LAKNER GÁBOR
2023.03.14 19:59 Frissítve: 2023.03.14 22:26

Férfi vízi-vk: a horvátok legyőzésével szuperdöntős a magyar válogatott!

A magyar férfi vízilabda-válogatott a világkupa selejtezőjének záró fordulójában 13–10-re legyőzte a hazai medencében játszó horvát csapatot, ezzel bejutott a sorozat szuperdöntőjébe.

Zalánki Gergő a hetes sapkában hét gólt lőtt a horvátoknak (Fotó: Kovács Anikó/MVLSZ)

 

Egy nap alatt száznyolcvan fokos fordulatot vett a magyar férfi vízilabda-válogatott játéka a Zágrábban megrendezett világkupa-selejtezőtornán, de hát Zalánki Gergő már az amerikaiaktól elszenvedett hatgólos vereség után megmondta, hogy nem szabad szomorkodni, másnap jön az újabb meccs, ahol meg lehet mutatni, mire is képes a csapat.

Hát, alaposan megmutatta.

A magyar válogatottba visszatért Jansik Szilárd, bár a nyakát elnézve az egészségügyi stáb az összes kineziológiai tape-et rá használta el. Az amerikaiaknak négyet törlő Zalánki nyilván maradt a csapatban, ezúttal az újoncok mellett Burián Gergő ült a lelátóra a mezőnyjátékosok közül.

A mieink kiválóan kezdtek a házigazda horvátok ellen, a második szakaszban 5–1-es magyar vezetésnél időt is kellett kérnie Ivica Tucak szövetségi kapitánynak. Remek volt a védekezésünk, legalábbis emberhátrányában, mert hat a hat ellen a legritkább esetben állhattunk fel. Lévai Márton a kapuból megtámasztotta a csapatot, elöl pedig a gyorsabb gondolkodással sorra harcolták ki a mieink az ötösöket.

VÉLEMÉNYEK

Zalánki Gergő, a magyar válogatott balkezese: – A sport ilyen, nem lehet előre kiszámolni, hogy kinek mikor jön ki a lépés, lehet egy ilyen napod, aztán következik három rossz meccs. Ha én minden alkalommal hét gólt lőnék…  Jó, hogy sikerült győznünk Horvátországban, de azért az az érzés van bennem, hogy jobb lett volna azt az Eb-döntőt megnyerni ellenük, szóval a mostani siker miatt azért nem tudok nagyon örülni.

Lévai Márton, a magyar válogatott kapusa: – Úgy érzem, hogy a világkupa-selejtező a csapatnak és nekem is jól sikerült. Aki a válogatottba jön, mindig száztíz százalékot akar nyújtani, de ilyen sűrű versenynaptár mellett lehetetlen állandóan magas szinten vízilabdázni. Azon voltunk, hogy kiköszörüljük az előző napi csorbát, épp ezért  mindenki ezer fokon égett, bizonyítani akartunk, és hoztuk is az elvárt szintet.

Manhercz Krisztián, a magyar válogatott szélsője: – Ugyanúgy álltam oda a büntetőhöz, mint az Európa-bajnokságon, és ugyanoda lőttem, mint a döntőben, csak most laposabban – be is ment. Nem volt kérdés, hogy odaállok Bijaccsal szemben, nem szabad, hogy félelem maradjon abban, aki hibázik, mert a hiba a sport része. Büszke vagyok a csapatra, mert kivívtuk a továbbjutást, ráadásul ilyen körülmények között, hazai közönség előtt vertük meg a horvátokat.

Az időkérés után Marko Zuvela egymaga megfelezte a horvát hátrányt, onnantól kezdve az lett a forgatókönyv, hogy a magyar csapat ellépett három góllal, az ellenfél pedig visszajött kettőre. A mieink gyorsan rájöttek, hogy Zalánki keze nagyon sül, úgyhogy elkezdtek mindent a balkezesünkre játszani, aki elképesztően hatékonyan tüzelt.

A harmadik negyedben több érdekesség történt, először is Tucak lecserélte a semmit sem védő Marko Bjiacot, de ennél sokkal lényegesebb, hogy ismét néggyel vezettek a mieink. Az sem mellékes, hogy a horvátok ekkor tartottak tíz kihagyott emberelőnynél, a hátrányos védekezésünk továbbra is pazar volt, a sporiknak köszönhetően volt is lehetőségünk gyakorolni. Az ellenfél látványosan nem tudott mit kezdeni a zónánkkal, de labda nélküli kiállításokkal megoldották ezt helyettük a játékvezetők.

Háromgólos magyar vezetésről indult a záró negyed, amikor a horvátok rákapcsoltak – meg a bírók is. Már a második gólunkat vették el arra hivatkozva, hogy túl későn lőttük el a labdát, Kovács Róbert másodedző piros lapért cserébe elmondta, mit gondol róluk, de a magánszámnak nem lett foganatja. A horvátok kapták a fórokat, mi kaptuk a kontrákat, a háromgólos előny pedig elfogyott.

A magyar válogatottat azonban ez sem törte meg, a folytatásban Lévai lehúzta a rolót, Vigvári Vendel visszavette a vezetést, majd Zalánki hetedik (!) góljával újra kettő lett közte. A horvát cserekapus, Toni Popadic is előre ment támadni, de eladta a labdát, Manhercz Krisztián pedig lőtt egy üres kapus gólt a félpályáról. Aztán Jansik még egyet egész pályáról, de azt már nem adták meg...

Manhercz Krisztián üres kapus gólt is lőtt a félpályáról (Fotó: Kovács Anikó/MVLSZ)

A mieink így is 13–10-re verték a horvátokat a saját medencéjükben, és kiharcolták a továbbjutást a világkupa júniusi, Los Angeles-i nyolcas döntőjébe. Ennél is fontosabb azonban, hogy a csapat fantasztikusan reagált az előző napi mélyütésre. Nem mondjuk, hogy az amerikaiak elleni meccset felejtsük el, inkább vonjuk le belőle a tanulságokat – Varga Zsolt szövetségi kapitányon aligha múlik, hogy így legyen.

FÉRFI VÍZILABDA-VILÁGKUPA, SELEJTEZŐ (ZÁGRÁB)
MAGYARORSZÁG–HORVÁTORSZÁG 13–10
(2–1, 5–4, 3–2, 3–3)
Zágráb. V: Sztavridisz (görög), Putnikovics (szerb)
MAGYARORSZÁG: LÉVAI – MANHERCZ K. 3, Vigvári Vendel 1, NAGY ÁDÁM 1, Német T., JANSIK SZ. 1, ZALÁNKI 7. Csere: Molnár E., Angyal, Pohl, VÁMOS, Fekete G. Szövetségi kapitány: Varga Zsolt
HORVÁTORSZÁG: Bijac – Biljaka, L. Fatovic 1, Bukic, J. VRLIC 1, Harkov, Basic 1. Csere: Popadic (kapus), ZUVELA 2, Krapic, BURIC 2, Marinic-Kragic 1, F. LAZIC 2. Szövetségi kapitány: Ivica Tucak
Gól – emberelőnyből: 13/7, ill. 18/6
Gól – ötméteresből: 3/3, ill. –
Kipontozódott: Angyal (21. p.), Harkov (22. p.), Pohl (25. p.), Fekete G. (28. p.), Biljaka (28. p.), Buric (28. p.)
MESTERMÉRLEG
Varga Zsolt:
– Mindenképpen tanulnunk kell abból, hogy az amerikaiak elleni vereség után így tudtunk váltani. A lelkünk mélyén könnyebbnek gondoltuk azt a mérkőzést, ezért lett belőle annyira nehéz és szétcsúszott meccs. Előfordul a mai vízilabdában, hogy egy csapatnak ilyen rossz napja van, amikor nagyon megvertük a szerbeket az Eb-n, az sem tükrözte feltétlenül a reális különbséget. Ezúttal végrehajtottunk mindent, amit szerettünk volna, a nehéz pillanatokban, amikor a horvátok visszajöttek döntetlenre, akkor is rá tudtunk tenni egy lapáttal. Minden elismerésem a játékosoké, amiért így lehozták ezt a mérkőzést, valóban teljesen más arcukat mutatták, és ezt a legelső pillanattól lehetett érezni.

A másik mérkőzésen: Olaszország–Egyesült Államok 16–10

A csoport végeredménye: 1. Olaszország 12 pont, 2. Egyesült Államok 9, 3. MAGYARORSZÁG 9, 4. Horvátország 9, 5. Japán 3, 6. Franciaország 0
Az Egyesült Államok megnyerte a hármas holtversenyt, míg Magyarország és Horvátország között az egymás elleni eredmény rangsorolt. Az amerikaiak rendezőként biztos résztvevői a nyolcas döntőnek, rajtuk kívül a két legjobb helyezett csapat kvalifikálta magát a csoportból.

2022.11.29 23:54:35

Vízilabda nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Csapó Dudi érett felnőttként futballban, teniszben, politikában, bármiben képes volt zavarba ejtő módon megközelíteni témákat, látványos, új magyarázattal, ötlettel, és mindehhez sztentori hangján olyan kedélyesen előadott, mégis határozott érvrendszerrel szolgált, hogy az ember csupán biccentett: végül is, miért ne?

2022.11.07 00:04:20

Vízilabda nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. A negyedik negyedben gyalázatos volt a bíráskodás.

2022.11.07 00:09:42

Vízilabda nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Amelyhez hozzátartozik – persze most már könnyű a fülbesúgás –, hogy a sportágban nem igazán pártolták az elnök vezetési módszerét, a pénzügyi helyzet még az elnökségi tagok előtt sem volt teljesen tiszta, átlátható – ahogy összefoglalták, persze már Vári lemondása után.

2022.11.06 14:03:30

Vízilabda nemzetisport.hu

Gurisatti az utolsó másodpercben mentette szétlövésre a finálét, aztán a 20. (!) ötöst ő rontotta el...

2022.10.11 08:50:03

Vízilabda nemzetisport.hu

A 60 esztendeje elhunyt korszakos pólós a Fradi első úszóbajnoka volt.