Férfi vízi MK: nyert a Vasas és az FTC, ők vívják a döntőt

Vágólapra másolva!
2023.09.02. 20:31
null
Elsőként a Vasas jutott be a fináléba (Fotó: Balogh László)<br /><a href="https://www.nemzetisport.hu/galeria/ferfi-vizi-mk-vasas-osc-14-13-fotok-balogh-laszlo--7167" target="_blank"><strong>A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK! </strong></a>
A tavalyi évhez hasonlóan ezúttal is a Vasas, az OSC, a Honvéd és az FTC küzd meg a férfi vízilabda Magyar Kupa négyes döntőjében. A szombati elődöntő első felvonásában a Vasas 14–13-ra legyőzte az OSC-Újbudát, majd a másodikban az FTC három góllal a Honvédot (9–6) – vasárnap tehát Vasas–FTC döntő lesz.

 

NYÁR, NAPSÜTÉS, NYITOTT USZODA – a vízilabda visszatért a természetes közegébe. A férfi Magyar Kupa – bízzunk benne, hagyományteremtő – nyári négyes döntője ráadásul sok nézőt vonzott a Hajós uszoda lelátójára, jó háromnegyed ház előtt rendezték a mérkőzéseket, így minden adva volt a pólóünnephez. Az első elődöntőben a Vasas és az OSC csapott össze, a mérkőzésnek külön pikantériát adott, hogy a Vasas a nyáron három OSC-játékost is elcsábított, Lévai Márton, Burián Gergely és Dala Döme is korábbi csapata ellen játszott. Méghozzá 25 méteres medencében, a szűkebb játéktér pörgősebb játékot és több gólt ígért.

Az első negyedben ennek megfelelően potyogtak a gólok, az elsőt az OSC olasz bekkje, Simone Rossi, Marco Rossi, a labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányának fia lőtte. A csapatok felváltva vezettek, a negyed végén éppen a Vasas állt eggyel jobban. Aztán a második szakaszban mindent megcáfoltak a felek, amit előzetesen vártunk, ugyanis kisebb játéktér ide, kevesebb úszás oda, nyolc perc alatt mindössze egyetlen gólt láthattunk. Azt Salamon Ferenc pörkölte a Vasas kapujába, így a nagyszünetben 4–4 volt az állás.

A térfélcsere után is együtt haladtak a csapatok, aztán 6–6 után az OSC lőtt kettőt egymás után, Salamon és Várnai Kristóf is emberelőnyből talált a kapuba. Mielőtt nyeregben érezhette volna magát Varga Dániel együttese, a Vasas gyorsan ledolgozta a hátrányát, Bedő Krisztián fórból, Batizi Benedek pedig akcióból villant meg. Szebbnél szebb gólokat láthattunk, Baksa Benedek bombájával ismét az OSC vezetett – ez már ismét az a játék volt, amire számítani lehetett.

Sztrahinja Rasovics viszont változatosan, és ami lényegesebb, hibátlanul lődözte az ötmétereseket, a harmadik ilyen góljával egyenlített a Vasas. Az utolsó szó Baksáé volt a negyedben, hét másodperccel a vége előtt ismét bevette Lévai kapuját, így 10–9-re vezetett az OSC.

„VÉRBELI ELŐDÖNTŐ VOLT”
BÁTORI Bence, a Vasas csapatkapitánya: – Vérbeli elődöntő volt, sok hibával és szép megoldással. Nem játszottunk jól, nem hoztunk ki magunkból mindent, amit gyakoroltunk, ez részben rajtunk, részben az OSC-n múlt. Voltak fegyelmezetlenségeink, amelyeket ki kell küszöbölni. A legfontosabb, hogy nyertünk, a Vasas tizennégy év után újra kupadöntőt játszhat, ami nagy eredmény.

A negyedik játékrészben aztán jött az őrület, a Vasas Rasovics lefordulása után visszavette a vezetést, míg az OSC-t továbbra is Baksa repítette. Szlobodan Nikics kapust cserélt, Mizsei Márton jól szállt be a Vasasnál, a kulcspillanat pedig az volt, amikor egygólos Vasas-vezetésnél Rossi a blokkba püfölt egy fórt, a túloldalon pedig Szava Randjelovics hasonló helyzetből leadott lövése ha centikkel is, de áthaladt a gólvonalon. Heves reklamálás követte az ítéletet, de szabályos volt a gól – 1:42-vel a vége előtt kettővel álltak jobban a piros-kékek. A nagyot játszó Baksa visszahozta egyre az OSC-t, amely 50 másodperccel a vége előtt támadhatott az egyenlítésért. Varga Dániel időt kért, de a támadás vége egy rossz passz lett. A Vasas sem tudott mit kezdeni a labdával, így maradt még egy esély az egyenlítésre, de Salamon Ferenc lövése a kapufán csattant.

