LAKNER GÁBOR 2021.01.26 10:16 Frissítve: 2021.01.26 11:01

Női vízilabda: Érmet szeretnénk szerezni Tokióban – Keszthelyi

A magyar női vízilabda-válogatott a görögök elleni vereséget is a saját javára tudta fordítani, és kellően felpaprikázva ugrott medencébe az olaszok elleni, olimpiai kvótáról döntő meccsen. Hazatérés utáni interjú Keszthelyi Ritával, a válogatott vezéregyéniségével.

Keszthelyi Rita (Fotó: Tumbász Hédi)

 

– Megtalálták végül az űrhajóját?
– Inkább nem szeretném kommentálni ezt a jelzőt, mert az egész csapat fantasztikusan játszott, elképesztő teljesítményt tettünk le az asztalra a sorsdöntő mérkőzésen – mondta a Triesztből érkező buszról leszállva a Nemzeti Sportnak Keszthelyi Rita, a magyar női vízilabda-válogatott csapatkapitánya, akinek játékát az olaszok elleni, kvótát érő győzelmet követően űrvízilabdaként jellemezte Bíró Attila szövetségi kapitány.

– Az olimpiai kvalifikációs időszak egyetlen mérkőzésbe sűrűsödött bele, és a válogatott ezen a mérkőzésen játszott a legjobban. Minek volt köszönhető ez a felszabadultság?
– Sikerült mindegyikünknek kellőképpen koncentrálnia, ami nem a véletlen műve, hiszen erre az egy napra készültünk az elmúlt egy évben. Sikerült kellőképpen felpaprikázva nekimennünk az olaszoknak, a jó kezdés után pedig kézben tartottuk a mérkőzést.

– Az olasz válogatottat a saját medencéjében ilyen magabiztosan nem szokták megverni. Számítottak erre a forgatókönyvre?
– A magunk játékára koncentráltunk végig, igyekeztünk nem azzal foglalkozni, hogy ki az ellenfél. A szívünk vitt minket előre, hittünk magunkban és a taktikánkban. Az aktuális állásra sem figyeltünk, csak a saját dolgunkkal törődtünk. Semmi sem zökkentett ki minket. Ki kell emelni, hogy nagyon jó bíráskodást kaptunk, megkaptuk azt a lehetőséget, hogy fair körülmények között bizonyíthassunk.

– A görögök elleni vereséget követően min kellett elsősorban változtatni, hogy a kvótáról döntő mérkőzésen ilyen nagyszerű teljesítményt nyújtsanak?
– Nehéz volt úgymond visszatalálni ahhoz, hogyan is készüljünk egy mérkőzésre, hiszen közel egy éve nem játszottunk egyetlen válogatott meccset sem. A görögök elleni mérkőzésből levontuk a tanulságokat, a legfontosabb, hogy nem voltunk kellőképpen feltüzelve. Úgy gondolom, jókor jött a pofon, és bár a kvótaszerzés szempontjából egyáltalán nem jelentett semmit, hogy kikaptunk a görögöktől, ezt is a magunk javára tudtuk fordítani.

– Az olimpiai kvalifikáció megszerzése után várt még egy mérkőzés a csapatra. Hogyan álltak a hollandok elleni megnyert, egyébként semmiről sem döntő döntőhöz?
– Rég játszottunk értékmérő mérkőzéseket, szerettünk volna azon is gyakorolni és még tovább fejlődni, úgy érzem, hogy ezt a célt is elértük.

– A kvóta megvan, jöhet az olimpia. Mi a cél Tokióban?
– Mindenképpen érmet szeretnénk szerezni!

IGAZI VEZÉR VOLT
Keszthelyi Rita a tőle már megszokott módon kiemelkedett a mezőnyből, a trieszti olimpiai kvalifikációs tornán természetesen ő lett a gólkirálynő 28 találattal, és ugyancsak ő lőtte a legtöbb gólt akcióból (9) és lefordulásból (12) is. Emberelőnyből a második legeredményesebb volt a tornán (6), miként lövéseinek hatékonysága is a második helyre rangsorolta (63.6%), de csak hajszállal lemaradva a görög Hrisztina Cukala mögött (63.9%). A 28 gólja mellett ráadásul szerzett 6 labdát, kiosztott 4 blokkot, és hivatalosan 3 gólpassza is volt, de az utóbbi esetben némileg hiányosnak érezzük a hivatalos statisztikát...

 

2021.04.05 22:42:01

Vízilabda MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Pék Gyula nem volt akárki. Legyen elég annyi, hogy a KSI mestereként nyolc későbbi olimpiai bajnokot pallérozott, Benedek Tibor, Kásás Tamás, Märcz Tamás, Steinmetz Ádám, Steinmetz Barnabás, Székely Bulcsú, Varga Zsolt és Vári Attila is tanítójának vallja.

2021.03.11 15:32:42

Vízilabda ROSKA EMESE BOGLÁRKA

Alberto Munarriz a fájdalmas ötöspárbaj ellenére a budapesti Eb-ezüstöt tartja egyik legnagyobb sikerének.

2021.02.28 22:09:01

Vízilabda MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Aki a pécsi pólósokkal nyer ifikupát, tud valamit.

2021.01.23 22:00:33

Vízilabda LAKNER GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. A legnagyobb feladatokra is megérett.

2021.01.23 19:07:05

Vízilabda LAKNER GÁBOR (összefoglaló), TÖRÖK DÁNIEL (percről percre)

A magyar válogatott végig vezetve győzte le a házigazdát, ezzel megváltva a tokiói repülőjegyet.