Labdarúgás: a 16 éves Barkóczi Benedek a felnőttek közé lőtte magát

N. D. utanpotlassport.huN. D. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2022.06.23. 08:59
Címkék
Remek évadot zárt az MTK Budapest 16 éves labdarúgója, Barkóczi Benedek, akinek az elmúlt hónapok során többször is sikerült a szintlépés: ősszel az U16-os, tavasszal az U19-es kiemelt bajnokságban lett a legeredményesebb játékos, május közepén pedig a DVSC elleni beállásával az NB I-es kiírás legfiatalabb pályára lépője lett.

Hatalmas utat járt be a 2021-2022-es futballévad során az MTK Budapest mindössze 16 esztendős támadója, Barkóczi Benedek. A fiatal az őszi szezont a klub U17-es csapatával kezdte meg, a már korábban megismert gólérzékenységét pedig hamar megmutatta a bajnokságban. Az említett korosztály kiemelt bajnokságának alapszakaszában tizenegy meccsen tizenegy alkalommal (a legtöbbször a mezőnyben) talált az ellenfelek hálójába, majd a teljesítményének köszönhetően még novemberben lehetőséget kapott az U19-esek legerősebb hazai bajnokságában is, amelyben góllal debütált.Barkóczi Benedek. A fiatal az őszi szezont a klub U17-es csapatával kezdte meg, a már korábban megismert gólérzékenységét pedig hamar megmutatta a bajnokságban. Az említett korosztály kiemelt bajnokságának alapszakaszában tizenegy meccsen tizenegy alkalommal (a legtöbbször a mezőnyben) talált az ellenfelek hálójába, majd a teljesítményének köszönhetően még novemberben lehetőséget kapott az U19-esek legerősebb hazai bajnokságában is, amelyben góllal debütált.

A 16 éves Barkóczi tavasszal bajnoki és gólkirályi címet is ünnepelhetett az U19-es A-csoportban Forrás: sandorkaroly.hu
A 16 éves Barkóczi tavasszal bajnoki és gólkirályi címet is ünnepelhetett az U19-es A-csoportban Forrás: sandorkaroly.hu

A 16 éves Barkóczi tavasszal bajnoki és gólkirályi címet is ünnepelhetett az U19-es A-csoportban  •  Forrás: sandorkaroly.hu

„Már a 2020-2021-es kiírásban, az U16-os első osztályban is a leggólerősebb játékosok közé tartoztam, így nem lehetett más a célom, folytatni akartam a találatok halmozását. A mezőny és a csapatunk összetétele sem változott különösebben, így gondoltam, ez reális cél lehet; szerencsére sikerült tartanom ősszel az egygólos átlagot. A másik célom az volt, hogy bemutatkozhassak az U19-esek között, ami szintén teljesült. Sikerült megragadnom a nagyobbak között, ami nem volt könnyű: nagy a különbség a két korosztály között, gyorsabban kell játszani és döntést hozni. Ennek ellenére az első meccseimen bizonyítottam, hogy nem lógok ki, sőt a gólok is jöttek, végül pedig a tavaszi gólkirályi címet is megszereztem. Ez persze nem sikerült volna a csapattársaim nélkül, akik remek labdákkal szolgáltak ki, sok helyzetet teremtettek; igyekeztem magabiztos lenni a kapu előtt, aminek meglett a jutalma.”

A debütálás pillanata: a fiatal Futács Márkót váltotta az NB I 33. fordulójában Forrás: MTK Budapest
A debütálás pillanata: a fiatal Futács Márkót váltotta az NB I 33. fordulójában Forrás: MTK Budapest

A debütálás pillanata: a fiatal Futács Márkót váltotta aDVSC elleni NB I-es meccsen  •  Forrás: MTK Budapest

Barkóczi azonban nem állt meg a bajnokságot utcahosszal nyerő U19-es korosztálynál, és első alkalommal a felnőttfutballba is belekóstolhatott: először az MTK NB III-as együttesében kapott szerepet, majd az NB I utolsó fordulójában, hazai pályán a DVSC elleni, 3–0-ra megnyert találkozón az élvonalban is debütálhatott. Ezzel az első osztály legutóbbi évadának legfiatalabb játékosává vált.

„Amikor a tavaszi szezon közben Horváth Dávid (aki előtte az MTK U19-es csapatát irányította – A szerk.) kapta meg az NB I-esek irányítását, egy picit elkezdtem bizakodni, hiszen korábban már tudtam neki bizonyítani a pályán. Emlékszem, a májusi, Győr elleni meccsünk előtt azt a feltételt szabta, hogy ha el tudom dönteni az összecsapást, akkor a következő héten már a nagyokkal készülhetek. Végül a duplámmal nyertünk 2–1-re, ő pedig tartotta a szavát. Az utolsó fordulóban a keretbe is bekerültem, ami nagyon izgatottá tett, ám ahogy a mérkőzés elkezdődött, ez teljesen elmúlt. A pályára lépést sosem fogom elfelejteni, abban a néhány percben is a maximumot akartam kiadni magamból.”

A fiatalnak – csakúgy mint korábban – határozott elképzelései vannak a jövőt illetően.

„A nyári felkészülést az első csapattal kezdtem meg, az viszont a jövő zenéje, hogy a klub melyik együttesénél számítanak majd rám a legtöbbet. Egy biztos: a góljaim számát továbbra is legalább ilyen tempóban szeretném gyarapítani!”

További korosztályos hírekLABDARÚGÁSBANa sportági aloldalunkon.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik