H. Á.
2023.02.07 22:01 Frissítve: 2023.02.11 08:20

Sportrádió: „Civil szervezetként szeretnénk híd lenni a közösség és az orvosok között”

A Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelős Államtitkársága támogatásával valósul meg a Bajnokok a bajnokokért elnevezésű jótékonysági aukció, amelynek kedvezményezettje a WonderFlora & CMT Alapítvány. Neves magyar sportolók álltak az ügy mellé, amiben a Sportrádió is nagy szerepet vállal. Az alapítvány létrehozója, Drávucz Rita korábbi világ- és Európa-bajnok vízilabdázó, illetve Tihany Viktor a sportállamtitkárság kommunikációs igazgatója volt a Hazafutásban Szegő Tibor vendége.

 

Tihany Viktor (balra), Drávucz Rita és kislánya Flóra, valamint Szegő Tibor műsorvezető

 

A WonderFlora & CMT Alapítványt 2020 decemberében jegyezték be, alapítója Drávucz Rita Az alapítvány létrehozásának fő motivációja Flóra, Drávucz Rita kislánya, aki 2013-ban kétoldali dongalábbal született, s hosszú kezelések után végül a Charcot-Marie-Tooth 2C típusú ritka genetikai rendellenességet állapítottak meg nála.

Az alapítvány ezt a genetikai rendellenességet kívánja megismertetni Magyarországon – elsődlegesen Flóra történetén, fejlesztésén keresztül – a CMT-ben érintettek képviseletében. Céljuk, hogy támaszt nyújtsanak a hazai szakmacsoportok bevonásával az érintett családoknak, összegyűjtsék a legújabb fejlesztési lehetőségeket, nemzetközi kutatásokat, továbbá hogy bővítsék a hazai ismeretanyagokat a témában.

„Hatalmas álom valósult meg az alapítvánnyal és a jótékonysági aukcióval. Húsz sportrelikviára lehet licitálni, Magyarország neves sportolói felajánlásának köszönhetően” – kezdte Drávucz Rita.

Többek között Schäfer András és Szoboszlai Dominik válogatott labdarúgók, Hanga Ádám válogatott kosárlabdázó egy-egy aláírt mezére, Berecz Zsombor olimpiai ezüstérmes vitorlázó, Ligetvári Patrik és Mikler Roland kézilabdázók dedikált fölsőjére is lehet licitálni a bajnokokabajnokokert.hu honlapon.

„Flóra születése után nagyon kevés információt találtunk arról, hogy mi lehet ez a betegség, kihívás volt utánajárni, és ennek kapcsán indult el az alapítvány. Az alapítvánnyal nemcsak Flórának szeretnénk segíteni, hanem az ő esetén keresztül egy tudásbázist szeretnénk létrehozni, és célunk, hogy civil szervezetként legyünk híd a közösség, és az orvosok, szakértők között. Ebben segíti a céljainkat az államtitkárság programja. Továbbá szeretnénk a kislányom, Flóra lábfején elvégeztetni az Egyesült Államokban egy komplex, speciális ortopédiai műtétet, amely azt a célt szolgálná, hogy a talpai ismét a földre kerülhessenek, a séta számára stabilan és fájdalom nélkül valósuljon meg.– fogalmazott Drávucz.

„Rita története sportberkeken belül ismert volt, és nagyon nagy hatással volt ránk az a küzdeni tudás, ami benne van. Van egy összetartó közösség az alapítvány mögött és van egy másik hasonlóan összetartó közösség, a magyar sportéleté és annak szereplőié. Szerencsére első szóra csatlakozott is mindenki, akit megkerestünk és jelezték, hogy szeretnének segíteni egy-egy relikviával. Szeretném hangsúlyozni, hogy külön kértük a sportolókat, hogy olyan tárgyakat ajánljanak fel, ami sportpályafutásuk egy-egy jelentős pillanatához köthető. Hogy mást ne mondjak, Szoboszlai Dominik például azt a mezét ajánlotta fel, amit a Real Madrid legyőzésekor viselt tavaly ősszel a Bajnokok Ligájában. Dr. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár is segített az ereklyék begyűjtésében,  utánajárt, telefonált, és első szóra ő is azt mondta, próbáljuk meg a magyar sportközösséget egy jó ügy mellé állítani és mondhatom, sikerült.” – mondta Tihany Viktor.

A jótékonysági aukcióból befolyó összegből az alapítvány többek között április 15-én nagyszabású nemzetközi konferenciát szervez a témakörben,  amelynek célja, hogy a CMT-re, illetve a szintén genetikai rendellenességre az SMA-ra is felhívja a figyelmet.

A TELJES BESZÉLGETÉS IDE KATTINTVA HALLGATHATÓ MEG!

2022.11.29 23:54:35

Vízilabda nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Csapó Dudi érett felnőttként futballban, teniszben, politikában, bármiben képes volt zavarba ejtő módon megközelíteni témákat, látványos, új magyarázattal, ötlettel, és mindehhez sztentori hangján olyan kedélyesen előadott, mégis határozott érvrendszerrel szolgált, hogy az ember csupán biccentett: végül is, miért ne?

2022.11.07 00:04:20

Vízilabda nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. A negyedik negyedben gyalázatos volt a bíráskodás.

2022.11.07 00:09:42

Vízilabda nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Amelyhez hozzátartozik – persze most már könnyű a fülbesúgás –, hogy a sportágban nem igazán pártolták az elnök vezetési módszerét, a pénzügyi helyzet még az elnökségi tagok előtt sem volt teljesen tiszta, átlátható – ahogy összefoglalták, persze már Vári lemondása után.

2022.11.06 14:03:30

Vízilabda nemzetisport.hu

Gurisatti az utolsó másodpercben mentette szétlövésre a finálét, aztán a 20. (!) ötöst ő rontotta el...

2022.10.11 08:50:03

Vízilabda nemzetisport.hu

A 60 esztendeje elhunyt korszakos pólós a Fradi első úszóbajnoka volt.