Nagyjából öt centin múlt, hogy nem szétlövés lett a vége, de az előzetesen esélyesebbnek számító Vasas nyert 14–13-ra, és 2009 után ismét kupadöntőt játszhat, az ígéretes OSC pedig bronzéremmel kezdte az idényt.

A-HÍD VASASPLAKET–GENESYS OSC ÚJBUDA 14–13 (4–3, 0–1, 5–6, 5–3)
Hajós uszoda, 1800
néző. V: Csanádi, Kollár
VASAS: Lévai – SZ. RASOVICS 4, KONARIK 2, Batizi 1, Gábor L. 1, Dedovics, Burián 1. Csere: MIZSEI (kapus), RANDJELOVICS 2, Lakatos S. 1, Bedő 1, Bátori 1, Dala D. Edző: Szlobodan Nikics
OSC: Grieszbacher – Várnai 1, BAKSA B. 4, Vigvári Vince 1, Tóth M., SALAMON F. 3, Rossi 1. Csere: SZALAI P. 2, Gaszt, Ten Broek 1, Hárai, Aranyi. Edző: Varga Dániel
Gól – emberelőnyből: 10/5, ill. 12/6
Gól – ötméteresből: 3/3, ill. 1/1
Kipontozódott: Konarik (28. p.), Gaszt (28. p.), Batizi (29. p.), Randjelovics (31. p.)
MESTERMÉRLEG
Szlobodan Nikics:
– Nagyon jó érzés volt a Margitszigeten ragadót játszani az OSC ellen, örülök, hogy nyertünk, ugyanakkor el kell ismernem, hogy nem játszottunk jól. A védekezésünk nem volt az igazi, sok gólt kaptunk, de a végén, amikor igazán kellett, jól oldottuk meg az emberelőnyöket, és ez volt a győzelem kulcsa. A döntőben már nyomás nélkül játszhatunk.
Varga Dániel: – Nagyon sok mindennel elégedett lehetek, ezek között van olyan, amit kértem, és megcsinálták a játékosok, olyan is volt, amit nem kértem, mégis megcsinálták, és jól sült el. Azon múlt a mérkőzés, hogy ez a csapat most még nem tud négy negyeden keresztül konzekvensen jól játszani. Kicsit elfáradtunk fizikailag és fejben is. A másik oldalon volt egy kapuscsere, ami jól sült el, mi nem tudunk megújulni a negyedik negyedben, míg az ellenfél igen.

A jól védekező Fradi sikerében Vogel Soma védéseinek is nagy szerepe volt (Fotó: Balogh László)
A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!
A jól védekező Fradi sikerében Vogel Soma védéseinek is nagy szerepe volt (Fotó: Balogh László) A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!


„LESZAKAD AZ ÉG és pénzfeldobás dönt” – vázolta fel tréfásan az egyik forgatókönyvet az Endo Plus Service-Honvéd vezetőedzője, Szivós Márton, amikor az FTC-Telekom elleni Magyar Kupa-elődöntőt megelőzően arról kérdezték, hogyan lepheti meg együttese az esélyesebb címvédőt. A szakembert ismerve azért alighanem más tervet is kidolgozott szombat estére...

Például azt, hogy csapata már az első negyedben előhúzza a kalapból speciális védekezését, ráadásul eközben Kardos Gergely bravúrt bravúrra halmoz a kapuban. Varga Dénes ötméteresével a Ferencváros szerezte meg a vezetést, ám Ekler Zsombor kétszer is megvillant, mindkétszer ütemtelen lövéssel mattolta az újdonsült világbajnok Vogel Somát. S ha már világbajnokok: a túloldalon Varga feladásából Jansik Szilárd egyenlített, az első szünetben 2–2-re álltak a felek.

Noha a Ferencváros többször is támadhatott a vezetésért, Ekler Bendegúz lapos lövésével ismét a Honvéd került előnybe. Szivós Márton űzte-hajtotta játékosait, akik támadásban és védekezésben is nagy energiákat mozgósítottak, és az sem könnyítette az FTC helyzetét, hogy Edoardo Di Somma tíz perc elteltével begyűjtötte második személyi hibáját. A ferencvárosi szurkolók csavartak egyet a hangerőn, csapatuk pedig sebességi fokozatot váltott, és három támadásból három gólt szerezve fordított – hiába védte Jansik lövését bravúrral Kardos, a kipattanót Sztilianosz Argiropulosz bevágta a kapásszélről.

„NEM VOLT KÖNNYŰ MECCS”
FEKETE Gergő, az FTC szélsője: – Nagyon fárasztó mérkőzés volt, a Honvéd nagyon jó csapat, oda kell figyelni rá a bajnokságban is, mert fiatal, mozgékony társaság, és harapnak a játékosok. Ha valaki csak a végeredményt nézi, azt gondolhatja, hogy simán nyertünk, de egyáltalán nem volt könnyű a meccs, kemény, brusztos csata volt. A döntőben szeretnénk még egy fokozattal feljebb csavarni a játékunkat, kiélezett meccsen Fradi-győzelmet várok.

A nagyszünetben már „csak” eggyel, 5–4-re vezetett a címvédő, amihez kellett Ekler Zsombor harmadik gólja, no meg az is, hogy az egyik kapufánál Fejős Róbert, a másiknál Gregor Benedek blokkolja a ferencvárosi lövéseket. Fekete Gergő centergólja után fórból is betalált, de az előző idényben még a zöld-fehéreket erősítő Vadovics Viktor gyorsan válaszolt, vagyis a harmadik negyed általában kritikus első perceiben ezúttal nem dőlt el semmi. Ráadásul – szerencsére – az ég sem szakadt le...

Dusan Mandics viszont elővett valamit a régiből, 8–5-nél először vezetett hárommal az FTC, eközben hátul a másik nyári sztárigazolás, Di Somma védekezett és blokkolt tankönyvbe illően. A rendkívül fegyelmezetten játszó Honvéd mindent megtett, de nem tudott egy gólra zárkózni, Vigvári Vendel higgadtan értékesített ötméterese eldöntötte a nyitott kérdéseket. Szivós Márton együttese 25 méteres pályán tíz gól alatt tartotta a Ferencvárost, ám a címvédő érvényesítette a papírformát, 9–6-os győzelmével bejutott a vasárnap esti kupadöntőbe.

FTC-TELEKOM–ENDO PLUS SERVICE-HONVÉD 9–6 (2–2, 3–2, 3–2, 1–0)
Hajós uszoda, 2200
néző. V: Petik A., Rubos
FTC: VOGEL SOMA – Jansik Sz. 1, Di Somma, VARGA DÉNES 2, Molnár E., Vigvári Vendel 1, MANDICS 2. Csere: Argiropulosz 1, FEKETE G. 2, Nagy Ádám, Varga V., Nagy Ákos, Szabó II Bence. Edző: Nyéki Balázs
HONVÉD: KARDOS G. – EKLER B. 2, EKLER ZS. 3, Kevi, Fejős R., Gregor, Vadovics V. 1. Csere: Simon H., Nyíri B., Hessels S., Sugár, Szépfalvi. Edző: Szivós Márton
Gól – emberelőnyből: 5/1, ill. 7/1
Gól – ötméteresből: 3/3, ill. –
Kipontozódott: Ekler Zs. (30. p.)
MESTERMÉRLEG
Nyéki Balázs:
– Számítottam arra, hogy nem lesz diadalmenet az elődöntő, hiszen a Honvéd nagyon jó csapat. Felkészültünk, ez látszott a védekezésen, egész héten erre helyeztük a hangsúlyt. Viszont sokáig hagytuk lubickolni a vízben azt, akiről megbeszéltük, hogy keveset lőjön kapura. A végére ezt is megoldottuk, és más lett a játékunk képe, a múlt héthez képest pláne, és ez a legfontosabb. A döntőben telt házra, nehéz mérkőzésre és győzelemre számítok.
Szivós Márton: – Fantasztikusan játszottak a srácok. Tudtuk, hogy a Ferencváros a világ két legjobb csapatának egyike, mégis a negyedik negyed közepéig szoros mérkőzést játszottunk vele, ami megsüvegelendő teljesítmény. Jól védekeztünk, jól védett a kapusunk, rengeteg blokkunk volt, kilenc gólon tartani a Ferencvárost azért nagyon nehéz feladat. A védekezés sokat kivett belőlünk, ezért nem voltunk eléggé élesek elöl, de erre a játékra bátran építhetünk.

A VASÁRNAPI PROGRAM
DÖNTŐ
18.30:
Vasas–FTC (Tv: M4 Sport+)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik