Női vízilabda ob I: hetedszer is az UVSE ül fel a trónra?

LAKNER GÁBOR, TÓTH MÁRTONLAKNER GÁBOR, TÓTH MÁRTON
Vágólapra másolva!
2021.10.22. 09:37
null
A Keszthelyi-Nagy Rita vezette UVSE az előző hat, befejezett idényben megállíthatatlan volt az élvonalbeli női bajnokságban, és az újabb címvédés reményében kezdi meg az idényt (Fotó: Török Attila)
Pénteken öt mérkőzéssel megkezdődik az élvonalbeli női vízilabda-bajnokság új idénye, amelyben négy közel azonos erősségű csapat küzd a dobogós helyekért.


Van, ami nem változik.. Így fest az élvonalbeli női vízilabda-bajnokság aktuális idénye előtt rendre felvetődő kérdéssor: le lehet-e taszítani a trónról az UVSE-t, kik lehetnek a kihívók, és bele tud-e szólni valaki a nagycsapatok tusakodásába?

Nézzük sorjában! Az UVSE sorozatban a hetedik bajnoki címét szeretné megszerezni, ezzel beállítaná a Szentes 1994 és 2000 között felállított csúcsát. A kék-sárgáknak már önmagában ez is motivációt jelent, meg persze az is, hogy mindenki az ő skalpjukat akarja megszerezni. A kihívó ugyanaz a három csapat, mint az elmúlt években: a Dunaújváros, az FTC és a BVSC – és ez a négyes továbbra is „másik ligában” szerepel, mint a bajnokság másik hat résztvevője. Ezzel nem azt mondjuk, hogy a frontvonalak teljesen megmerevedtek, ellenkezőleg, a négy nagycsapat minden eddiginél közelebb került egymáshoz.

A címvédő UVSE elveszítette két olimpiai bronzérmes játékosát: a kapus Gangl Edina szerette volna magát kipróbálni légiósként, az új-zélandi származású centernek, Parkes Rebeccának meg hiányzott a tengerpart, így aztán mindketten Görögország felé vették az irányt. A fiatalok közül is távoztak „két és felen”, Baksa Vanda ugyanis csak az idény felétől megy Amerikába továbbtanulni. Ganglt sikerült méltó módon pótolni, érkezett ugyanis a válogatott első számú kapusa, Magyari Alda, ezzel ráadásul a rivális Dunaújváros is gyengült. Centerben a sokoldalú Rybanska Natasa kap nagyobb szerepet, akit eddig elsősorban bekként foglalkoztattak a kék-sárgák. A fiatalokat még fiatalabbakkal pótolja a klub, de hát Benczur Márton kezdőcsapata többek között Keszthelyi-Nagy Ritával, Szücs Gabriellával és Ábel-Antal Dórával így is roppant erős, a fiatal játékosok meg már a nemzetközi porondon is megmutatták, mi rejlik bennük.

Dunaújvárosban két kapust, köztük Magyari Aldát kellett pótolni, ami sikerült, érkezett ugyanis a tehetséges Maczkó Lilla Szentesről, no meg a holland Sarah Buis. Mihók Attila legutóbb ezüstérmes csapatának magja együtt maradt, de így is volt két távozó (Huszti Vanda, Brezov­szki Gerda) és egy visszavonuló játékos (Ziegler Diána), a recept pedig ugyanaz, mint a Hajós uszodában: jöjjenek a fiatalok! Így az erős, Garda Krisztina, Gurisatti Gréta, Szilágyi Dorottya fémjelezte kezdősor mögött Dunaújvárosban is fiatalok pólóznak majd. Kis túlzással azon is múlhat a bajnoki cím, hogy melyik klub utánpótlásából jönnek ki fiatalon is komplexebb játékosok.

Az első számú kihívó ismét a Dunaújváros lesz, ehhez Szilágyi Dorottya góljaira is szüksége lesz a csapatnak (Fotó: Dunaújvárosi Hírlap/Szabóné Zsedrovits Enikő)
Az első számú kihívó ismét a Dunaújváros lesz, ehhez Szilágyi Dorottya góljaira is szüksége lesz a csapatnak (Fotó: Dunaújvárosi Hírlap/Szabóné Zsedrovits Enikő)



Csakhogy ott van még az előző idényben bronzérmes Ferencváros, amelyet egyrészt a kispadra vezetőedzőként hét év után visszaülő Gerendás György irányít, másrészt jól is erősített: a szentesi nevelésű Dömsödi Dalma élcsapatban is meghatározó játékos lehet, a 21 éves holland Maud Koopman pedig hazája korosztályos válogatottjával mindent megnyert, és az olimpiai felkészülést is végigdolgozta a nyáron, még ha a keretbe nem is került be. A BVSC-t sosem szabad leírni. Petrovics Mátyás együttesében a szokásosnál nagyobb volt ugyan a mozgás, de az öt távozót (köztük a visszavonuló Takács Orsolyát) sikerült ugyanannyi érkezővel pótolni. A nyári átigazolások alapján a négy nagy közül ezúttal egyik sem emelkedik igazán a többiek fölé, így izgalmas csatákat vetít előre valamennyi egymás elleni mérkőzésük.

AZ IDÉNY...
...felfedezettje lehet
KAKAS Krisztina (BVSC)

A 19 éves kapus már a 2016–2017-es idényben bemutatkozott az élvonalban, ám kiemelkedő szerep még nem hárult rá. Az UVSE-ben Gangl Edina mögött játszott, és Magyari Alda érkezése után csak úgy tudott előrelépni, ha eligazol. Petrovics Mátyás csapatában minden esélyt megkap a bizonyításra, ugyanis az együttes korábbi első számú hálóőre, Doroszlai Vanda család-
alapítása miatt valószínűleg ő lesz a kezdőkapus. A beilleszkedés némi időt felemészt, mivel a játékos nemrég tért haza a junior-világbajnokságról, amelyen kiváló teljesítménnyel bronzéremhez segítette a válogatottat.

...visszatérője lehet
GERENDÁS György (FTC)

Az 1976-os olimpiai bajnok csapat tagja hét év után tér vissza a kispadra. Edzői pályafutását 1990-ben Nápolyban kezdte, majd 1992-től tizenkét éven át a BVSC, ezt követően tíz éven keresztül az Eger együttesét irányította, összesen hat bajnoki címet és öt Magyar Kupát nyert. Dolgozott a válogatott mellett is, az elmúlt hét évben pedig az FTC női csapatának szakmai igazgatójaként tevékenykedett. Karizmatikus személyisége tovább emelheti a női bajnokság renoméját, ugyanakkor korábban csak férfiegyütteseket irányított, ezért kíváncsian várjuk, mire jut a Ferencvárossal.

...igazolása lehet
MAGYARI Alda (UVSE)

Azoknak, akik a nyáron követték a tokiói olimpia mérkőzéseit, nem kell megmagyarázni, miért rá esett a választás. A kapus már az előző idényben – különösen a tavasszal, amikor a legnagyobb nyomás nehezedett a vállára – kiemelkedően teljesített, és stabilitást adott a trónkövetelő Dunaújvárosnak, ami két ezüstéremre – Euroliga, bajnokság – volt elég. Ezután bekerült az olimpiára utazó keretbe, és kisebb meglepetésre – Gangl Edinát háttérbe szorítva – első számú kapusként kezdte el az ötkarikás játékokat, s mindössze két negyedet kihagyva végigvédte a tornát. Most éppen Gangl helyére érkezik az UVSE-hez, és Benczur Márton csapata jó eséllyel ismét hosszú évekre megtalálta stabil kapusát.

 

A NEMZETI SPORT TIPPJEI
1. UVSE
2. Dunaújváros
3. FTC
4. BVSC
5–8. Eger, Szeged, Szentes, III. Kerületi TVE
9–10. Tatabánya, Győr

Lejjebb tekintve azt látjuk, hogy az immár Sike Józseffel készülő Eger, az olimpiai bajnok Varga Tamás edzette Szeged, a Matajsz Márk vezette Szentes és a Lukács Dénes irányításával épülő III. Kerületi TVE hasonlóan kiélezett találkozókat vívhat egymással, mint a négy élcsapat. A Tatabánya és az újonc Győr – amelyet a nagy Újpest oszlopos tagja, a BEK-győztes Vogel Zsolt irányít – várhatóan a bennmaradásért csatázik.

A férfiaknál már leírtuk, a rend kedvéért álljon itt is: a májusi világbajnokság félbevágja az idényt, a női ob I-ben a teljes alapszakasz és a rájátszás első köre megy addig le, júniusban az elődöntővel folytatódnak a küzdelmek.

TUDNIVALÓK
A korábbi idényekhez hasonlóan tíz csapat szerepel az élvonalban, az alapszakaszban mindenki kétszer játszik mindenkivel. A rájátszás első körében az alapszakaszban elért helyezések alapján 1.–8., 2.–7., 3.–6., 4.–5. párosításban az egyik fél hetedik pontjáig rendeznek párharcokat, amelyekbe beleszámítanak az alapszakaszban egymás ellen elért pontok. A második körben a győztesek az elődöntőben, a vesztesek az 5–8. helyért folytatják, ugyancsak az egyik fél hetedik pontjáig. A harmadik körben következnek a helyosztók, minden párharc, így a döntő is az egyik fél második győzelméig tart – ekkor már a 9–10. helyezettek is játszanak a bennmaradásért. A tizedik helyezett kiesik, ám ha az ob I/B győztese nem kíván élni a feljutás lehetőségével, a másodosztály második helyezettje ellen vív osztályozós párharcot az egyik fél második győzelméig. Ha az ob I/B második helyezettje sem kíván feljutni, az élvonal utolsó helyezettje benn marad.

Alapszakasz: október 22.–március 12.
Rájátszás: március 29.–április 2. (1. kör), június 11–18. (2. kör), június 22–28. (3. kör)
Tv: M4 Sport, M4 Sport+
Internet: nso.hu, waterpolo.hu


VÍZILABDA
OB I, NŐK
1. FORDULÓ
PÉNTEK

18.00: Valdor-Szentes–III. Kerületi TVE
19.00: Dunaújvárosi FVE–Tatabányai VSE
19.45: UVSE-Hunguest Hotels–GYVSE-Uni Győr
20.00: FTC-Telekom–Szeged-SZTE
20.00: BVSC-Zugló–Tigra-ZF-Eger, 20

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik