Női vízi MK: összejött a derbi, FTC–UVSE ütközet a döntőben

Vágólapra másolva!
2023.11.10. 20:57
null
A Ferencváros jutott elsőként a döntőbe (Fotó: Koncz Márton)
Nem borult a papírforma a női vízlabda Magyar Kupa pénteki elődöntőiben, így a tavalyi finálé visszavágója következik.

 

FERENCVÁROS–DUNAÚJVÁROS

Sötétbe borult a Laky Károly uszoda, diszkófények csillantak a víztükrön – a szervezők megadták a módját a női vízilabda Magyar Kupa négyes döntőjének. A látványos felvezetés közben még a lámpák villogtak, néhány perccel később már a főszereplők, a ferencvárosi Tóth-Csabai Dóra például két gólja között blokkolt is, de a Dunaújváros nem adta olcsón a bőrét az első elődöntőben. Vad Lajos együttese egymás után harcolta ki a kiállításokat, emberelőnyben Mahieu Geraldine mellé hol Szabó Nikolett, hol Horváth Brigitta úszott be középre, ám a zöld-fehérek jól védekeztek, eleinte csak átlövésből találta meg a réseket a DFVE.

El is lépett hárommal a második negyed elején az FTC, Vályi Vanda előbb menetrendszerűen elhozta a labdát, majd góljával ugrasztotta volna talpra a dobbal és kürtökkel érkező szurkolókat, ha nem állva figyeli a mérkőzést a Fradi-tábor. Remekeltek a válogatott klasszisok, az egyik oldalon Gurisatti Gréta, a másikon Garda Krisztina játszott vezérként, és a kapusok is elkapták a fonalat, a színvonalra tehát nem lehetett panasz. A nagyszünet előtt Garda dudaszós góljával közelebb zárkózott a Dunaújváros, de a címvédő így is biztosan, 7–5-re vezetett.

A folytatásban már kevesebb ferencvárosi bejátszás jutott el a címzetthez, összeállt az újvárosiak védekezése, csakhogy támadásban olykor a fórokat sem tudták befejezni lövéssel – amikor meg igen, Neszmély Boglárka védett. Gerendás György időkérését követően tovább nyílt az olló, de a harmadik negyed végén megfelezte négygólos hátrányát a DFVE, Somogyvári Lili húzása után Garda ötödször villant meg. Emberelőnyben viszont sokkal jobb volt az FTC, amely kihasználta szélsői gyorsaságát, miközben Leimeter Dóra góljai mellett vezényszavaival elsőrangúan szervezte a játékot.

Az újvárosiak nem vallottak szégyent, de a Ferencváros címvédőhöz méltóan 11–7-es győzelemmel masírozott be a döntőbe, és már páholyból figyelhette, hogy mire megy egymással az előző kiírásban ezüstérmes UVSE és a hazai medencében játszó BVSC.

 

Fotó: Koncz Márton
Fotó: Koncz Márton

UVSE–BVSC

A felek gyakorlatilag lekopírozták az első elődöntőt, a lila-sárgák jobb kapusteljesítménnyel rukkoltak ki a Magyari Alda helyett lehetőséget kapó Golopencza Szonja révén, tovbbá többen is kiemelkedően játszottak. Hajdú Kata, Baksa Vanda, Faragó Kamilla és a szélről csavargóllal jelentkező Szegedi Panni is remekelt a BVSC kapuja előtt, hátul pedig Tiba Panna annyit blokkolt, hogy az egy szupermarket kasszásának is becsületére vált volna.

A BVSC még a Dunaújvárosnál is bőkezőbben szórta el az emberelőnyös lehetőségeit, Ármai Zita azonban szinte egymaga látótávolságon belül tartota a csapatát. Egészen a harmadik negyed közepéig, amikor jobban ellépett az UVSE, és már nem is engedte vissza a zuglóiakat. Az utolsó negyedben a védekezéssel már nem kifejezetten foglalkoztak a felek, rendesen potyogtak a gólok. Az utolsó támadásánál a még a kapusát is előreküldő UVSE végül 17–11-re győzött, így következhet a tavalyi kupadöntő visszavágója. Akkor a Ferencváros győzött, szombat este kilenc óra körül kiderül, lesz-e címvédés a Szőnyi úton.

VÍZILABDA
MAGYAR KUPA, NÉGYES DÖNTŐ (LAKY KÁROLY USZODA)
FTC-Telekom–Dunaújváros 11–7 (3–2, 4–3, 2–2, 2–0)

Laky uszoda, 300 néző. V: Fodor, Kollár.
FTC: NESZMÉLY – Farkas T., TÓTH-CSABAI 2, Vályi V. 1, GURISATTI 3, LEIMETER 3, Pőcze. Csere: Máté Zs., Bonca, KUNA 2, Dömsödi, Nagy L. Edző: Gerendás György
DUNAÚJVÁROS: Maczkó – KARDOS L. 1, Dobi, Szabó N., Mahieu, GARDA 4, Horváth B. 1. Csere: Kardos D., Pál R., Somogyvári 1, Jonkl. Edző: Vad Lajos
Emberelőny-kihasználás: 11/5, ill. 12/2. Gól – ötméteresből: 1/1, ill. –. Kipontozódott: Szabó N. (26. p.), Máté Zs. (28. p.), Kardos D. (31. p.)
MESTERMÉRLEG
Gerendás György: – Kicsit hektikus mérkőzés volt, és úgy éreztem, hogy mi tettük azzá. A kulcspillanatokban hibáztunk, ha kicsit higgadtabbak vagyunk, simább meccset játszhattunk volna.
Vad Lajos: – Reális eredmény született. Az volt a célunk, hogy ott legyünk a BL-főtáblán és a Magyar Kupa négyes döntőjében, a fiatal játékosaink sokat tanulhatnak és fejlődhetnek ezáltal.

UVSE–BVSC-Zugló 17–11 (3–2, 4–3, 4–2, 6–4)
Laky uszoda, 400 néző. V: Sajben, Vogel G.
UVSE: Golopencza Sz. – HAJDÚ K. 4, Peresztegi-Nagy 1, Faragó K. 2, Aubéli, BAKSA V. 3, SZEGEDI 3. Csere: Tiba, Lendvay 1, Varró E., Irmes R. 1, Kóka, Kenéz K. 2. Edző: Benczur Márton
BVSC: Kakas – KELE 2, Fekete F. 1, Kolárová 1, Tóth R., Jancsó, Mészáros-Farkas 2. Csere: ÁRMAI 5, Tóth F., Urvári, Batizi, Dobos, Polák. Edző: Stieber Mercedes
Emberelőny-kihasználás: 11/7, ill. 11/2. Kettősemberelőny-kihasználás: 1/0, ill. –. Gól – ötméteresből: 3/2, ill. –. Kipontozódott: Jancsó (24. p.), Ármai (29. p.)
MESTERMÉRLEG
Benczur Márton:
– A tizenhét lőtt gólnak örülök, a tizenegy kapott kicsit sok, de a BVSC jól játszott, megtett mindent, hogy megnehezítse a dolgunkat. Reálisan ekkora különbség van a két csapat között.
Stieber Mercedes:
– Erős ellenfél volt és megérdemelten győzött az UVSE. Fizikailag jól bírtuk a mérkőzést, de gondolkodásban és sebességben még sokat kell fejlődnünk.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik