Vízilabda: beperli a Debrecent az olasz világbajnok

Vágólapra másolva!
2013.11.14. 11:32
null
Alex Giorgetti lépésre szánta el magát, peres úton jutna hozzá elmaradt fizetéséhez (Fotó: Czerkl Gábor)
Az olasz vízilabda-válogatottal 2011-ben világbajnokságot nyerő Alex Giorgetti bepereli előző klubját, a Debrecent. Az olasz-magyar pólós a szezon nagy részét fizetés nélkül játszotta le, s noha az együttes gazdasági krízisekor úgy fogalmazott, mindenképpen befejezi az idényt, most azt mondja, talán nem fejezte ki magát tökéletesen magyarul, de semmiképpen sem arra gondolt, hogy később sem számítana ellentételezésre.

„Az ember jószívű lehet, de hülye nem – mondta Alex Giorgetti a Nemzeti Sportnak. – Maradtam és vállaltam, hogy végigjátszom a szezont, mert jól éreztem magam, meg azért is, mert azt ígérték, hogy fizetnek, csak majd az idény végén beszéljünk a pénzről. Aztán amikor véget ért a bajnokság, mondták, hogy mehetek haza. Csak ígérgettek. Amikor januárban kértem a pénzemet, azt mondták, ha sokat reklamálok, kirúgják a bátyámat, aki szintén a klubnál dolgozott, és akinek erről az évről tartoznak többhavi fizetéssel. Ezt természetesen nem akartam, ezért is maradtam inkább csendben, ráadásul jól éreztem magam, örömmel maradtam, és szerencsés vagyok, mert előtte négy évet Reccóban játszottam, így voltak tartalékaim."

„Azon viszont nem lepődnék meg, ha ezen cikk és pereskedés után elküldenék a bátyámat. Ráadásul a klubnál a tartozások kapcsán egyik embertől a másikhoz irányítottak, a vezetőség is ígérte, hogy kifizetnek, Papp László alpolgármester is ezt mondta, aztán senkitől sem kaptam meg a szerződésben foglalt összeget. Sőt, Varga Tamás úgy ordibált velem az öltözőben, hogy az egész uszoda hallotta. És ha ez nem lett volna elég, a reccói átigazolásom során először a játékengedélyemet sem akarta kiadni a Debrecen, ha nem írok alá egy papírt, amely szerint nem tartoznak nekem. Ezt természetesen nem tettem meg, szerencsére aztán az utolsó pillanatban sikerült átigazolnom" – mondta Giorgetti

Giorgetti elmondta, tavaly úgy keresték meg, hogy nagy csapatot akarnak Debrecenben, ezért igazolták az olasz világbajnokot, meg a szerb BL-győztes centert, Milos Koroliját – és a sort még folytathatnánk –, aztán bedőlt a költségvetés, szerződést bontottak Gyöngyösi Andrással (vele is perben áll a klub), majd jött a fizetéscsökkentés. Korolija, Weszelovszky László és Komlósi Péter távozott, a többiek pedig kevesebb pénzért vagy ingyen maradtak, igaz, velük megállapodott már a klub a tartozások ütemezéséről, s erre fedezete is van az együttesnek. Giorgetti hozzátette, már tavaly decemberben csúszások voltak, és onnantól kezdve érkeztek az ígéretek.A olasz-magyar pólós úgy érzi, türelmes és megértő volt, az utóbbi időszak azonban betette nála a kaput. Először a játékengedélyével kapcsolatos hercehurca, majd az, hogy a klub érdemi válaszra sem méltatta őt és ügyvédjét a tartozások kapcsán, így bármennyire is sajnálja, muszáj pereskednie.

„Annak is örültem volna, ha középutas megoldást találunk, válaszra sem méltattak. Nem fogok szégyenben maradni, ez a Debrecennek, a magyar szövetségnek és a magyar vízilabdának kellemetlen, és nagyon sajnálom az egészet" – tette hozzá Alex Giorgetti.

Nincs egy véleményen Alex Giorgettivel a Debrecen edzője és DVSE elnöke, Varga Tamás, s akkor még finoman fogalmaztunk. A kétszeres olimpiai bajnok pólóst dühíti, hogy napok óta ezzel az üggyel kell foglalkoznia, ahelyett, hogy a debreceni vízilabdát építhetné, és kijelentette: nem hajlandó semmiféle sárdobálásba belemenni.

„A tisztánlátás és a klub becsületének érdekében azonban muszáj egy-két dolgot megemlítenem és válaszolnom a minket ért vádakra – kezdte Varga Tamás. – Amikor a klub nehéz anyagi helyzetbe került, félig játékosként, félig vezetőként rálátásom volt bizonyos anyagi ügyekre, tanúsíthatom, a klubvezetőség mindenkit tájékoztatott az akkori helyzetről, Alex Giorgetti sem volt kivétel. Mivel a klub nem tudta volna garantálni a fizetését a hátralevő fél évre, ezért idejében értesítette, hogy szabadon igazolható játékosként elengedi. De ő azt mondta, itt marad, a csapat előtt jelentette ki, hogy végigjátssza a szezont, és reménykedik abban, hátha talál a klub szponzort. A DVSE vezetősége ezért a korrekt hozzáállásért prémiumot ajánlott fel, ugyanazt, amelyet most is ajánlottunk, s amelyet hajlandóak is lennénk kifizetni. Ennek ellenére a kedves ügyvédnő kétszer tette rá a telefont az egyik elnökségi tagra, aki próbált velük egyezkedni. Giorgetti négyhavi fizetést felvett a klubtól, ezt alá is írta, ezért sem értjük a nyolchavi követelést, a prémiummal együtt a felét kapta volna az eredeti összegnek. Nem mondom, hogy jó fél fizetést kapni, de történt már ilyen rajta kívül más játékossal is, köztük velem is, hogy egy bajnoki szezon végén két- vagy háromhavi fizetést nem kaptunk meg. Ez fájóbb, mint az ő helyzete, mert neki volt lehetősége klubot váltani. Megegyeztünk vele, ezért is inkorrekt számomra, amit művel.”

Alex Giorgetti ügyvédjének és Papp László debreceni alpolgármester nyilatkozatát a Nemzeti Sport csütörtöki számában olvashatja.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik