Bruckner Vince utanpotlassport.hu 2022.01.11 09:00 Frissítve: 2022.01.11 09:14

Jégkorong: Schlekmannak sikerült az áttörés az Erste Ligában

Hamarosan ráfordulunk a jégkorong Erste Liga alapszakaszának hajrájára, összegyűjtöttük, hogyan teljesítettek eddig az utánpótláskorú játékosok. Nagy titkot valószínűleg nem árulunk el azzal, hogy eddig a MAC-os Schlekmann Márk volt a legjobb.

Még egy hónap, és itt a jégkorong Erste Liga rájátszása, amelyben jelen állás szerint utánpótláskorú játékosok is érdekeltek lehetnek. A fiatalok hazai élvonalbeli szereplése azért is érdekes a mostani évadban, mert az U18-as válogatott szövetségi edzője, Svasznek Bence még tavaly tavasszal kritikát fogalmazott meg azzal kapcsolatban, hogy nem játszik elég utánpótláskorú a bajnokságban.

A „szapporói hősök” egyike akkor így nyilatkozott az Utánpótlássportnak: „Nem mindegy, hogy hol fejlődnek a játékosaink. Az osztrákok és a szlovének az Alpesi Ligában versenyeztetik a hasonló korú játékosaikat, s bár most még eredményesek voltunk, látni kell, hogy ha nem változtatunk, le fognak hagyni bennünket. Úgy gondolom, hogy lesznek olyan klubok, akik bátran fognak a fiatalokhoz nyúlni, és olyanok is, amelyek, bár vannak tehetséges saját nevelésű játékosaik, a rutinosabb légiósokat preferálják majd. Minden évben akad hat-hét-nyolc ifjúsági korú hokisunk, akit lehetne használni a felnőttek között, remélem, a következő évadban a csapatok tettekkel igazolják ezt az állítást.”

Schlekmann Márk rendkívül gólerős a mostani évadban Forrás: MAC HKB Újbuda

Schlekmann Márk rendkívül gólerős a mostani évadban  •  Forrás: MAC HKB Újbuda

A szakvezető azt mondta, évről évre minimum hat fiatal bátran bevethető a „nagyok” között. Ezért mi összegyűjtöttük a hat legeredményesebb játékost az eddig lejátszott meccsek alapján.

Kiemelkedik a mezőnyből a MAC HKB Újbuda második teljes szezonját taposó 20 éves csatára, Schlekmann Márk, aki a közelmúltban adott interjút az Utánpótlássportnak a szezonrajtról. A korosztályos válogatott vezéregyénisége 15 gólnál és 19 asszisztnál (ez 34 pont) jár az évadban, ezzel összesítésben a nyolcadik helyen áll a kanadai táblázaton, holtversenyben a Csíkszereda rutinos támadójával, Sofron Istvánnal.

Bár Schlekmann teljesítményét senki sem közelítette meg, jól termelte a pontokat a december I/A csoportos vb-t megjárt az U20-as válogatott három játékosa, Ambrus Csongor (Titánok), Fekete Alex (Titánok) és Mihalik András (DVTK Jegesmedvék) is. Az öt legponterősebb fiatal közé a szintén MAC-os Molnár Bálint fért be, a legjobbak közül ő az egyetlen, aki nem volt ott az év végi dániai tornán.

Antek Tamás amikor lehetőséget kap, általában jól teljesít a DEAC kapujában Forrás: Gyergyói HK

Antek Tamás amikor lehetőséget kap, általában jól teljesít a DEAC kapujában  •  Forrás: Gyergyói HK

A kapusok mezőnyében egyetlen fiatal játszott igazán fontos szerepet az aktuális idényben: a debreceni Antek Tamás tizenkét meccsen állhatott a gólvonalon, és ezalatt csaknem 88 százalékos hatékonysággal védett.

A bajnokság alapszakasza február 19-én ér véget, a legjobb nyolc csapat jut a playoffba. A pillanatnyi állás szerint erre az említett csapatok közül a MAC és a DEAC részvétele szinte biztosnak tekinthető, és a DVTK is esélyes rá.

Az Erste Liga legeredményesebb utánpótláskorú játékosai (az MJSZ adatbázisa alapján):
Mezőnyjátékosok:
1. Schlekmann Márk (20 éves, MAC HKB Újbuda): 15 gól 19 assziszt – összesítésben is 8. holtversenyben Sofronnal
2. Ambrus Csongor (18, Titánok): 9 gól, 10 assziszt
3. Molnár Bálint (19, MAC): 8 gól, 7 assziszt
4. Fekete Alex (19, Titánok): 2 gól, 9 assziszt
5. Mihalik András (18, DVTK): 4 gól, 3 assziszt
Kapusok:
Antek Tamás (18, DEAC): 87.85% - 12 mérkőzés

További korosztályos hírek JÉGKORONGBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2021.09.08 09:12:01

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Nehéz lenne belekötni az utánpótláskorú kézilabdás lányok nyári teljesítményébe: az U19-es és az U17-es Európa-bajnokságot is megnyerték. A sikerekről az MKSZ utánpótlás-fejlesztési igazgatóját, Zsiga Gyulát kérdeztük.

2021.07.16 21:39:57

Utánpótlássport B. V. utanpotlassport.hu

Az utolsó tizenöt percben leiskolázta a svédeket a magyar junior kézilabda-válogatott.

2021.06.30 08:33:13

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Mészáros Eszter még 18 évesen megszerezte az első világkupa-aranyérmeit Eszéken: az olimpiára készülő sportlövő a légpuskások között egyéniben és Péni Istvánnal vegyes csapatban is nyert.

2021.06.23 18:44:14

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Az MTK Budapest 18 éves karatékája, Ilankovic Aleksandra elégedetten és boldogan eleveníti fel, hogy nemrégiben nagyon közel járt az olimpiai kvótaszerzéshez Párizsban.

2021.06.20 19:33:19

Utánpótlássport B. V. utanpotlassport.hu

A mixváltó ötödik helyét leszámítva nem kerültek a közvetlen élmezőnybe a magyarok a kitzbüheli junior triatlon Eb-n.