Bruckner Vince utanpotlassport.hu 2020.01.09 12:09 Frissítve: 2020.01.09 12:24

Kézi: a 19 éves Kácsor Gréta, az NB I-es góllövőlista vezetője

A 2019/20-as évadban már tényleg a Vác női kézilabdacsapatának vezéregyéniségévé vált a 19 éves Kácsor Gréta. A junior világ- és Európa-bajnok balátlövő vezeti az NB I góllövőlistáját; honlapunknak beszélt a saját szerepéről, a fiatal élvonalbeli csapatról és azt is elárulta, reméli, hogy a juniorválogatottal a romániai U20-as vb-n csak örömükben fognak sírni.

Évek óta a női kézilabda egyik nagy reménységének tartják Kácsor Grétát, a mostani évadban pedig még egy szintet lépett a Váci NKSE 19 éves balátlövője. Az egyedüliként junior világ- és Európa-bajnokságot is nyert játékos a világ egyik, ha nem a legerősebb bajnokságaként emlegetett NB I első tizenkét fordulójában nyolcvanhétszer volt eredményes, és ezzel utánpótláskorúként simán vezeti a bajnokság góllövőlistáját.

Kácsor Gréta vezeti az NB I góllövőlistáját Forrás: Váci NKSE

Kácsor Gréta vezeti az NB I góllövőlistáját  •  Forrás: Váci NKSE

A korosztályos válogatott vezéregyénisége ilyen mérleggel a neve mellett nem is lehet elégedetlen a teljesítményével:

„Úgy érzem, hogy egyénileg mostanra értem bele ebbe a mezőnybe – kezdte Kácsor Gréta az Utanpotlassport.hu-nak. – Mentálisan, lelkileg elfogadtam, hogy itt a helyem. Sok játékidőt kapok, amit jó szerepléssel próbálok meghálálni, eddig a szezonban többször sikerült is.”

Kácsor mellett egyébként tele van fiatallal a Pest megyei együttes, a keret átlagéletkora nem éri el a 21 évet (20,95), s mégis remekül helyt áll Szilágyi Zoltán vezetésével az élvonalban: a bajnokság „félidejében” hatodik a csapat.

„Nem mondanám rossznak az eddigi szereplést, de voltak olyan meccseink, amelyeket a kezünkből engedtünk ki. Az úgymond kötelező győzelmek jöttek, de nem éltünk a lehetőségeinkkel, pedig tavaly pont ezeket az egygólos meccseket oldottuk meg nagyon jól. Talán egy rutinosabb fej hiányzott, amely higgadt marad a kiélezett helyzetekben is.”

Szerdán éppen az Érddel szemben maradtak alul roppant szoros találkozón, ám attól nem kell tartani, hogy ez visszavetné a lendületüket. A 2018-ban az év ifjúsági korú játékosának választott átlövő ígéri, továbbra is teljes erőbedobással vetik magukat minden csatába.

A váci átlövő újra aranyérmet nyert a junior-világbajnokságon Forrás: MKSZ

A váci átlövő újra aranyérmet nyert a junior-világbajnokságon  •  Forrás: MKSZ

S így tesznek a juniorválogatottal is, amellyel az utolsó utánpótlástornájukra, a nyári, romániai U20-as világbajnokságra készülnek. A lányok júliusban aranyérmet nyertek a győri U19-es Európa-bajnokságon, azonban decemberben megszakadt a hosszú veretlenségi széria: a siófoki Négy Nemzet-tornán a dánok és a norvégok mögött harmadik lett az együttes. Ám Kácsorék azt remélik, az csupán apró megtorpanás volt.

„Nyilván nem örültünk ennek az eredménynek, de azt remélem, inkább most jött ki rajtunk ez a rossz játék, mint később. Konkrétan nem tudom, hogy mi volt a gyenge teljesítményünk oka, de remélem, tudunk belőle tanulni. Tudatosítani kell, hogy a győzelmek, ahogyan korábban, most sem jönnek maguktól, ha ez sikerül, szerintem visszatérünk az Eb-n látott szintre vagy még annál is magasabbra.”

Amire szükségük is lesz, hiszen mi mással, mint az aranyéremmel köszönnének el a korosztályos évektől Romániában.

„Hosszú évek óta együtt játszunk a válogatottban, ezért biztos vagyok benne, hogy sírós lesz a mérkőzés vége. Azt remélem, csak örömkönnyeink lesznek, mert az azt jelentené, hogy a világbajnokságot is megnyertük.”

A juniorok közül Vámos Petra már bemutatkozhatott a nagyválogatottban, sőt a felnőtt-világbajnokságon is. S az elmúlt hónapok teljesítményét elnézve Kácsor sem állhat nagyon messze a meghívótól.

„Még fogalmam sincs, mit hoz a jövő, éppen a napokban hosszabbítottam meg a váci szerződésemet kétezer-huszonkettőig. Úgy érzem, jelenleg a helyemen vagyok, sok játéklehetőséghez jutok, rengeteget fejlődhetek. Nekem is nagy álmom a válogatott, csinálom a dolgomat, ha pedig bármilyen kihívás ér, állok elébe.”

További korosztályos hírek KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2021.06.10 16:23:15

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Új szabályok szerint, de a régi elhivatottsággal támogatja tovább a legígéretesebb sportolókat a Mol Alapítvány, amely az idén 77 fiatal között osztott ki 25 millió forintot.

2021.04.14 09:10:20

Utánpótlássport Nagy Dániel utanpotlassport.hu

Autós tréning? Kocsiedzés? A „car coaching” fogalmát többféleképpen is fordíthatjuk, mivel a magyar nyelvben – egyelőre – nincs rá kifejezés. A szavak mögött megbújó jelenség sem kap óriási figyelmet, pedig olyan problémakörről van szó, amely jelentősen befolyásolhatja a fiatal sportolók fejlődését.

2021.03.28 09:02:01

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

A 2–1-es vereség ellenére Gera Zoltán, az U21-es magyar válogatott szövetségi edzője szerint a mieink bebizonyították, hogy képesek jól teljesíteni a korosztályos Európa-bajnokságon.

2021.03.27 13:20:14

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A 17 éves Krstulovic Alex győzelmével ért véget az ifjúsági online Hello Sakk-kupa; a Persányi Barnabás elleni fináléjában alig több mint egy másodperc döntött a javára.

2021.03.21 16:25:20

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Első nemzetközi mérkőzéseit játszotta Tímár Krisztián iránymutatásával az őszi Eb-selejtezőkre készülő U18-as válogatott. A szövetségi edző szerint jól dolgoztak a fiatalok a románok ellen vívott összecsapásokon.