Vizes vb: Mindenki játssza ki, ami benne van – Märcz

Vágólapra másolva!
2022.06.09. 16:45
A férfi vízilabda-válogatottba szerdán megérkezett a BL-végjátékban érdekelt tizenegy pólós, nekik egy hetük van a bizonyításra.
Teljes kerettel készül a férfiválogatott, Märcz Tamás jövő szerdán hirdet vb-csapatot (Fotó: Török Attila) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA ÉRHETŐ EL!
Teljes kerettel készül a férfiválogatott, Märcz Tamás jövő szerdán hirdet vb-csapatot (Fotó: Török Attila) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA ÉRHETŐ EL!

 

A lehető legjobb időpontban, két felhőszakadás között tartotta meg szokásos nyílt edzését a hazai rendezésű világbajnokságra készülő férfi vízilabda-válogatott a Hajós uszoda 50 méteres medencéjében – legalábbis a mi szempontunkból, mert a játékosok fizikailag már nem lehettek annál vizesebbek, mint amilyenek eleve voltak. A csapat ugyanitt játszik majd a június 21-i, Montenegró elleni nyitánytól kezdve remélhetőleg egészen a július 3-i döntőig, a medencén kívül azonban még minden más átalakul. Amíg a játékosok a vízben gyakoroltak, addig a munkások a tribünön dolgoztak, a kapu mögötti mobillelátók már elkészültek, csütörtökön éppen a reflektorokat turbózták fel, és még a hosszanti lelátó fölé is épül majd egy toldás. Az építők mindenesetre nagyon illedelmesek voltak, és csak akkor kezdtek el vadul kalapálni, amikor már vége volt az edzésnek, és csak Manhercz Krisztiánt fotózták a medence szélén, a képeken meg ugye nem hallatszanak a háttérzajok.

A KERET
Kapusok: Lévai Márton (Genesys OSC Újbuda), Szakonyi Dániel, Vogel Soma (mindkettő FTC-Telekom)
Mezőnyjátékosok: Angyal Dániel, Konarik Ákos, Nagy Ádám (mindhárom Szolnok), Burián Gergely, Hárai Balázs, Manhercz Krisztián (mindhárom OSC), Erdélyi Balázs, Mezei Tamás (mindkettő A-Híd VasasPlaket), Fekete Gergő, Jansik Szilárd, Molnár Erik, Német Toni, Pohl Zoltán, Varga Dénes, Vámos Márton, Vigvári Vendel (mind FTC), Zalánki Gergő (Pro Recco – Olaszország)
A játékosok klubjaként azt a csapatot jelöltük meg, amelyből kiharcolták a kerettagságot.

„Vannak érdekes estéink, hiszen még hiányoznak a reflektorok, és igyekeznünk kell, hogy sötétedés előtt végezzünk az edzéssel – viccelődött Märcz Tamás szövetségi kapitány. – Tudunk azért dolgozni, a munkások folyamatosan jönnek-mennek körülöttünk, ami színesíti a körülményeket, de egyáltalán nem zavarnak. Az elején voltak félelmeink ezzel kapcsolatban, de egyáltalán nem okoz gondot, hogy még alakítják a környezetet. Látjuk, hogy szép lesz minden, közel lesz hozzánk a közönség, ami én imádok, bízom benne, hogy tolni fogják a csapatot, azt pedig remélem, hogy mindig olyan állásnál kell kiabálniuk, amikor az ellenfelek előtt vagyunk.”

A kapitány tizenhat játékossal már két hete elkezdte a felkészülést, majd vasárnap keretet szűkített, az első csoportból kilencen maradtak, hozzájuk pedig szerdán csatlakoztak azok a játékosok, akik a hét végén még a Bajnokok Ligája belgrádi nyolcas döntőjében szerepeltek (tíz ferencvárosi BL-bronzérmes játékos és a Reccóval BL-győztes Zalánki Gergő).

„Mondtam is nekik, hogy ezúttal nem a huszonöt napos minimális felkészülés vár ránk, mert ennyi idő múlva most a vb-döntőt is megrendezik – tekintett előre a kapitány. – Elég komoly menetelés lesz, amely során nem engedhetjük meg magunknak, hogy túl sok olyan edzésünk legyen, amelyen nem száz százalékot adunk, mert a gyakorlások minden percét jól és maximálisan ki kell használnunk.”

Lényegében egy hétig dolgozik ezzel a húsz játékossal a kapitány, és jövő héten szerdán hirdeti ki a 13 fős világbajnoki keretet (meg a két tartalékot, akiket kizárólag akkor lehet becserélni, ha valaki koronavírusos lesz a csapatból).

„Akad, akit kicsit stresszel ez a helyzet, mást viszont inspirál – mondta az utolsó keretszűkítésről Märcz Tamás. – Nekem azt kell figyelnem, hogy melyik kerettel lehetünk a vb két hetében a legkomplettebbek, legegységesebbek, legerősebbek, legdinamikusabbak és leghatékonyabbak. Az is fontos szempont, hogy az ismert és várható ellenfelekkel szemben melyik összeállítású keret lehet a legeredményesebb. Biztosan lesznek csalódott játékosok, de az ő szemük előtt az kell, hogy lebegjen, hogy hamarosan Európa-bajnokságot is rendeznek, ahol szintén esélyük lesz megmutatni magukat.”

A kapitány kérdésünkre arról is beszélt, hogy hiába találkozik a csapat a csoportban könnyebb ellenfelekkel is – mint Brazília vagy Grúzia –, mégsem engedheti meg magának, hogy ne koncentráljon már a csoportkörben is, mert csak így lehet elég feszes az egyenes kieséses szakaszban. Ezzel együtt azért ezek az ellenfelek lehetővé teszik, hogy a vb alatt is erősebben dolgozzon a társaság. A célokkal kapcsolatban pedig egészen egyértelműen fogalmazott.

„Kell-e annál nagyobb motiváció, mint a Hajós uszodában, saját közönség előtt világbajnokságon játszani, és esetleg a 2017-es hazai vb-ezüsthöz képest is előrelépni – tette fel a költői kérdést Märcz Tamás, de választ ő maga sem igazán várt. – Azt szeretném, hogy mindenki játssza ki, ami benne van, senkiben se legyenek gátak, továbbá mindenki legyen harmóniában önmagával és a társaival. A legfontosabb, hogy csapatként funkcionáljunk!”

VÉLEMÉNYEK
Manhercz Krisztián, az OSC szélsője: – Nehéz klubidényünk volt, de ez már a múlté, a keret csaknem fele már két hete a világbajnokságra készül. Szorít az idő, úgyhogy kettőzött erővel dolgozunk, naponta kétszer két órát vagyunk vízben, emellett konditermi edzéseink is vannak. Megterhelő ez az időszak, különösen a Ferencváros játékosainak és Zalánki Gergőnek, akik csak kedden csatlakoztak hozzánk, de külön senkit sem kell motiválni. Az elmúlt két hazai világversenyen egyaránt plusz energiát adott nekünk a közönség, szerintem ez most sem lesz másképp.
Fekete Gergő, az FTC bekkje: – Nem szeretek távlatokban gondolkodni, inkább a napi munkában hiszek, igyekszem élni a szövetségi kapitánytól kapott bizalommal. Voltak hullámvölgyeim, de összességében sikeres idényen vagyok túl, amit szeretnék megkoronázni a válogatottban. Nem idegen a közeg, kilenc klubtársam is meghívót kapott, talán a labdát volt a legnehezebb megszokni, mert eltér a Bajnokok Ligájában használttól. Már önmagában az is megtisztelő, hogy itt lehetek, de mindent megteszek a világbajnoki keretbe kerülésért.
A FÉRFITORNA CSOPORTBEOSZTÁSA
A-CSOPORT (Budapest): MAGYARORSZÁG, Brazília, Montenegró, Grúzia
B-CSOPORT (Debrecen): Japán, Görögország, Németország, Horvátország
C-CSOPORT (Sopron): Olaszország, Kanada, Dél-Afrika, Spanyolország
D-CSOPORT (Szeged): Kazahsztán, Egyesült Államok, Ausztrália, Szerbia


A MAGYAR VÁLOGATOTT MENETRENDJE
JÚNIUS 21., KEDD
CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ
A-CSOPORT
19.30:
Brazília–Grúzia
21.00: Montenegró–Magyarország
JÚNIUS 23., CSÜTÖRTÖK
2. FORDULÓ
19.30:
Grúzia–Montenegró
21.00: Magyarország–Brazília
JÚNIUS 25., SZOMBAT
3. FORDULÓ
19.30:
Brazília–Montenegró
21.00: Magyarország–Grúzia

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik