Úszás: Milák katasztrofális állapotban lehet – Sós Csaba

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2023.12.12. 20:03
null
Milák Kristóf a 2023 áprilisában megrendezett Országos Bajnokságon (Fotó: Árvai Károly)
A Sportrádió vendége volt kedden este Sós Csaba: a szövetségi kapitány a múlt heti rövid pályás Európa-bajnokság kapcsán értékelt, de kitért a hiányzókra is – így Milák Kristófra is.

 

Rémisztő kijelentés hagyta el Sós Csaba száját kedden este a Sportrádióban, ahová elsősorban azért érkezett a kapitány, hogy értékelje a múlt heti rövid pályás kontinensviadalt, ám értelemszerűen kapott kérdéseket, Milák Kristóf kapcsán is.

Elsőre rögvest ezt: hol tart az olimpiai bajnok felkészülése?

„Sehol, nem végzett érdemi munkát hónapok óta – jelentette ki a kapitány. – Kristóf korábban azt mondta, úgy gondolja, ha januártól elkezdi a kemény munkát, akkor még meglehet minden, amit szeretnénk, úgyhogy most várjuk a január elejét...”

Sós kapitány elárulta azt is, hogy nagyon rég nem beszélt Milákkal, és nem rejtette véka alá annak kapcsán sem a véleményét, meddig juthat Párizsban Milák, ha januártól netán mégis visszatér a medencébe:

„Ha vissza is tér, már biztos, hogy Párizs nem lesz olyan, mint lehetett volna, hiszen azt, amit úszhatott volna, ha szeptemberben beleáll a munkába, biztos nem tudja produkálni az olimpián. Más kérdés, hogy ha egy ilyen istenadta tehetség tényleg elkezd dolgozni januárban, és onnantól ezt teszi egészen az olimpiáig, akár még nyerhet is, ám ez messze nem az lesz, mint lehetett volna.”

A milyen állapotban lehet most Milák Kristóf kérdésre a kapitány szintén nem kertelt: „ Katasztrofális. Ha valaki eltöri a lábát, és a gyógyulás után leveszik a gipszet, vékonyabb lesz a lába, hiszen az izmok nem dolgozhattak addig. Az állóképesség nyolc-tíz nap után kezd elszállni, Kristóf pedig kihagyott fél évet. Ehhez hozzátenném, hogy a víz egy speciális közeg, abban tartózkodni, abban csúcsteljesítményt nyújtani, komplikált, összetett dolog.”

Kapitányként azt nem találja meglepőnek, hogy hiába egy-egy érem, úton-útfélen mindenki Milák Kristófról kérdezi őt, az sokkal inkább zavarja, hogy semmiféle hírrel nem tud szolgálni a bajnok kapcsán.

„Az alapállapotom a Milák-ügyben az értetlenség. Nem tudom, mi történik vele, s nemcsak én, mások sem. Mert valamit csinálnia kell, ha nem úszik. Valaminek jelenleg fontosabbnak kell lennie az életében, mint az úszás mondta Sós Csaba. – Arra utaló jel, hogy ennyire kiégett volna, hogy esetleg depressziós lenne, nem volt. Számomra biztosan nem. Én visszavárom őt, és remélem, vissza is fog térni, mert abban bizonyos vagyok, hogy nincs más olyan, ahol neki a Jóisten ennyi tehetséget, képességet adott volna. Nekem nagyon hiányzik Kristóf, öröm volt őt úszni látni. Nekem azért sem áll össze a kép, mert mutasson bárki csak egyetlen pillanatot is az elmúlt évekből, amikor azt látta, hogy ez a fickó megingott volna – rendíthetetlen szikla volt, olybá tűnt, sohasem érez fájdalmat, pedig érzett, de még mennyire érzett! Én készülök arra, hogy visszatér. Hogy ez mikor lesz, azt nem tudom. Megértem, hogy mindenki Párizshoz és a januárhoz kanyarodik vissza, de hangsúlyozom, az olimpiai nagy siker már nem realitás.”

A realitást hangsúlyozta Sós Csaba Hosszú Katinka visszatérése kapcsán is, s bár nem tagadta, ő elsősorban azokra fókuszál, akik (arany)érmesek és döntősök lehetnek Párizsban, háromszoros olimpiai bajnokunk elszántságát tiszteli.

„Nagyszerű, hogy Katinka egy ilyen nemes célt tűzött ki maga elé: ki akar jutni a hatodik olimpiájára. Nem beszél mellé, a realitás talaján áll, s ez nagy dolog egy olyan sportolótól, aki csúcsok sokaságát döntötte meg korábban, s aki megjárt mindenféle magaslatot pályafutása során” – mondta Sós Csaba.

A TELJES BESZÉLGETÉST IDE KATTINTVA HALLGATHATJA MEG!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik