LAKNER GÁBOR
Patai Gergely
2022.11.16 10:36 Frissítve: 2022.11.16 11:07

Férfi vízi BL: a nyolcas döntő az FTC és az OSC célja

Rendkívül kemény BL-csoportban szerepelnek a magyar csapatok, amelyek továbbjuthatnak, de ehhez idegenbeli rangadókat kell nyerniük, és otthon alig hibázhatnak.

Varga Dénes (balra) és Tóth Márton párharca a BL csoportkörében is megismétlődhet (Fotó: MTI/Ilyés Tibor)


Két magyar csapattal kezdődik el a férfi vízilabda Bajnokok Ligája csoportköre, és mivel az A-csoportban szereplő együttesek már kedden este medencébe ugrottak, ebből máris kiderült, hogy mindketten a szerdán rajtoló B-jelű nyolcasban kaptak helyet. A csoport rendkívül kiegyensúlyozott, ráadásul mivel házigazdaként a Novi Beograd biztos résztvevője a nyolcas döntőnek, csak három kiadó helyért csatáznak a csapatok. Ezzel együtt az FTC-Telekom és a Genesys OSC Újbuda is a továbbjutást célozta meg.

MEGLEPETÉSRE KÉSZÜL AZ FTC

Az előző három – befejezett – idényben mindig dobogós volt a Ferencváros a BL-ben, legutóbb a harmadik helyen végzett. Az automatikusan főtáblás zöld-fehérek most sem szeretnének lemaradni a sorozat végjátékáról.

„A Bajnokok Ligája más kávéház, mint a magyar bajnokság és a kupa, de az új idénynek is nagy célokkal vágunk neki    – hangsúlyozta Varga Zsolt, az FTC-Telekom vezetőedzője.  – A sorsolás után azt hittük, ezúttal kiegyensúlyozottabb csoportok alakulnak ki, erre a selejtezőből megkaptuk a Bresciát és az OSC-t... Sokat számíthat az elmúlt években megszerzett nemzetközi tapasztalat, de ne felejtsük el, hogy négy új játékost kell beépítenünk a csapatba, és a riválisok kerete is változott. Az Olympiakosz például sokat erősödött a tőlünk távozó Vámos Marcival, a Recco és a Barceloneta sem gyengült, de utóbbit egy hete a spanyol bajnokságban legyőzte a csoportunkban szereplő Sabadell. A spanyolokkal kezdünk, majd a legutóbbi két idényben elődöntős Bresciához megyünk, így már az első két mérkőzés fontos értékmérő. Ha nem is lehengerlő játékkal, de pontokat kell szereznünk, ugyanis nagyon erős riválisok vannak még a csoportunkban, elég csak a Novi Beogradra gondolni, amely ráadásul házigazdaként biztosan ott lesz a nyolcas döntőben. Három kiadó hely marad hét hasonló játékerőt képviselő csapatra, ezért kiélezett küzdelemre, izgalmas mérkőzésekre számítok, amelyeken a pillanatnyi forma és az akarat dönthet. A legutóbbi idényben is szereztünk meglepetéseket, és ezúttal is erre készülünk, az elsődleges célunk, hogy ismét továbbjussunk a csoportból.”

SZINTET LÉPNE AZ ERŐSÖDŐ OSC


Összességében magabiztosan jutott a főtáblára az OSC, amely a második selejtezőkörben kapcsolódott be a sorozatba. Az eddigi menetelés értékét növeli, hogy a sérült Hárai Balázs még egyszer sem ugorhatott medencébe.

„Az idény első hat-nyolc meccse alatt még fizikai munkát végeztünk, ennek megfelelően a játék nem volt csillogó, inkább hullámzó. A célunkat azonban elértük, hiszen eljutottunk a BL főtáblájára, és a reményeim szerint az elvégzett munka masszív alapot ad a játékosoknak az előttünk álló időszakra      – mondta Varga Dániel, az OSC vezetőedzője, akit a hiányzó center várható visszatéréséről is kérdeztünk.    – A következő hetekben még Hárai Balázs nélkül játszunk, rehabilitációs munkát végez, de ott van a fény az alagút végén. Mindennek van pozitív oldala, egyrészt Aranyi Máté rohamosan fejlődik, másrészt a többiek sem kényelmesednek el. Mindenkinek kicsit többet kellett hozzátennie abból, amit tud, és ez még ha fárasztó is, jó hatással volt a csapat sokszínűségére és talán az eredményességére is, persze középtávon azért várjuk vissza Pufit.”

Legutóbb Zaláni Gergő (balra) és az évtizeden át hazánkban játszó Aaron Younger ünnepelhetett (Fotó: Balogh László)

 

Szabó Zoltán, BEK-győztes vízilabdázó – NS-szakértő
Évek óta mondogatjuk, hogy egyre kiegyensúlyozottabb a világversenyek mezőnye, és ezt már elmondhatjuk a Bajnokok Ligája mezőnyére is. A B-csoportra ez fokozottan igaz, ráadásul a selejtezőből főtáblára jutó csapatok közül ide került a két erősebb, én legalábbis annak tartom a Bresciát és az OSC-t. A Novi Beograd úgy vág neki az idénynek, hogy mikor nyerjen BL-t, ha nem most, a Fradi a szívem és a szakmai meglátásom szerint is erős csapat, a Marseille-t pedig egyáltalán nem lehet leírni. Az előző idényből jó nagy adag törlesztenivalója van az OSC-nek a franciákkal szemben, úgyhogy rögtön az első fordulóban elégtételt vehet. A Jug Dubrovnik sötét ló, lehet, hogy egy hajszállal gyengébb, mint legutóbb volt. A Sabadellt egy kézlegyintéssel is el lehetne intézni, de óriásit hibáznánk. A Spandau talán a leg­esélytelenebb, de Berlinben sem könnyű győzni. Az optimista énem azt mondatja velem, hogy a Novi Beograd mellett továbbjut a Brescia, a Fradi és az OSC. A tárgyilagos énem pedig azt, hogy aki tovább akar jutni, annak a hazai meccseit meg kell nyernie, és idegenben bravúrokat kell elérnie. Mindkét magyar csapat ott lehet a nyolcas döntőben, de ezért nagyon keményen meg kell dolgoznia. A B-csoportban három helyért versenyez hét csapat, az A-csoportban pedig két helyért hat – a Pro Recco és az Olympia­kosz kiemelkedik, de a többiek hasonló játékerőt képviselnek. Izgalmas meccseket látunk majd, alig várom a kezdést!

Az OSC-be három játékos érkezett a nyáron, a kapus Bisztritsányi Dávid és a fiatal Szűcs Dániel mellett a válogatott alapembere, Angyal Dániel is a Nyéki uszodába tette át a székhelyét.

„Angyal Dani az első pillanattól hozta azt a játékot, amelyre nekünk szükségünk volt, persze van még min csiszolni, de ez teljesen normális – folytatta az újbudaiak szakvezetője. – Egyértelműen olyan képességű játékos, hogy segítségünkre lehet a szintlépésben. Nehéz a BL-csoport, és bár hosszú az idény, már az elején kell bravúr ahhoz, hogy jó esélyünk maradjon a továbbjutásra. Merthogy a cél a továbbjutás, még akkor is, ha nem sorolom magunkat a négy legerősebb csapat közé. Ha megvalósul az említett szintlépés, az azt jelenti, hogy a nálunk papíron erősebb csapatok ellen is nyerni tudunk. Marseille-ben kezdünk, az ellenfélről senkinek sincsenek kellemes emlékei, de úgy vágunk neki, hogy nyerni akarunk. Készen állunk, felkészültünk!”

EGYRE TÖBB MAGYAR LÉGIÓS

Régen szerepelt ennyi magyar pólós külföldi csapatban a BL-főtáblán, négy légiósunk is medencébe ugrik az elitsorozatban. Kezdjük a megszokott arccal, hiszen Baksa László már kilencedik idényét tölti Berlinben, és mindegyikben a főtáblán szerepelt a Spandauval. Védett már nyolcas döntőben is, ezúttal erre nincs esélye, viszont a csapata lehet a mérleg nyelve – amelyik együttestől pontokat csen el a Spandau, az gyakorlatilag lemondhat a final eightről. Nem Baksa az egyetlen magyar kapus a BL-ben, meglepetésre a Dinamo Tbiliszihez igazolt a legutóbb Szegeden védő Gyapjas Brendon. Értékes tapasztalatot gyűjthet Grúziában, és még versenyben is lehet a továbbjutásért. Zalánki Gergő a második idényét kezdi el a Pro Reccóban, és hatalmas szerepe volt abban, hogy az olasz sztárcsapat címvédőként vág neki az idénynek. A magyar válogatott balkezese volt a BL-döntő hőse, öt gólt lőtt a fináléban, majd bevágta a győztes ötméterest a szétlövésben. A Recco célja mindig a BL-győzelem, ez most sincs másként. Az ugyancsak balkezes Vámos Márton a nyáron csapott fel légiósnak, az Olympiakoszban félelmetes jobbszárnyat alkothat az idény végén visszavonuló Filip Filipoviccsal. A görögök legutóbb lemaradtak a nyolcas döntőről, de nem szeretnék, hogy ez még egyszer előforduljon.
Az erőviszonyok alapján biztosra vehető, hogy Zalánki és Vámos ott lesz a final eightben, bízunk benne, hogy az FTC és az OSC is csatlakozik hozzájuk, és nem csupán miattuk lesz érdekes magyar szempontból a belgrádi végjáték.

VÉLEMÉNYEK

Az idénybeli első célunk az volt, hogy jussunk el a Bajnokok Ligája főtáblájára, és ezt el is értük. Azt már a kezdés előtt kijelenthetjük, hogy ebben a csoportban minden mérkőzésen vért kell izzadni a három pontért. Marseille-ben kezdünk, ami nagyszerű lehetőség arra, hogy megmutassuk: jobbak vagyunk, mint a legutóbbi idényben! Győzni utazunk Franciaországba!
Manhercz Krisztián, az OSC szélsője

A legutóbbi idényben halálcsoportba kerültünk, a mostanira pedig már jelzőket sem találok... Nagyon nehéz lesz továbbjutni a csoportból, de szeretjük a kihívásokat, a rangadókra egyébként is könnyebb felpörögni. Amikor esélyesként ugrunk vízbe, nem hullajthatunk el pontokat, kiegyenlített a csoport, ezért minden mérkőzésen a csúcsformánk közelében kell játszanunk.
Jansik Szilárd, az FTC bekkje
2022.11.29 23:54:35

Vízilabda nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Csapó Dudi érett felnőttként futballban, teniszben, politikában, bármiben képes volt zavarba ejtő módon megközelíteni témákat, látványos, új magyarázattal, ötlettel, és mindehhez sztentori hangján olyan kedélyesen előadott, mégis határozott érvrendszerrel szolgált, hogy az ember csupán biccentett: végül is, miért ne?

2022.11.07 00:04:20

Vízilabda nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. A negyedik negyedben gyalázatos volt a bíráskodás.

2022.11.07 00:09:42

Vízilabda nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Amelyhez hozzátartozik – persze most már könnyű a fülbesúgás –, hogy a sportágban nem igazán pártolták az elnök vezetési módszerét, a pénzügyi helyzet még az elnökségi tagok előtt sem volt teljesen tiszta, átlátható – ahogy összefoglalták, persze már Vári lemondása után.

2022.11.06 14:03:30

Vízilabda nemzetisport.hu

Gurisatti az utolsó másodpercben mentette szétlövésre a finálét, aztán a 20. (!) ötöst ő rontotta el...

2022.10.11 08:50:03

Vízilabda nemzetisport.hu

A 60 esztendeje elhunyt korszakos pólós a Fradi első úszóbajnoka volt.