Vizes vb: Aki itt van, itt van, aki nincs, nincs – Csurka Gergely véleménye

CSURKA GERGELYCSURKA GERGELY
Vágólapra másolva!
2022.06.24. 23:16

Századik magyar vb-érem, nyolcvanadik úszóérem, negyvenedik vb-aranyérem – ez azért menő. Megcsinálni a 100-200 duplát, először egy Európa-bajnokságon (egy éve, ugyanitt), aztán egy világbajnokságon – az is az, nagyon (köztük egy olimpiai arany-ezüst kombó, a miheztartás végett).

Ennek súlya van – merthogy a 100-200-as duplák egyre ritkábbak: manapság inkább az 50-100 divatozik, minthogy a 100 mindegyik úszásnemben sokkal közelebb áll az ötvenhez, abszolút sprinttávvá változott, míg a 200 egy más műfaj, állóképességről és technikáról szól leginkább. Nem véletlen, hogy gyorson 1973 óta kellett várni a férfiaknál erre (David Popovici megcsinálta a héten), pillangón pedig eddig csupán két nagyságnak sikerült, Michael Phelpsnek (háromszor, 2007, 2009, 2011), aztán Chad le Clos-nak (2013) – hozzájuk csatlakozott most Milák Kristóf.

Hogy Kristóf új dimenzióba helyezte a 200-at, azt 2019 óta szájtátva figyeli a nagyvilág; soha senki sem gondolta volna, hogy Michael Phelpsnél lehet ezt a távot jobban csinálni, ehhez képest nagyjából két év, és a mi hősünk konkrétan „kitakarítja” az amerikai géniuszt az örökranglista első tíz helyéről.

Hanem most itt a száz, amit a kétszáz „árnyékában” művel a mi csodaemberünk. Pontosan tudom, már most ki akarta vágni a rezet, és lebombázni Caeleb Dressel világrekordját; benne volt bőven, a 46.88-as gyorsváltózás mutatta, megvan a sebesség, ám azért az a fájdalomban végződő világrekordúszás, plusz a csütörtöki 100 pille plusz 200 gyors délelőtt is, délután is még belőle is kiégetett sokat.

Maradt a vb-arany, amit egyesek úgy tálaltak, hogy az az ölébe hullott. Nos, elárulom: ebben a sportágban nem nagyon hullanak ölbe világbajnoki aranyérmek. Kétszer 50.14-et úszni egy vb második felében – egyrészt lehet utána csinálni, másrészt volt még másik hét úszó is a vízben, akiket le kellett győzni. Tény, a címvédő, olimpiai bajnok, világrekorder Caeleb Dressel hazament, nem részletezett egészségügyi okokból – ám ezzel nemigen tudunk mit kezdeni.

Épp úgy, mint az ifjú feleség, amikor a potenciális együttlét felől érdeklődve azt a választ kapja férjétől, hogy hétfőnként bridzs van, kedden kilovaglás, szerdán klub, csütörtökön biliárd, pénteken póker, „no de hétvégén, nos, akkor csakis az öné vagyok”. Mire az ara: „Itt, édes uram, minden este kilenckor szeretkezés lesz. Aki itt van, itt van, aki nincs, nincs.”

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik