Rp. úszó Eb: Kós és Késely is döntőbe jutott Kazanyban

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2021.11.07. 09:03
null
Késely Ajna a negyedik legjobb idővel jutott be a döntőbe (Fotó: Tumbász Hédi, archív)
Három magyar úszó lépett rajtkőre a kazanyi rövid pályás Európa-bajnokság záró napjának délelőtti programjában: Kós Hubert 400 vegyesen, Késely Ajna 400 gyorson jutott be a fináléba. 

 

A kazanyi rövid pályás kontinensviadal záró napján mindössze három szám előfutamait rendezték meg, köztük a férfi 400 vegyesét – hogy Kós Hubert (UTE) bejut a fináléba, nem volt kérdés, már csak az indulók létszámát tekintve sem, ám Magyarovits Zoltán tanítványa azért nem fürödte le ezt az úszását sem.

„Azért a négyszáz vegyes elég kemény szám, szóval kicsit persze elfáradtam, de még én is meglepődtem azon, hogy nem fájt annyira ez az úszás, mint például egy hónappal ezelőtt a budapesti világkupaversenyen – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak Kós Hubert. Mindez azt mutatja, hogy az állóképességem jó. A finálé kapcsán nem szeretnék helyezésekről beszélni, a kétszáz vegyes előtt megtettem, ettől inkább most tartózkodnék… Az egyéni csúcsomból viszont mindenképpen szeretnék faragni az esti döntőben.”

KIZÁRTÁK AZ OROSZOK VÁLTÓJÁT
Óvott a lengyel válogatott, mert a vegyes csapatok 4x50 méteres gyorsváltójának döntőjében az orosz úszók nem a rajtlistán megadott sorrendben ugrottak a medencébe. Az óvásnak helyt adtak, így Oroszországot kizárták a fináléban. Az orosz váltó szombaton ezüstérmet szerzett ebben a fináléban, kizárásuk után a második helyen az olaszok végeztek, míg a bronzérem a lengyeleké lett.

Női 400 gyorson eredetileg négy magyar is indult volna, ám Mihályvári-Farkas Viktória (FTC) és Pádár Nikoletta (Szegedi Úszó Egylet) is visszalépett: előbbi azért, mert Burián Katalin szobatársa volt Kazanyban, s mivel Burián koronavírusos lett, szoros kontaktnak minősítették, utóbbi pedig az esti 200 gyors fináléjára koncentrál.

Késely Ajnának (Kőbánya SC) a 400 gyors a kedvenc száma, ezúttal is erre összpontosítottak leginkább edzőjével, Bernek Péterrel, s ez meg is látszott, hiszen Késely a negyedik legjobb idővel jutott be a döntőbe – Fábián Bettinának (Szegedi Úszó Egylet) ez nem sikerült.

„Peti azt kérte, magamnak mutassam meg, mit tudok: azért mondta ezt, mert sokan hisznek bennem, én magamban már nem annyira. Szeptember óta ez volt az első olyan úszásom, amikor tényleg nem érdekelt semmi más, csak magamra figyeltem. Az utolsó százon kezdtem érezni, hogy jaj, itt jön a vége, de nem volt vészes, nem fájt túlságosan – mondta Késely Ajna, aki kitért arra is, hogy az elmúlt napokban a sajtóban, a korábbi edzője kapcsán megjelent cikkek bizony megviselték: – Kicsit megbillentettek ezek a cikkek, ezt nem tagadom, nehéz volt csak a versenyre koncentrálni, és nem is estek jól azok a mondatok, amelyeket ezekben a cikkekben olvastam. De aztán megráztam magam, és azt mondtam: Ajna, itt vagy ezen az Európa-bajnokságon, mutasd meg, mire vagy képes!”

RÖVID PÁLYÁS EURÓPA-BAJNOKSÁG, KAZANY
Előfutamok. Magyar érdekeltségű eredmények. Férfiak. 400 m vegyes:
1. Borogyin (orosz) 4:04.91, ...5. Kós Hubert 4:09.65 – Kós bejutott a döntőbe. Nők. 400 m gyors: 1. Kirpicsnyikova (orosz) 4:00.71, ...4. Késely Ajna 4:03.86, ...11. Fábián Bettina 4:08.50 – Késely bejutott a döntőbe, Fábián B. kiesett

AZ ESTI PROGRAM
16.30: férfi 100 m vegyes, döntő

16.36: férfi 50 m mell, döntő
16.41: női 200 m gyors, döntő (Pádár Nikoletta)

16.48: férfi 200 m hát, döntő
17.09: női 400 m gyors, döntő (Késely Ajna)

17.18: férfi 400 m vegyes, döntő (Kós Hubert)
17.41: női 50 m mell, döntő

17.46: férfi 100 m gyors, döntő (Németh Nándor)
17.52: női 50 m pillangó, döntő

18.18: férfi 800 m gyors, döntő (Betlehem Dávid)
18.30: vegyes csapatok, 4x50 m vegyes váltó, döntő

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik