Vízilabda: odaérhet az Eb-dobogóra a megfiatalított férfiválogatott

LAKNER GÁBOR, PATAI GERGELYLAKNER GÁBOR, PATAI GERGELY
Vágólapra másolva!
2022.08.29. 08:21
null
A megfialított magyar válogatott egyetlen kemény csoportmérkőzését a hozzá hasonlóan generációváltáson áteső Szerbia ellen játssza szerdán – a tét a közvetlen negyeddöntőbe kerülés (Fotó: Balogh László)
Nehéz megmondani, mit várhatunk a kapitányváltáson áteső férfi vízilabda-válogatottól a spliti Európa-bajnokságon, de Varga Zsolt csikócsapata meglepheti a mezőnyt.

 

Új kapitány új csapata kezdi el szereplését hétfőn a Splitben zajló Európa-bajnokságon. Gyors felzárkóztatás: a hazai rendezésű világbajnokságon a magyar férfiválogatott a csalódást keltő 7. helyen végzett, de ennél is nagyobb gondot jelentett, hogy szétesően játszott, ennek következményeként Märcz Tamás ment, Varga Zsolt pedig jött. Egy éven át párhuzamosan viszi az FTC-t és a válogatottat, majd jövő nyártól már csak a válogatottat vezeti. Dióhéjban ennyit az új szövetségi kapitányról.

Az új csapatról viszont hosszabban értekeznénk.

A keret
Kapusok: Lévai Márton (Genesys OSC Újbuda), Vogel Soma (FTC-Telekom)
Mezőnyjátékosok: Angyal Dániel, Konarik Ákos, Nagy Ádám (mindhárom Szolnoki Dózsa), Ágh György (BVSC-Zugló), Burián Gergely, Manhercz Krisztián (mindkettő OSC), Fekete Gergő, Jansik Szilárd, Molnár Erik, Német Toni, Vigvári Vendel (mind FTC), Vadovics Viktor (A-Híd VasasPlaket), Zalánki Gergő (Pro Recco – Olaszország)
A játékosok klubjaként azt a csapatot jelöltük meg, amelyből kiharcolták a kerettagságot.

Varga Zsolt ugyanis már a bő keret kihirdetésekor is jelentősen megfiatalította az együttes, és nem csupán azzal, hogy három rutinos játékost is kihagyott. Varga Dénest jól ismeri a Ferencvárosból, ha azt látja, hogy a csapatkapitánynak jelenleg pihenésre van szüksége, az biztosan úgy is van. Vámos Márton a szemműtétje után regenerálódik, ez is tiszta sor. Hárai Balázs helyén pedig másokra is kíváncsi a kapitány, ezzel nincs egyedül, mert eddig úgy tűnt, „Pufi” mögött elég nagy a szakadék, hátha kiderül, hogy mégsem.

A 19-es keretben hét fiatal játékos kapott helyet, továbbá jó néhány olyan pólós, aki eddig nem vagy alig játszott világversenyen (a kereten kívüli játékos intézményének visszahozataláért jár a ceruzás kisötös). A hétből öt fiatal egyébként az utazó keretbe is bekerült, ami meglehetősen jó arány. Nyilván élesben derül ki, mire lesznek képesek, de ha nem kezdjük el felépíteni őket, nem állnak készen a párizsi olimpiára, másrészt meg utána ott állunk letolt nadrággal, mert nem lesz, aki átvegye a stafétabotot a két év múlva kiöregedő játékosoktól. Megítélésünk szerint időszerű volt a fiatalítás, még akkor is, ha nem tudjuk, mit is várhatunk ettől a társaságtól az Eb-n.

NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON!
NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON!


Annyi mindenesetre a felkészülés utolsó előtti állomásán, a Benu-kupán is látszott, hogy ha akadozik is a játék, mindenki roppant fegyelmezetten teszi a dolgát, a fejét leszegve küzd, és tudja, mi a feladata. Az pedig Varga Zsolt csapataira mindig is jellemző volt, hogy az utolsó negyedet jobban bírja az aktuális ellenfelénél.

A válogatott elsődleges feladata, hogy feledtesse a világbajnokság fájdalmas emlékét. Ezt nem feltétlenül arany­éremmel kell megtennie, hanem olyan játékkal, ami méltó a magyar válogatott-sapkához. Egységes társaságot szeretnénk látni, amely nem esik szét a legfontosabbnak kikiáltott mérkőzésen, márpedig ha így lesz, ez a fiatal csapat odaérhet a dobogóra. Arról pedig Varga Zsolt hosszasan beszélt a vele készült interjúban, hogy ő mivel lenne elégedett.

Egyébként Bíró Attilához hasonlóan neki is változtatnia kellett a keret összetételén az utolsó pillanatban, Pohl Zoltán sérülése nem jött helyre, így Vadovics Viktor került be a tizenötös keretbe, vele együtt hatan szerepelnek életük első világversenyén. A nőknél már rögzítettük, de álljon itt is a játékszabály: a mérkőzésekre tizenhárom játékost lehet nevezni, de a találkozók között indoklás nélkül lehet cserélgetni a játékosokat.

A mieink a beugró szlovénok elleni bemelegítéssel kezdenek az Eb-n, de nem árulunk el nagy műhelytitkot, ha leírjuk, hogy elsősorban a szerbek elleni csoportrangadóra készülnek. Dejan Szavics is nagy fiatalításban van – ő egyébként évek óta csinálja azt, amit Varga Zsolt most elkezdett –, így aztán két csikócsapat csap össze a csoportkör második fordulójában. Ez a szerb válogatott nem tűnik félelmetesnek, így jó esély kínálkozik a csoport megnyerésére (Izrael legyőzése nem jelenthet gondot).
Azért nem lenne rossz a csoportgyőzelem, mert az első közvetlenül a negyeddöntőben folytatja, a második és harmadik helyezettnek pedig játszania kell a nyolc közé jutásért. Azzal együtt, hogy Varga Zsolt – saját maga által ironikusan „lájtosnak” titulált – edzései nem a játékosok minden vágya, nem jönne rosszul a fiatal együttesnek, ha lenne még egy szabadnapja, amin tovább csiszolódhat.

Aztán jöhet a negyeddöntő – remélhetőleg nem úgy, ahogyan a vb-n…

Fotó: Balogh László
Fotó: Balogh László
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik