Vizes vb: nyílt vízen az olimpiai kvóta a cél

K. E.K. E.
Vágólapra másolva!
2024.02.02. 15:46
Fábián Bettina (Fotó: Koncz Márton, archív)
Szombaton a nők 10 km-es versenyével rajtol a dohai világbajnokság nyílt vízi viadala, ahol Fábián Bettina és Szimcsák Mira számára kizárólag a párizsi kvótaszerzés a tét. A férfiaknál (ők vasárnap versenyeznek) Rasovszky Kristóf már olimpiai induló, de Betlehem Dávid is annak tekintheti magát, hiszen 1500 méteren rendelkezik A-szinttel.

 

A korábbi olimpiákat megelőző, brutális kvalifikációs rendszer jelentősen megváltozott erre a ciklusra

2008 és 2021 között kizárólag az ötkarikás játékokat megelőző világbajnokság első tíz helyezettje közé kerülve lehetett két-két indulója egy-egy országnak, és ezt követően az olimpiai kvalifikációs viadalra már csak azon országok nevezhettek versenyzőt, amelyek még nem szereztek kvótát, és onnan is csupán egy kerülhetett ki a játékokra.

Az illetékesek (is) úgy ítélték meg, ez nem feltétlenül igazságos, így mostanra változtattak a kvalifikációs szabályokon: ezúttal a nyári fukuokai világbajnokság érmesei (10 km-en) kvótát szereztek – köztük a második helyen végző Rasovszky Kristóf is –, a dohai vb-ről pedig további 13 versenyző csatlakozhat az ötkarikás mezőnyhöz, és ezen felül még az utánuk célba érkezők közül az öt kontinens legmagasabban rangsorolt egy-egy úszója (a tizenháromba természetesen a fukuokai érmesek nem számítanak bele). 

Emellett nyitottak egy menekülő-útvonalat is a szabályrendszert újraírók: akinek medencében van 800 vagy 1500 méteren A-szintje, szintén nevezhet, feltéve, ha az adott országból nincs még két „rendes” kvótás. 

Ez a férfiaknál adhat némi biztonságérzetet Betlehem Dávidnak, hiszen ő teljesítette ezt a kritériumot, azaz a vasárnapi 10 km-es versenyen nem kell mindenáron kvótát érő helyen végeznie, bár őt ismerve ez az opció szóba sem jöhet, ő ennél többre vágyik: „Nagyon jó erőben érzem magam, fantasztikusan sikerült az olaszországi magaslati edzőtábor, úgyhogy nem lennék a vasárnapi ellenfeleim helyében.”

Rasovszky Kristóf sincs éppen „összeesve”, neki egyértelműen a minél jobb szereplés a prioritás, igaz, egyértelműen az olimpiára hegyezi magát. 

„Ez nem a megszokott menetrend, most vébé, júniusban Európa-bajnokság, aztán olimpia – nem is kérdés, melyik a legfontosabb – mondta Tokió ezüstérmese. – Azért az eredményesség számít, de nem erre a versenyre hegyezzük magunkat elsősorban, nem cél a csúcsforma, ez egy állomás Párizs felé. Ettől függetlenül ugyanúgy éremmel akarok hazamenni, mint Fukuokából, és aztán ténylegesen ráfordulni az olimpiai felkészülésre.”

A két veszprémi klasszis mestere, Szokolai László is amondó: lendületből kell végigcsinálni a versenyt. 

„Ez olyan, mint egy dohai világkupaverseny, ahová munkából érkeztünk régebben is, és munkából érkeztünk ezúttal is – árulta el a tréner. – A célok egyfelől különbözőek, hiszen Kristóf már kvalifikált, ő elsősorban éremre pályázik, Dávidnak pedig a kvóta a fontos, másfelől viszont ő is dobogón akar állni végre. A felkészülés kifejezetten jól sikerült, azaz nagyon bízom benne, hogy elérjük mindazt, amit szeretnénk.”

A hölgyeknél más a helyzet: a szombati 10 km-es viadal Fábián Bettinának és Szimcsák Mirának is az egyetlen esélye Párizsra – náluk az 1500-as szintidő elérése álomkategória. Ezzel természetesen mind a ketten tisztában vannak, és ennek megfelelően hangolódnak a délelőtti rajtra.

A decemberi, maderiai vk-viadalon szenzációs úszással ezüstérmet szerző Fábián Bettinánál kissé belerondít a képbe, hogy január közepén egy tüszős mandulagyulladás miatt tíz napig kiesett az edzésből, ám ez sem az úszót, sem az egykor szintén vb-induló edzőjét, Kutasi Gergelyt nem készteti panaszkodásra.

„Kezdem összeszedni magam, könnyítünk, állok elébe a versenynek. A betegség nem könnyítette meg a helyzetemet, de mindenkinek lehetnek nehézségei, így alakult, megpróbálom a legtöbbet kihozni magamból. Ez a leállás nem tudott kizökkenteni, azaz ugyanúgy készülök, mint bármikor máskor” – nyilatkozta Fábián.

„Ez a sportág mindig is arról szólt, hogy az adott helyzetből kell kihozni a legtöbbet, ez ezúttal sincs másképp, akár a versenykörülményekről, akár az előzményekről van szó. Betti bele fog állni, tudom, hogy még kicsit fintorog a nagy szél és a hullámok miatt, de ez mindig így van, Madeirán ennél sokkal durvább viszonyok között lett ezüstérmes” – tette hozzá Kutasi Gergő.

Szimcsák Mira kifejezetten optimista hangulatban készülődik: „Nagyon izgatott vagyok és nagyon várom már a versenyt. A fő cél a kvóta, aztán hogy még mi jöhet mellé, meglátjuk. Amerikában készültem, kifejezetten jól sikerült minden, az edzéseken nagyon jó időket úsztam, alig várom, hogy elrajtoljunk.”

Ami biztosnak tűnik, hogy a hölgyek versenyét igen nagy szélben rendezik majd – és erre az urak esetében is van némi esély, ami az igazi nyílt vizeseknek kedvez: a négy magyar egyértelműen ebbe a kategóriába tartozik.

VIZES VB, NYÍLT VÍZI ÚSZÁS – A PROGRAM
Február 3., szombat
Női 10 km (Fábián Bettina, Szimcsák Mira), 8.30

Február 4., vasárnap
Férfi 10 km (Betlehem Dávid, Rasovszky Kristóf), 8.30

Február 7., szerda
Női 5 km (Szimcsák Mira, Olasz Anna), 8.30; férfi 5 km (Betlehem Dávid, Rasovszky Kristóf), 11

Február 8., csütörtök
Vegyes váltó, 6 km (Magyarország), 8.30

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik