Jó kezdet – 19 gólos győzelemmel rajtoltak a magyar lányok az Eb-n

Vágólapra másolva!
2020.01.12. 19:21
A magyar női vízilabda-válogatott kiütéses, 19 gólos győzelemmel rajtolt Horvátország ellen a budapesti rendezésű Európa-bajnokságon.
Keszthelyi Rita öt góllal állt a magyar válogatott élére a nyitányon (Fotó: Dömötör Csaba) – GALÉRIÁNKAT A KÉPRE KATTINTVA TEKINTHETIK MEG!
Keszthelyi Rita öt góllal állt a magyar válogatott élére a nyitányon (Fotó: Dömötör Csaba) – GALÉRIÁNKAT A KÉPRE KATTINTVA TEKINTHETIK MEG!

OLIMPIAI KVALIFIKÁCIÓS VÍZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG (DUNA ARÉNA)
NŐK, CSOPORTKÖR
1. FORDULÓ
A-CSOPORT

MAGYARORSZÁG–HORVÁTORSZÁG 25–6
(5–1, 7–2, 7–1, 6–2)
Duna Aréna, 3000
néző. V: Turkkan (török), Mauss (német)
MAGYARORSZÁG:
Gangl – GURISATTI 3, KESZTHELYI-NAGY 5, Máté Zs. 2, PARKES 4, Garda 2, Vályi V. 2. Csere: Kasó (kapus), SZILÁGYI D. 3, Illés A. 1, Leimeter 1, Gyöngyössy 1, Rybanska 1. Szövetségi kapitány: Bíró Attila
HORVÁTORSZÁG:
Ratkovic – Miljkovic 2, Carevic, Lordan, Skelin 1, I. Butic 1, D. Butic 2. Csere: Trojan (kapus), Miroslavic, Topic, P. Bukic, Barisic, Borzan. Szövetségi kapitány: Marijo Caleta
Gól – emberelőnyből:
9/4, ill. 6/2
Gól – ötméteresből:
2/0, ill. 2/2
Kipontozódott:
Miljkovic (24. p.), Skelin (28. p.)
MESTERMÉRLEG

Marijo Caleta:
– Tudtuk, hogy nehéz mérkőzés lesz. Szerettük volna húsz gól alatt tartani a különbséget, és bár másoknak ez biztosan soknak tűnik, mi örülünk, hogy sikerült, hiszen eddig sokkal többel kaptunk ki az erősebb ellenfelektől. Fiatal játékosok alkotják az együttest, ám már mégsem egészen tinédzserek, ennek is köszönhető, hogy kisebb különbségű vereséget szenvedtünk. Remélem, a szerbek és a szlovákok ellen jobbak játszunk, ők a mi szintünkön lévő ellenfelek.

Bíró Attila, a magyar válogatott szövetségi kapitánya:

– Mire tudták használni ezt a mérkőzést?
– Egy jó közepes edzésnek foghatjuk fel, azért csak közepesnek, mert senki sem játszott végig, nagyjából két negyedet kaptak a játékosok. Annak örülök, hogy mindenki vízben volt, mindenki gólt lőtt, és az első másfél negyed lámpalázát levetkőzve belelendültünk, és jól muzsikáltunk. A folytatásban már ki tudtuk zárni a külső körülményeket, ennek az állapotnak az elérésére jó lesz a következő mérkőzésünk is.

– A hétfői, szlovákok elleni meccs sem ígérkezik éppen másmilyennek...
– Valóban, túl sok mindent akkor sem tudunk gyakorolni, mert hat a hat ellen keveset játszunk majd, valószínűleg sok lesz a lefordulás, még annál is többször fordulhatunk le, mint a horvátok ellen tettük. Hétfőn szárazföldi és vízi edzésünk is lesz, ami a meccs napján nem szokványos, de mi a szerdai, oroszok elleni meccsre készülünk igazán, éppen ezért hasznos lesz a kemény munka.

– Milyen állapotban van most a csapat?
– Ott tartunk, ahol ilyenkor kell, minden szempontból jónak tartom a helyzetet. Fizikailag erősek vagyunk, a koncentráció és a mentális tényezők döntik el az oroszok és a görögök elleni két csoportrangadót. Nem is nézünk sokkal messzebbre, magunk között egyáltalán nem beszélünk még olimpiai kvalifikációról vagy éremszerzésről, egyelőre a szlovákokkal foglalkozunk, aztán pedig az oroszok ellen készülünk.

Azt már a menetrend kialakításának pillanatában sejtettük, hogy az Európa-bajnokság nyitónapja nem bővelkedik izgalmakban, hiszen teljesen egyoldalúnak ígérkezett az összes mérkőzés. Az is beszédes volt, hogy a fogadóirodáknál nem is lehetett pénzt tenni az esélyesebb csapatok győzelmére, ennek megfelelően a nap legszorosabb meccse a Spanyolország–Franciaország összecsapás volt, amit kilenc góllal, 15–6-ra nyertek a spanyolok.

VÉLEMÉNYEK

ILLÉS Anna, a válogatott bekkje

„Még edzésben vagyunk, nem kezdtünk el visszavenni a tréningekből, hiszen a legfontosabb mérkőzések egyike a szerdai, oroszok elleni lesz. Arra volt jó ez a meccs, hogy még előtte, reggel is keményen tudtunk edzeni, hétfőn is kondizunk. Szeretek itthon játszani, nem gondoltam volna, hogy ilyen sokan jönnek ki, hiszen ez nem volt annyira izgalmas mérkőzés.”

LEIMETER Dóra, a válogatott szélsője

„Az elején azért meg voltunk illetődve, sokszor kicsúszott a labda a kezünkből, voltak rossz lövéseink, de a két könnyű mérkőzéssel jól fel tudjuk magunkat építeni szerdára. A mérkőzés arra volt jó, hogy mindenki megtapasztalja a miliőt, felmérje a körülményeket, például mikor érkezzünk meg a bemelegítésre, milyen a bemutatás és a közönség. Jó, hogy két könnyebb meccsel kezdtünk, önbizalom-növelőnek kell használni őket.”

FARAGÓ Tamás, olimpiai bajnok

„Továbbra is azt mondom, amit már korábban is többször: az ilyen meccsek teljesen feleslegesek, de ugyanakkor mégis kötelezőek. Ilyenkor az a fontos, hogy az egység, a jókedv és az önbizalom megmaradjon az együttesnél, amely fürdőzött egy jót... A játékosok nyilván megpróbálták a taktikát megvalósítani – de ez számomra nem látszódott. A sportágat népszerűsíteni kellene, de az ilyen mérkőzések sajnos inkább dehonesztálják, mint ráerősítenének arra, hogy ez bizony szórakoztató. Ami a folytatást illeti, az ilyen jellegű összecsapásból lesz még egy a magyaroknak, s csak utána jön az orosz meccs, ami eldönti, a négy közé jut-e a csapat azonnal, vagy negyeddöntőt kell játszania. Az tényleg éles lesz. A góljaink nyolcvan százaléka fizikai fölényből adódott, leúsztuk az ellenfelet, lefordultunk róla, megvertük őket egy az egyben. Egyébként játszani sem könnyű az ilyen jellegű mérkőzésen, mert a játékos meg szeretne felelni a csapatnak, a közönségnek és saját magának is.”

A sorból a magyar válogatott horvátok elleni meccse sem lógott ki, de ez így is van rendjén. Bíró Attila együttese mosolygósan bevonult a Duna Arénába, megismerkedett a körülményekkel élesben is (hiszen azért a meccs csak más, mint az edzés), kitűnő hangulatban játszott egy jót, és simán begyűjtötte a kötelező három pontot.

A magyar válogatott már a harmadik negyedben tíz gólosra növelte az előnyét, így aztán kedvére gyakorolhatta a figurákat, már amiket nem akart eldugni a komolyabb ellenfelek elől. Bíró Attila is nyugodt szívvel forgathatta a csapatát, majd a mérkőzés második felében nemes egyszerűséggel átállt a sorcserére.

A horvátok nem tudtak jelentős ellenállást kifejteni a láthatóan teljes sebességgel pólózó magyar csapat ellen, hiába volt jó nevű játékosuk: önmagában a Bukic név még nem garancia a jó teljesítményre (Petra édesapja a jugoszlávok korábbi klasszisa, Perica, bátyja pedig a horvátok ásza, Luka). A mieink tökéletes uralták a mérkőzést, és amikor a negyedik negyedben Vályi Vanda is a kapuba talált, elmondhattuk, hogy minden mezőnyjátékosunk eredményes volt legalább egyszer.

A legtöbbet természetesen most is Keszthelyi-Nagy Rita vállalta, összesen ötször villant meg, de a világbajnokság gólkirálynőjétől ezt el is várhatjuk, ráadásul biztosra vehető, hogy a jelentősebb játékerőt képviselő csapatok elleni is eredményes lesz. Mellette a center Parkes Rebecca is megszórta magát, a meccs legszebb gólját azonban Szilágyi Dorottya jegyezte, aki a védőjén és a kapuson is áthúzta a labdát, mielőtt az üres kapuba pöttyintett.

A magyar válogatott 25–6-ra győzött, miközben avatott három Európa-bajnoki újoncot Máté Zsuzsanna, Rybanska Natasa és Vályi Vanda személyében, továbbá megúszta a meccset sérülés nélkül.

Kezdésnek ennél többet nem is akarhattunk, folytatás hétfőn 19 órakor a szlovákok ellen – hasonló szellemben.




AZ NSO Tv-nek Szilágyi Dorottya és Gurisatti Gréta értékelt



A Nemzeti Sportot a Duna Arénából tudósította:
Roska Emese Boglárka, Lakner Gábor, Fazekas Zoltán (szöveg), Pusztai Viola (videó), Dömötör Csaba (fotó)

KORÁBBAN
A-CSOPORT
Szlovákia–Oroszország 2–31 (0–9, 0–5, 1–8, 1–9)
Görögország–Szerbia 26–7
(9–1, 5–3, 5–2, 7–1)
B-CSOPORT
Franciaország–Spanyolország 6–15
(1–3, 0–3, 1–4, 4–5)
Németország–Olaszország 4–13 (2–4, 2–5, 0–2, 0–2)
Hollandia–Izrael 22–3 (9–0, 5–0, 8–1, 9–1)

PERCRŐL PERCRE

32. perc: Rybanska úszik fel, elenged még egy lövést, ám nem talál kaput. VÉGE A MÉRKŐZÉSNEK!

32. perc:
a horvát támadás eredménytelen, Bíró Attila négy másodperccel a vége előtt még időt kér.

32. perc:
Gurisatti gyorsan válaszol a horvát gólra, 25–6.

32. perc:
Domina Buticról maradunk le, közelről szerzi meg a hatodik horvát gólt. 24–6.

32. perc:
még egy horvát időkérés a végére.

32. perc:
Vályi lövi Jimenezbe a labdát a magyar támadás végén.

31. perc:
Dina Lordan próbálkozik távoli ejtéssel, nem találja el a jobb felső sarkot. A fordulás után Bukic blokkolja Gyöngyössy lövését.

30. perc:
gyors fordulás után ismét magyar támadás, jobbról indulva Vályi lövi az újabb gólt – 24–5.

30. perc:
Gurisatti kiváló átlövéssel jelentkezik, 23–5.

29. perc:
kiállítást és ötméterest is kiharcol a magyar csapat, Rybanska büntetőjét védi ugyan Jimenez, ám nem sokkal később Szilágyi már a kapuba lő – 22–5.

29. perc:
ilyen még nem volt a mai meccsen – időkérés, mégpedig a horvátok részéről.

29. perc:
kétszeresen elrontott támadás után visszaszerzi a labdát a magyar csapat, középen végül Parkes vágja a labdát a horvát kapuba – 21–5.

28. perc:
Gurisatti húzza meg ellenfele dresszét ötméteresért cserébe, Ivana Butic a kapu jobb oldalába vágja a labdát – 20–5.

27. perc:
Gurisatti kísérleténél ismét hárít Trojan Jimenez, Kasó is hárít a magyar kapunál, ám Parkes ellen kontrát fújnak.

27. perc:
Kasó is jelentkezik egy védéssel Carevic lövése után, Vályi az ellentámadásból betalál – ezzel immár minden mezőnyjátékosunk eredményes a mai mérkőzésen. 20–4.

26. perc:
Keszthelyi kerül ziccerbe, ám a záró játékrészre beálló Trojan Jimenez hárítja a lövését.

25. perc: folytatjuk az utolsó játékrésszel,
ismét a magyarok hozzák el a labdát Vályi révén, ám az első támadásból nem születik gól.

24. perc: vége a harmadik negyednek!

24. perc:
ismét emberelőnybe kerülnek a magyar lányok, ki is használják Parkes révén – 19–4.

24. perc:
szép bejátszás horvát részről, Szilágyi lemarad, jön az ötméteres. Miljkovic ki is használja – 18–4.

23. perc:
Máté kapja a labdát jobbról, tökéletes átlövéssel szerzi meg a tizennyolcadik gólt. 18–3.

22. perc:
kijátssza támadását a magyar válogatott, Garda Krisztina átlövésből talál be – 17–3.

21. perc:
Miroslavicot állítják ki Gyöngyössyről, az emberelőnyt kihasználva Gurisatti passza után Leimeter eredményes. 16–3.

20. perc:
Gurisatti először szabálytalan támadásban, így elveszik tőlünk a labdát, a fordulás és labdaszerzés után ugyanő kiállítást harcol ki, majd Ratkovicba lövi a labdát.

19. perc:
sokadszor fordul le ellenfeléről a magyar válogatott, középen Gurisatti kapja a labdát, birkózik, majd megszerzi első gólját. 15–3.

18. perc:
Rybanska most már határozottabb a befejezéssel, lövése elkerüli a horvát kezeket, a jobb sarkot viszont nem – 14–3.

18. perc:
simán kijátssza a horvátokat a magyar csapat, végül centerből Gyöngyössy eredményes – 13–3.

17. perc: folytatjuk a harmadik negyeddel!
Kasó a kapuban, Vályi Vanda ismét megszerzi a labdát a ráúszásnál, Rybanskáé a második félidő első magyar lövése, ám gól nincs, kapufa van.


16. perc: még egy nagy lövés a végére a horvátoktól, ám a kapufa a magyarokkal van, ezzel véget is ér az első félidő!

16. perc:
Szilágyi lendületben! Balról indulva a védőn és a kapuson is áthámozza magát, majd az üres kapuba passzol – 12–3.

15. perc:
Rybanska emberelőnyt harcol ki, magyar passzok után Gurisatti lő, ám a blokkon elhal a kísérlet.

15. perc:
Gyöngyössyt küldik ki, ám Leimeter remekül blokkol a horvát lövésnél.

14. perc:
szép akció, jobbról Szilágyi adja a balon álló Keszthelyihez a labdát – 11–3.

13. perc:
Szilágyiról is lemarad a horvát elhárítás, meg is szerzi az újabb gólt – 10–3.

13. perc: Keszthelyi kerül tempóelőnybe, kíméletlen erővel vágja a kapuba az újabb gólt – 9–3.

13. perc:
szépen kijátssza ezt az akciót a magyar válogatott, Parkes fordul le emberéről középen, és be is ejti a kapuba a labdát – 8–3.

12. perc:
Vályi megy ki, labdát szerzünk, ötöst dobhatunk, Szilágyi lövése azonban a kapufán csattan.

11. perc: Miljkovic kiáll, ám Szilágyi és Garda lövését is blokkolják.

11. perc: újabb horvát gól az újabb magyar kiállítás után, a lepattanó labdát, Matea Skelin talál be közelről – 7–3.

10. perc:
Parkes Rebecca csavarja a kapuba az újabb magyar gólt – 7–2.

10. perc:
Horvátország is fórba kerül az előbb még gólt szerző Máté kiküldése után, Emmi Miljkovic jár túl Gangl eszén. 6–2.

9. perc:
gyorsan emberelőnybe kerül a magyar csapat Butic kiállítása révén, Máté Zsuzsa is megszerzi első találatát – 6–1.

9. perc:
megyünk is tovább a második negyeddel, Vályi ismét elhozza a labdát a ráúszásnál.

8. perc:
Rybanska blokkol, ő is fejezi be a magyar válogatott akcióját, de nem születik újabb találat. Vége az első negyednek!

7. perc:
Miroslavic a kiállított játékos, ám Gyöngyössy lövése a kapufán csattan. Hamarosan újra nálunk a labda, de Gurisatti közelről a keresztlécet találja el.

6. perc:
megvan az első horvát gól, Domina Butic eredményes ejtésből – a magyar lányok túl korán indultak el előre. 5–1.

6. perc:
Leimeter ellen fújnak kontrát, hátul labdát szerzünk, Gurisatti lőhet, ám Ratkovic ismét hárít.

5. perc:
lövésig jutnak a horvátok, Bukic kísérletezik, ám Gangl bal kézzel felnyúlva hárít.

5. perc: Illés Anna lóg meg és marad teljesen egyedül a horvátok ellen befújt kontrafault után – 5–0.

4. perc:
a horvátok nem tudnak mit kezdeni a magyar kapu előtt, a sarokba dobott labda után létszámfölényben a magyarok, Keszthelyi szerzi meg végül a harmadik gólját teljesen zavartalanul – 4–0.

3. perc:
nincs meg az újabb gól, Ratkovic védi Keszthelyi ejtését.

3. perc:
remek az elhárítás, a magyar lányok fordulás után szépen kijátsszák az akciót, végül Garda is megszerzi első gólját egy átlövéssel – 3–0.

2. perc:
Gardát állítják ki, ám Gangl véd, az ellentámadásból ismét Keszthelyi eredményes – 2–0!

1. perc:
Domina Butic kimegy, Gurisatti lövése még nem talál utat a kapuba, ám Keszthelyié igen – 1–0!

1. perc: a ráúszással megkezdődik a mérkőzés, Vályi Vanda el is hozza a labdát!

ELŐZMÉNYEK (Lakner Gábor)

AMERIKA NÉLKÜL BÁRKI NYERHET

A nőknél egyedüli európai csapatként a spanyoloknak van kvótájuk, de természetesen nem úgy utaztak Budapestre, hogy ne érdekelné őket az éremszerzés. A helyzet ugyanaz, mint minden kontinenstornán: van hat esélyes csapat, köztük a magyar válogatott. Mivel az Eb-n az egyeduralkodó amerikaiak értelemszerűen nem játszanak – meg a másik „testes” együttes, Ausztrália sem –, szabad a vásár az aranyéremért. Bíró Attila többet változtatott kollégájánál. Sérülése miatt Szücs Gabriella a világbajnokságot is kihagyta, most azonban a kapitány döntése miatt maradt ki – további két Európa-bajnok társával, Tóth-Csabai Dórával és Antal Dórával együtt. Némileg fiatalított tehát a szakvezető, aki három új játékost nevezett a vb-hez képest: Kasó Orsolya lett Gangl Edina váltótársa a kapuban, a parádés őszt futó Garda Krisztina is visszakerült a csapatba, Máté Zsuzsanna meg első világversenyére készülhet.

MI LESZ ÉLESBEN?

Mivel a női mezőnyt tizenkét csapat alkotja, két csoportban zajlanak a küzdelmek az első héten. A mieinknek a horvátok, a szerbek és a szlovákok nem jelenthetnek akadályt, a helyezések és a hogyan tovább az oroszok és a görögök elleni rangadókon dől el. A női válogatottnak ugyanaz a célja, mint a férfiaknak – ez sem jelenthet meglepetést.

Női csapatunk veretlen maradt a felkészülés során.

Az olimpiai kvóta megszerzéséről: már résztvevő a világliga győztese, az Egyesült Államok, valamint – mivel a világbajnokságot is Amerika nyerte – a vb-ezüstérmes Spanyolország. A mostani Eb-ről a – Spanyolországot nem számítva – legjobb helyezésű csapat kvalifikál az olimpiára. A többiek majd Triesztben pótvizsgázhatnak tavasszal.

MINIINTERJÚ: Bíró Attila, a női válogatott szövetségi kapitánya

– Összeállt a válogatott a rajtra?
Szerkezetét és egységét tekintve is ez a legjobb csapat. Az elmúlt hetek jó eredményei is ezt bizonyították, de a puding próbája az evés, vasárnaptól meglátjuk, hol is tartunk – bár mi igazából a szerdai meccsre készülünk.

– Az első két mérkőzés akkor a felkészülés része?
– A vasárnapi és a hétfői meccs örömünnep lesz a lányoknak, és nemcsak azért, mert hazai közönség előtt játszhatnak Európa-bajnoki mérkőzést, hanem mert az elmúlt hetek terheléséhez képest ezek lesznek a legkönnyebb napok. A szerdai, oroszok elleni és a pénteki, görögök elleni mérkőzés lesz az első két olyan értékmérő, amely megmutathatja, mekkora potenciál van a csapatban.

– A valódi felkészüléssel mennyire elégedett?
– Nem láttam még olyan szövetségi kapitányt, aki azt mondta volna egy világverseny előtt, hogy nem sikerült a felkészülés és pesszimista – nem én leszek, aki megtöri a sort. Amit bele lehetett tenni ebbe a három és fél hétbe, beletettük, kifejezetten optimista vagyok.

– Nyert már Európa-bajnokságot szövetségi kapitányként – ez jelenthet segítséget?
– Nem foglalkozom vele, de már a tavalyi világbajnoksággal sem nagyon. Nyilván csodálatos emlék a belgrádi siker, de a jelenben szeretek élni.

A MAGYAR NŐI VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok:
Gangl Edina (UVSE-Hunguest Hotels), Kasó Orsolya (FTC-Telekom)
Mezőnyjátékosok: Garda Krisztina, Gurisatti Gréta, Vályi Vanda (mindhárom Dunaújvárosi Egyetem-Maarsk Graphics), Gyöngyössy Anikó, Leimeter Dóra (mindkettő BVSC-Zugló Diapolo), Illés Anna, Máté Zsuzsanna (mindkettő FTC), Keszthelyi Rita, Parkes Rebecca, Rybanska Natasa (mindhárom UVSE), Szilágyi Dorottya (ZF-Eger)

A MAGYAR NŐI VÁLOGATOTT PROGRAMJA, A-CSOPORT
Január 12., vasárnap: Horvátország, 19.30
Január 13., hétfő: Szlovákia, 19.00
Január 15., szerda: Oroszország, 19.00
Január 17., péntek: Görögország, 19.00
Január 19., vasárnap: Szerbia, 19.00

Az M4 Sport az összes magyar érdekeltségű meccset élőben közvetíti.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik