CSURKA GERGELY (Róma) 2022.08.11 09:32 Frissítve: 2022.08.11 14:09

Úszó Eb: villám után villámrajtban bízunk

A csütörtökön rajtoló szabadtéri kontinensviadalon Hosszú Katinka többször is történelmet írhat, Sós Csaba kapitány pedig háton villantott nagyot.

A magyar válogatott első számú sztárja, Milák Kristóf vidám hangulatban várja a római rajtot (Fotó: Szabó Miklós)


„ALIG BÍRTAM ELKEZDENI, mindenki le akart igazolni, jöttek a papírokkal, itt írjam alá” – közölte harsány nevetések közepette Sós Csaba szövetségi kapitány, miután kijött a fedett medence egyes pályájáról, ahol letudott jó néhány hosszt, többnyire háton. „Mit akartok, 1977 után úszom újra Európa-bajnokságon” – tódította a mester Milák Kristóféknak, akik váltott műszakban jártak be gyönyörködni a kapitány produkciójában.

KI NYERI A SZÁZADIKAT?
Míg a budapesti vb-n az volt a tét, ki nyeri Magyarország századik érmét – az összes szakág (pólósok, nyílt vizesek) összes dobogós helyét számolva; végül Milák Kristófé lett az érdem –, az Európa-bajnokságok 1926 íródó históriájában már ott tartunk, hogy most a századik úszóarany a tét. Jelenleg 99-nél áll a számláló, azaz akinek először szól a Himnusz itt, Rómában, az lesz a jubileumi medália birtokosa. Csütörtökön rögtön meglehet...

Válogatottunk első számú sztárja – mondjuk úgy, a kontinensviadal egyik legnagyobb sztárja – amúgy kifejezetten vidám hangulatban várja a rajtot, bár sosem látott sorozatra készül: két kedvenc pillangószáma mellett 100 és 200 gyorson is felbőgeti a motorokat, plusz a gyorsváltókban is rajtkőre áll. Ráadásul a LEN úszóbizottsága teljesen átalakította az elmúlt Eb-ken megszokott programot, a nyitó napon például a szokványos 4x100-as gyorsváltók helyett a 4x200-as staféták döntenek az érmekről, ami jó starttal kecsegtet bennünket – egyfelől. Másfelől viszont a 200 pillangó átkerült az utolsó előtti napra, azaz Kristófnak a szokásosnál is embert próbálóbb sorozata végén kell úsznia a kedvenc számában.

„Minden okés, szerintem jó lesz ez. Hogy a kétszáz a végén van, épp nem izgat, volt már ilyen, öt éve a juniorvébén, bírtam akkor is”
– közölte a világrekorder. Egyébként meg nehéz látni, ki tudná megszorongatni akárcsak lefárasztott állapotban, hiszen három másodperccel jár a többiek előtt. Az Eb-t nyitó sajtótájékoztatón részt vevő olasz kiválóság, a Kristóf mögött rendre legjobb európaiként végző Federico Burdisso például a vonatkozó kérdésre – hogy mekkora kihívás pillangón úszni, amikor ott van a mezőnyben Milák – szemrebbenés nélkül közölte: „Semekkora. Merthogy esélyünk sincs arra, hogy utolérjük. Én maximum abban reménykedem, hogy jövőre esetleg csökkenteni tudom a kettőnk közötti különbséget.”

Az új menetrend másik érdekessége, hogy a csütörtöki nyitó napon egyetlen egyéni finálét rendeznek: a férfi 400 vegyest. Amelyen visszatér régi sikerei helyszínére Verrasztó Dávid, aki ebben a medencében úszta élete eddigi legjobbját, a pazar 4:07.47-et a 2017-es Sette Collin. A 2014 és 2018 között három Eb-t nyerő, az olimpián épphogy a negyedik helyre csúszó kiválóság amúgy természeti csoda: bármilyen hihetetlen, az olasz Fabio Scozzolival együtt már ő az egész úszómezőny legidősebb indulója (másfél hét múlva lesz 34), ám amíg az olasz mell­úszó ötvenen próbálkozik, ő továbbra is a legbrutálisabb számban indul. És megint elképesztő formába kínozta magát, egy gramm felesleg nélkül vág neki az újabb nagy tesztnek.

 a csoki elfogyott, az optimizmus nem
„Nagyon jó érzéseim vannak” – közölte Sós Csaba szövetségi kapitány, piros fürdőköpenyben parádézva a magyar csapat uszodai főhadiszállásán, ahol sikerült önellátásra berendezkedni (kávéautomata, gyümölcsök, rágcsálnivalók, csokoládés energiaszeletek – az utóbbiakat ugyanakkor igen hamar felfalták az úszók, a kapitány hiába akart az átmozgató edzését követően „visszatölteni”).
„Sok fiatallal jöttünk, akiket most bedobunk a mély vízbe, de az elmúlt hetekben folyamatosan bizonyították, hogy megállják a helyüket, azaz a váltókhoz is nagy reményeket fűzök, és egyéniben is villanthatnak. A klasszisaink pedig kifejezetten jól néznek ki, Milák Kristóf továbbra is szétcsattan az erőtől, de Verrasztó Dávidot is rég láttam ennyire összerakva. Szabó Szebasztián, Hosszú Katinka ugyanúgy érmes lehet, mint tavaly, szerintem jó kis menet lesz ez.”

„Az utolsó két hónap már teljesen rendben ment kint Fehérvári Balázsnál Ausztriában, és három hete érzem, hogy összeállt az egész. Jobb lett volna még egyszer úszni, valami biztató időt, így most fogom meglátni, hol tartunk. Ha odaérek 4:10 környékére, abból már látszik egy 4:09 vagy még jobb, azaz el lehet dönteni, érdemes-e még folytatni” – mondta az „öreg harcos” szerda délután, aki persze mindennek látszik, csak öregnek nem. És bőven van esélye bármire: a franciák világbajnoka, Leon Marchand inkább pihen, rajta kívül pedig mindössze Holló Balázs képviselte Európát a júniusi vb-döntőben, ő azonban Covid-fertőzése miatt most csupán váltót úszik. Az első 16-ba nyomakodók közül marad még az olasz Alberto Razzetti, a brit Brodie Williams és persze Kós Hubert vetélytársnak; ám ők még nem nagyon szagolták körbe a 4:10-et eddig. Azaz – figyelje mindenki Dávidot, megéri.

Meg Hosszú Katinkát. Ő a másik csoda: szintén túl a harmincon ő is kizárólag a legkegyetlenebb távokra gyúr, 200-400 vegyes, 200 pillangó – a váltók jelentik a felüdülést. És mégis, négyszázon – ahol ugyebár címvédő – egyedüli európaiként úszott döntőt júniusban a Duna Arénában, azaz újfent esélyes. Így arra is, hogy közelebb kerüljön a nagy cél eléréséhez, a 100 világversenyes éremhez (lásd keretes interjúnkat). A már említett sajtótájékoztatón ő is részt vett, a svédek világklasszisával, Sarah Sjöströmmel nevetgéltek egymás mellett, és egy kérdés kapcsán megjegyezte: „Persze, ha tudnék sprinttávokon úszni, én is csak az ötveneket tolnám, mint Sarah, de hát én olyannak születtem, aki ezeken a durvább számokban tud igazán jó lenni.”

Egyébként ez a páros elképesztő eredményeket ért el: először is mindketten itt, a Foro Italicóban indultak el a világhírnév felé 2009-ben – Katinka az első amerikai év átalakulását követően lett világbajnok 400 vegyesen (naná), míg Sjöström 15 éves tiniként ejtette ámulatba a világot a 100 pillangó megnyerésével. Azóta nem nagyon álltak le az éremhalmozással: az Eb-dobogók tekintetében Katinka jelenleg 24–23-ra vezet a svéd előtt, ezzel toronymagasan a kontinensviadalok történetének legeredményesebb versenyzői (Hosszúnak még aranyak tekintetében van dolga: a német Franziska van Almsick 18-szor állt a pódium tetején). Plusz Katinka a 10. Európa-bajnokságán vesz részt – Jakabos Zsuzsannával egyetemben –, amivel beállítják Cseh László Európa-csúcsát.

Mellesleg Katinka továbbra is afféle mindenen túláradó derűt sugároz, ami kifejezetten jól jel – és neki még olyan őrületekre sincs szüksége, mint Sjöströmnek, aki némiképp elképesztve az egybegyűlteket, lilára festett hajjal parádézott a média-összejövetelen. („Szeretek meglepetést szerezni, amikor leveszem az úszósapkámat – mindenki megszokta, hogy a svéd lányok szőkék, hát most én kicsit másképp nézek ki” – magyarázta a budapesti vb-t követő Covid-fertőzése miatt most csak az ötven gyorsot és pillangót vállaló klasszis.)

Ami pedig a helyszínt illeti, az olaszok remekül hajráztak, a nyitány előtti dél­előttre nagyjából minden a helyére került – igaz, kedd után szerdán is épp a hatórás döntők időszakában érkezett egy zivatarfelhő; most legalább nem villámlott, mint egy nappal korábban, ami csak annyiban gond, hogy égzengés esetén azonnal felfüggesztik a versenyt. Ehelyett szívesen látnánk, ha Verrasztó Dávid, Kós Hubert és a gyorsváltók révén villámrajtot venne a magyar válogatott.

HOSSZÚ KATINKA SZERET NYITOTTBAN ÚSZNI, KÜLÖNÖSEN RÓMÁBAN
– Tizenhárom éve itt robbant be a világbajnokságon – gondolom, azért nem ugyanolyan érzésekkel jön a Foro Italicóba, mint más helyekre.
– Amikor ebbe az uszodába belépek, azonnal visszaköszönnek a régi emlékek. Nagyon különleges világbajnokság volt nekem a 2009-es – akkor jártam egyetemre Kaliforniában, és igazából magamat is megleptem, hogy sikerült aranyérmet nyernem. Azóta szinte minden évben jöttünk a Sette Collira, és én szeretek nyitottban versenyezni. Nagy nemzetközi viadalt már elég régóta nem rendeznek ilyen létesítményben, alig várom már, hogy a napon úszhassak, nagyon különlegesek ezek a versenyek. Meg hát az olasz szurkolók is nagyon jók, hasonlóan a magyarokhoz nagyszerű hangulatot tudnak teremteni – persze nem annyira, de azért itt is kifejezetten jó érzés versenyezni.
– Milyen formában érzi magát?
– Bízom benne, hogy néhány érmet hozzá tudok rakni az eddigi kilencvenhathoz, bár nem tudom, meglesz-e itt a száz. Hat hét telt el a világbajnokság óta, úszásban nehéz csodát tenni ennyi idő alatt, abban bízom, hogy sikerül tartani azt a szintet, vagy még egy kicsivel jobban összerakni ahhoz képest, ahogy Budapesten sikerült. A mezőnyöket elnézve izgalmasak lesznek a versenyeim – remélem, sikerül hasonló időket úszni. Azért csak remélem, mert azóta nem versenyeztem, emiatt kissé sötétben tapogatózom. Első nap a váltóval kezdek, nagyon izgalmas szám lesz az is, éremeséllyel.
– Ha meglenne a száz most, akkor...?
– Nagyon jó érzés lenne, hiszen másnak ez még nem sikerült, azt azonban egy szóval sem mondtam, hogy akkor abba is hagyom. Ez egy nagy cél, ami motivál, viszont a múlt héten hosszabbítottunk a 2024-es párizsi olimpiáig a főtámogatómmal, az Arenával, szerintem ez azért üzen valamit.
TÖBB VERSENYSZÁMBAN FELHÚZHATJA A PONTSZÁMOKAT A VB-N ELÉRT EREDMÉNY
Fontos mérföldkőhöz ért a magyar műúszó-válogatott azzal, hogy kombinációs kűrben a csapat nyolcvan feletti pontszámot szerzett a budapesti rendezésű vizes világbajnokságon – ráadásul úgy, hogy nem volt magyar bíró a pontozók között. Aznap délelőtt Hungler Szabina Mercédesz az egyéni kűr selejtezőjében hibátlan programot mutatott be, mégis csak 75.8667 pontot kapott rá, s kissé lemondó mosollyal annyit mondott: úgy tűnik, a magyarokat beskatulyázták erre a szintre. A skatulyából néhány órával később viszont ki is léptek a lányok, így az Európa-bajnokságon kiderülhet, a csapat eredménye milyen hatással lesz a többi versenyszámra. Mivel az egyéni kűrrel rajtol a kontinensviadal műúszóprogramja, épp a 21 éves sportoló ugrik elsőként a Stadio Nicola Pietrangeli vizébe a mieink közül: kérdés, hogy az Aqua Szinkronúszó SE versenyzője, aki saját bevallása szerint utálta a vizet, mire megy az oroszok távollétében is sztárokkal teli mezőnyben.  
   M. I. P.


VIZES EB, RÓMA
ÚSZÁS
CSÜTÖRTÖK
9.00:
selejtezők (Tv: M4 Sport)
férfi 50 m pillangó (Szabó Szebasztián)
női 100 m gyors (Gyurinovics Fanni, Senánszky Petra)
férfi 400 m vegyes (Kós Hubert, Verrasztó Dávid)
női 200 m hát (Burián Katalin, Molnár Dóra, Nyírádi Réka, Szabó-Feltóthy Eszter)
férfi 100 m mell
női 4x200 m gyorsváltó
férfi 4x200 m gyorsváltó
női 800 m gyors (Fábián Bettina)
18.00: elődöntők, döntők (Tv: M4 Sport, Duna World)
férfi 50 m pillangó elődöntő
női 100 m gyors elődöntő
férfi 400 m vegyes DÖNTŐ
női 200 m hát elődöntő
férfi 100 m mell elődöntő
női 4x200 m gyorsváltó DÖNTŐ
férfi 4x200 m gyorsváltó DÖNTŐ
MŰÚSZÁS
9.30:
egyéni szabadgyakorlat, selejtező (Hungler Szabina Mercédesz)
15.00: csapat technikai DÖNTŐ (Tv: M4 Sport)

2022.09.12 11:50:54

Úszás nemzetisport.hu

A gyorsúszás új szupersztárja nem több egy átlagos fiatalnál, aki átlagon felüli dolgokra képes.

2022.08.30 23:37:21

Úszás KOVÁCS ERIKA

NS-VÉLEMÉNY. A bajnokok sorába lépett Kós Hubert.

2022.08.25 00:16:21

Úszás CSURKA GERGELY

ALAPVONAL. Az 1:54-hez viszont le kell úszni legalább tíz kilométert, a tizenéves kor elejétől, minden egyes nap, hosszú, nagyon-nagyon hosszú éveken át. Órákat – kevesebb mint két perc érdekében.

2022.08.17 22:30:14

Úszás KOVÁCS ERIKA

NS-VÉLEMÉNY. Ütőképes generáció bontogatja szárnyait.

2022.08.17 22:21:18

Úszás MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Ha arra gondolok, hogy 87 életévéből hét évtizedet kitöltött a sport, az orvoslás, benne 47 évet mindkettő egyszerre, akkor egyértelmű, hogy nem herdálta el a tehetségét, a lehetőségeit.