H. B. utanpotlassport.hu 2021.11.23 14:46 Frissítve: 2021.11.23 15:13

Kosárlabda: a védekezés a siker kulcsa a Falco U20-as csapatánál

A szombathelyi U20-as férfi kosárlabda-csapat hatmeccses győzelmi szériánál tart, amelynek köszönhetően feljött a tabella második helyére, csupán a Körmend jár előtte; a Falco vezetőedzőjét, Svajda Gábort kérdeztük a kiváló forma hátteréről.

Szombathelyen nemcsak a felnőttélvonalbeli, bajnoki címvédő férfi kosárlabdacsapat remekel az elmúlt időszakban, hanem a Falco U20-as együttese is elkapta a fonalat: az első öt forduló után még 3-2-es mérleg álltak, ezt követően sorozatban hat mérkőzést nyertek, méghozzá meggyőző különbséggel mindannyiszor.

A remek formában lévő Falco U20-as férficsapata hat meccset nyert zsinórban Forrás: Falco KC Szombathely

A remek formában lévő Falco U20-as férficsapata hat meccset nyert zsinórban  •  Forrás: Falco KC Szombathely

„Meccsről meccsre egyre jobb a kémia csapaton belül, kezdi mindenki megtalálni a szerepét, és ezt az eredmények is jól tükrözik, remek szériában vagyunk – kezdte Svajda Gábor vezetőedző az Utánpótlássportnak. – A keretünkből három játékos, Sövegjártó Ábel, Takács Zsolt és Horváth Ádám már a felnőttcsapattal készül, és ott időnként szóhoz is jut, eközben az U20-ban vezérszerepet vállalnak valamennyien. És a 2002-es és 2003-asok mellett a fiatalabbak, a juniorok közül is sokan lehetőséget kapnak már az U20-as bajnokságban. Nálunk sokkal fontosabb, hogy majd a felnőttkosárlabdára kész játékosokat neveljünk, és nem a korosztályos bajnokságban elért eredményeket tekintjük elsősorban mérvadónak."

Az eddigiekben kilenc győzelem mellett csupán két alkalommal kaptak ki: először a Sopronnal szemben a harmadik fordulóban 76-73-ra, majd két játéknappal később a Körmend ellen 100-82-re.

„A Sopron ellen elszenvedett vereség elég fájó volt, hiszen hazai pályán nyerhető meccset buktunk el. A címvédő Körmend ellen idegenben három negyedig jól tartottuk magunkat, majd a végjátékra elfáradtunk, és a legvégén a zónavédekezés ellen nem igazán találtuk az ellenszert. Ráadásul az egyik legjobbunk, Takács Zsolt nem játszott sérülés miatt, így a rendkívül fizikális körmendiek ellen minden szempontból elfogytunk. Viszont az első harminc perc abszolút biztató volt ott, amire építettünk a következő meccseken."

Majd a körmendi vereség után hat mérkőzésből álló sikersorozat következett a Nyíregyháza, a Kaposvár, a ZTE, az OSE Lions, a Szedeák és az Atomerőmű ellen. Az említett csapatokat átlagosan 35 pontos különbséggel verték, de Svajda ennek ellenére is óvatosan fogalmaz a célokról.

Jól teljesítenek a szombathelyi fiatalok Forrás: Falco KC Szombathely

Jól teljesítenek a szombathelyi fiatalok  •  Forrás: Falco KC Szombathely

„Hiába vagyunk már túl tizenegy fordulón, még mindig a szezon első felében járunk, nem érdemes még a tabellát nézegetni, valamint az országos döntőről álmodozni. Most jön három komoly erőfelmérő: előbb utazunk Kecskemétre és Debrecenbe, valamint az Albát fogadjuk az idei év utolsó meccsein."

A szakvezető szerint az elmúlt hetek győzelmeinek a védekezés a legfőbb kulcsa.

„Először is a védekezésünket sikerült rendbe tenni, ami elengedhetetlen volt ahhoz, hogy sorozatban ilyen magabiztosággal nyerjük a meccseket. A saját palánkunk alatt erősnek kell lennünk, majd arra építkezve a másik oldalon is megkönnyítjük a dolgunkat. Sok gyors kosarat tudunk szerezni átmeneti játékból, ezzel nem kell feltétlen felállt védelem ellen erőlködni. De ha nem megy a gyors befejezés, szerencsére a felállt támadójátékunk is egyre gördülékenyebben működik."

További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2021.09.08 09:12:01

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Nehéz lenne belekötni az utánpótláskorú kézilabdás lányok nyári teljesítményébe: az U19-es és az U17-es Európa-bajnokságot is megnyerték. A sikerekről az MKSZ utánpótlás-fejlesztési igazgatóját, Zsiga Gyulát kérdeztük.

2021.07.16 21:39:57

Utánpótlássport B. V. utanpotlassport.hu

Az utolsó tizenöt percben leiskolázta a svédeket a magyar junior kézilabda-válogatott.

2021.06.30 08:33:13

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Mészáros Eszter még 18 évesen megszerezte az első világkupa-aranyérmeit Eszéken: az olimpiára készülő sportlövő a légpuskások között egyéniben és Péni Istvánnal vegyes csapatban is nyert.

2021.06.23 18:44:14

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Az MTK Budapest 18 éves karatékája, Ilankovic Aleksandra elégedetten és boldogan eleveníti fel, hogy nemrégiben nagyon közel járt az olimpiai kvótaszerzéshez Párizsban.

2021.06.20 19:33:19

Utánpótlássport B. V. utanpotlassport.hu

A mixváltó ötödik helyét leszámítva nem kerültek a közvetlen élmezőnybe a magyarok a kitzbüheli junior triatlon Eb-n.