Patai Gergely
2022.08.12 21:07 Frissítve: 2022.08.12 23:00

Női vízilabda: kétgólos magyar győzelem az ausztrálok ellen

A magyar női vízilabda-válogatott a SEAT-kupán 10–8-ra legyőzte Ausztráliát. A nagyszünet után ellépett ellenfelétől Bíró Attila együttese, amely jó játékkal szolgálta ki a Hajós uszoda közönségét, két hét múlva pedig már a horvátországi Európa-bajnokságon bizonyíthat.

Legyőzte az ausztrálokat a magyar válogatott – A GALÉRIÁHOZ KATTINTSON A KÉPRE! (Fotó: Dömötör Csaba)

Déja vu érzése lehetett a magyar és az ausztrál női vízilabda-válogatott játékosainak, amikor másfél hónappal az egymás elleni vb-negyeddöntő után ismét vízbe ugrottak a Hajós uszodában, ezúttal felkészülési mérkőzésen. Június végén egy góllal nyertek a mieink, ám azóta mindkét oldalon voltak változások a keretben. Az Európa-bajnokságra készülő magyar válogatottban a mindössze 20 éves Peresztegi-Nagy Kinga is lehetőséget kapott a főpróbán, Keszthelyi-Nagy Rita ugyanakkor a lelátóról szurkolt, míg a kedd óta a Margitszigeten készülő ausztráloknál hét játékos maradt hírmondónak a világbajnokságon hatodik helyezett együttesből.

Az említett negyeddöntőben sikerült hat gólon tartani az ausztrálokat, s ezúttal is jól működött a védekezés, az első negyedben nem kapott akciógólt a magyar csapat, ám emberelőnyből kétszer is betalált a rivális. A túloldalon Vályi Vanda megúszásból szerzett vezetést a mieinknek, majd Máté Zsuzsanna villant meg, de támadásban sok volt a pontatlanság, Gabriella Palm pedig ezúttal is igazolta a klasszisát, így ellépni nem tudtunk. Sőt, Paul Oberman együttese 4–3-nál a vezetést is átvette – a szakvezető jó érzékkel kért időt, Charlize Andrews lövése a dudaszó pillanatában csorgott be. A nagyszünetre mégis a magyar válogatott mehetett előnnyel, a második negyed végére ugyanis végre a mieink is kaptak fórokat, és éltek is velük.

A térfélcsere után gyorsan egyenlítettek az ausztrálok – mondani sem kell, hogy emberelőnyből –, azonban Rybanska Natasát nehezen tudták tartani, aki jó szokásához híven „vért izzadt” a gólokért és a védekezésből is alaposan kivette a részét. A kritikus harmadik negyed ezúttal is döntőnek bizonyult, 5–5 után sorozatban három magyar gól következett: Leimeter Dóra előbb tanári gólpasszal szolgálta ki Máté Zsuzsannát, majd ötméteresből maga is betalált. Időközben mindkét csapat kapust cserélt, Kiss Alexandra pedig nagyszerűen szállt be a mérkőzésbe, sokat tett azért, hogy a végjátékra már ne maradjanak izgalmak.

A magyar női vízilabda-válogatott folyamatosan javuló támadójátékkal és végig feszes védekezéssel 10–8-ra legyőzte a megfiatalított ausztrál válogatottat, ezzel elhódította a találkozó győztesének járó SEAT-kupát. Bíró Attila szövetségi kapitány a jövő hét folyamán nevezi meg keretét az augusztus 27-én kezdődő Európa-bajnokságra, s nem lennénk meglepve, ha az ausztrálok ellen látott tizenöt játékos utazna Horvátországba – kétségkívül éremeséllyel.

VÍZILABDA
NŐI SEAT-KUPA
MAGYARORSZÁG–
AUSZTRÁLIA 10–8 (2–2, 3–2, 3–1, 2–3)
Hajós uszoda, 900 néző. V: Debreceni (magyar), Flahive (ausztrál)
MAGYARORSZÁG: Magyari A. – Szilágyi D. 1, Peresztegi-Nagy, Garda 1, Parkes, Gurisatti 1, VÁLYI V. 2. Csere: KISS A. (kapus), RYBANSKA 2, Faragó K., MÁTÉ ZS. 2, LEIMETER 1, Mahieu, Farkas T., Horváth B. Szövetségi kapitány: Bíró Attila
AUSZTRÁLIA: PALM – C. ANDREWS 3, Williams 1, Mihailovic, KEANS 2, Swadling, Ballesty. Csere: Durston (kapus), Casey 1, McClean, A. Andrews, Steere, Hearn, J. Oberman 1, Milliken. Szövetségi kapitány: Paul Oberman
Gól – emberelőnyből: 7/4, ill. 8/5
Gól – kettős emberelőnyből: –, 1/1
Gól – ötméteresből: 2/2, ill. 1/0
Kipontozódott: Faragó K. (23. p.)
MESTERMÉRLEG
Bíró Attila:
– Érződött a játékunkon a fáradtság, de így is tudtunk nyerni, amit nagy fegyverténynek tartok a fizikailag erős ausztrálok ellen. Az első negyedben még nem voltunk kellően agresszívak, ám idővel feljavult a támadójátékunk, csupán a bejátszásokat illetően van hiányérzetem. A védekezésünk végig feszes volt és az emberelőnyöket is jól használtuk ki, tetszett, amit a csapatomtól láttam.
Paul Oberman: – Nagyon hasznos hetet töltöttünk a Margitszigeten, a játék minden elemében sokat fejlődtünk. Jól kezdtük a mérkőzést, vezettünk is, ám a harmadik negyedben kiütközött a rutin hiánya, a magyar együttes minden hibánkat könyörtelenül megbüntette. A vereség ellenére elégedett vagyok, csak dicsérni tudom a játékosaim hozzáállását.

2022.09.11 21:45:17

Vízilabda nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Ezzel szemben, a nem megrögzött pólórajongó tegye a szívére a kezét, és vallja be: mit, mennyit hallott előzetesen Konarik Ákosról vagy Molnár Erikről? Vagy Nagy Ádámról hitték, hogy éppen a spanyoloknak rámol be három bődületes gólt?

2022.09.10 23:01:43

Vízilabda nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Az a tizenöt gladiátor, akit magával vitt a kapitány a csatába, a falon is átment volna.