PATAI GERGELY
2023.02.25 18:36 Frissítve: 2023.02.27 15:57

Női vízilabda BL: a Dunaújváros a négyes döntőbe jutott

A Dunaújváros bejutott a női vízilabda Bajnokok Ligája négyes döntőjébe.

A Dunaújváros készülhet a BL négyes döntőjére
A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK (Fotó: Szabó Miklós)

„Játszani kell, nem számolgatni” – hangzott el az intelem a Dunaújvárost irányító Mihók Attilától, mielőtt csapata vízbe ugrott a női vízilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének szombat esti visszavágóján. Az újvárosiak négygólos előnyt harcoltak ki a spanyol Mediterrani otthonában, így nem meglepő, hogy nagy felhajtás övezte a hazai találkozót – még a rajtkövek mögött is helyeztek el pótszékeket, hogy minden érdeklődő beférjen a Fabó Éva uszodába. A helyszíni műsorközlő a kezdés előtt „megénekeltette” a szurkolókat, s bár a mérkőzés alatt a nemzetközi szövetség ellenőrének kérésére vissza kellett fognia magát, a lelkes közönség fantasztikus hangulatot teremtett.

Ahogyan arra számítani lehetett, „nekiugrott” a házigazdának a Mediterrani, amely gyors támadásokat vezetett, néhány húzásból játszotta meg a robbanékony centert, Alba Munozt, és alig három perc alatt megfelezte Barcelonában összeszedett hátrányát. A védekezés az első negyed derekán összeállt, ám támadásban sokáig akadozott az újvárosi gépezet – a bejátszások közül csak néhány ért el a címzettig, az átlövéseknél pedig az egyébként jól védő Gabriella Palmot segítette a kapufa. Horváth Brigitta ejtése után nyolc percen át nem tudott betalálni a Dunaújváros, a hosszas gólcsendet Mahieu Geraldine törte meg akcióból.

A DFVE rutinos csapatkapitánya, Garda Krisztina annak ellenére vállalta a játékot, hogy az Eger elleni szerdai bajnokin fejsérülést szenvedett, s ha már vállalta, a második negyed végén kétszer is egyenlített ötméteresből. Az utolsó támadás előtt Mihók Attila jó érzékkel kért időt, Szabó Nikolett pedig gólra is váltotta az emberelőnyt, így a nagyszünetben 5–4-re már a Dunaújváros vezetett, amely ekkor öt góllal állt jobban összesítésben.

A Mediterrani játékfelfogása a térfélcsere után sem változott, ám a hazaiak már nagyon figyeltek Munozra, amikor pedig eljutott a labda a centerig, Laura Aarts védett bravúrral. A játékvezetők engedték a kemény fizikai küzdelmet – Mahieu kézfejét jegelni is kellett –, de a spanyolok hiába igyekeztek gyorsítani a mérkőzés ritmusán, a Dunaújváros fegyelmezetten játszott és stabilan védekezett. A harmadik negyed végén kettős emberelőnyből egyenlített a Mediterrani, amely az utolsó szakasz elején fordított is, de nem tudta nyílttá tenni a párharcot, mert Horváth gyorsan válaszolt.

Sőt, Garda újabb higgadtan értékesített ötméteresével ismét a házigazda került előnybe, Dobi Dorina gólja pedig pontot tett a párharc végére – ekkor már Mihók Attila is ünnepelt. A hatalmas szívvel küzdő Dunaújváros a visszavágón is legyőzte a Mediterranit, 9–8-ra, és az elmúlt tizenöt évben másodszor jutott be Európa legjobb négy csapata közé – a siker értékét növeli, hogy kizárólag magyar játékosokkal, saját nevelésű fiatalokra építve vitte véghez a bravúrt.

NŐI VÍZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA
Negyeddöntő, visszavágó
Dunaújvárosi FVE–CE Mediterrani (spanyol) 9–8 (1–2, 4–2, 1–2, 3–2)
A magyar csapat gólszerzői: Garda 3, Horváth B., Dobi 2-2, Mahieu, Szabó
Továbbjutott: a Dunaújváros, kettős győzelemmel.

További eredmények
Mataro (spanyol)–Olympiakosz (görög) 15–12. Tj.: a Mataro, kettős győzelemmel.
Ekipe Orizzonte (olasz)–Glifada (görög) 15–9. Tj.: az Orizzonte, kettős győzelemmel
SIS Roma (olasz)–Sabadell (spanyol) 13–10. Tj.: a Sabadell, 25–23-as összesítéssel

2022.11.29 23:54:35

Vízilabda nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Csapó Dudi érett felnőttként futballban, teniszben, politikában, bármiben képes volt zavarba ejtő módon megközelíteni témákat, látványos, új magyarázattal, ötlettel, és mindehhez sztentori hangján olyan kedélyesen előadott, mégis határozott érvrendszerrel szolgált, hogy az ember csupán biccentett: végül is, miért ne?

2022.11.07 00:04:20

Vízilabda nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. A negyedik negyedben gyalázatos volt a bíráskodás.

2022.11.07 00:09:42

Vízilabda nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Amelyhez hozzátartozik – persze most már könnyű a fülbesúgás –, hogy a sportágban nem igazán pártolták az elnök vezetési módszerét, a pénzügyi helyzet még az elnökségi tagok előtt sem volt teljesen tiszta, átlátható – ahogy összefoglalták, persze már Vári lemondása után.

2022.11.06 14:03:30

Vízilabda nemzetisport.hu

Gurisatti az utolsó másodpercben mentette szétlövésre a finálét, aztán a 20. (!) ötöst ő rontotta el...

2022.10.11 08:50:03

Vízilabda nemzetisport.hu

A 60 esztendeje elhunyt korszakos pólós a Fradi első úszóbajnoka volt.