K. E.
2023.05.26 17:40 Frissítve: 2023.05.26 17:46

Úszás: „Több ország és város is szóba került” – Gyurta a vizes világszövetség Budapestre költözéséről

Mint arról beszámoltunk, Budapestre költözik a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség (WA) központja a svájci Lausanne-ból, amennyiben az erről szóló megállapodást a szervezet kongresszusa is jóváhagyja – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken. Gyurta Dániel olimpiai, világ- és Európa-bajnok úszó, utazó nagykövet a Nemzeti Sportnak megvilágította a történet hátterét is.

„Több ország és város is szóba került” (Fotó: Árvai Károly)

 

 
Szijjártó Péter: Budapestre költözik a WA központja

„Huszain al-Muszallam megválasztása óta érezhető volt, hogy néhány téren változtatásokat szeretne, az egyik ilyen a szövetség nevének és logójának megváltoztatása volt, de a székhelyváltás is folyamatosan napirendben volt és van – mondta Gyurta Dániel. – Több ország és város is szóba került, mindegyiket személyesen bejárta, végül pedig azt a döntést hozta, hogy a vizes sportokat tömörítő szövetséget Budapestre szeretné költöztetni. Pénteken délelőtt Huszain al-Muszallam és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter aláírta azt a stratégiai szándéknyilatkozatot, amely azt tanúsítja, hogy nyitottak vagyunk a tárgyalások megkezdésére és arra, hogy a nemzetközi szövetség Budapestre tegye át a székhelyét. Szeretném hangsúlyozni, hogy mindez még nem a költözéssel kapcsolatos hivatalos szerződéskötés, hiszen a tényleges székhelyváltáshoz a nemzetközi szövetség kongresszusának döntésére van szükség – minderre Fukuokában, a vizes világbajnokság helyszínén kerül sor július 25-én. Kedvező döntés esetén október környékén akár meg is történhet a költözés, és természetesen ebben az esetben magyar tisztségviselőkkel és munkavállalókkal kíván együtt dolgozni majd a nemzetközi szervezet.”

 

2023.04.16 23:58:27

Úszás nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Mi lesz a jövőben, nem tudhatom, de azt állítom merészen, hogy Summer McIntosh személyében a párizsi olimpia ötszörös (!) egyéni aranyérmesével is lehet dolgunk. Így lesz-e, titok még, ám hogy »papíron« képes lehet reá, biztos vagyok benne.

2023.04.16 08:51:21

Úszás nemzetisport.hu

„Fáradt vagyok, nem vagyok önmagam. Nem élvezem úgy és annyira az úszást, mint korábban.”

2023.04.04 20:14:50

Úszás nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Vajon van-e értelme összehasonlítani az aranyat a világcsúccsal?

2023.01.26 00:03:01

Úszás nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Ez annyira, de annyira nem törvényszerű – és mégis, nézem ezt az öt embert, hallgatom őket, és valahogy oly természetesnek tetszik az egész, pláne itt, a Margitszigeten, ahol egykoron a zseniális edzők, köztük a Gyenge Valiékat felkészítő Sárosi Imre vezényelte az edzéseket.

2022.12.20 20:31:19

Úszás nemzetisport.hu

A hétszeres olimpiai bajnok amerikai szupersztár azért küzd, hogy ismét boldog legyen a medencében.