Élő
TOVÁBB AZ ÉLŐ HÍRFOLYAMRA
Napi top beszámolók
Augusztus 5., Csütörtök
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
19
20
21
22
23
6
7
8
TOVÁBB A BESZÁMOLÓKHOZ
A győztesek

ARANYÉRMESEK

Tótka Sándor - Kajak-kenu (férfi kajak egyes 200 méter)
Lőrincz Tamás - Birkózás (kötöttfogás 77 kg)
Kopasz Bálint - Kajak-kenu (férfi kajak egyes 1000 méter)
Milák Kristóf - Úszás (férfi 200 m pillangó)
Szilágyi Áron - vívás (kard egyéni)

EZÜSTÉRMESEK

Csipes Tamara - Kajak-kenu (női kajak egyes 500 méter)
Rasovszky Kristóf - Úszás (férfi 10 km)
Lőrincz Viktor - Birkózás (kötöttfogás 87 kg)
Tovább a teljes dicsőségtablóra
1KínaCHN342416
2Egyesült ÁllamokUSA293527
3JapánJPN221014
4AusztráliaAUS17519
5Orosz csapatROC162220
6Nagy-BritanniaGBR161817
...
13MagyarországHUN573
Tovább a teljes éremtáblára
NEDELYKOV TAMÁS (Tokió) 2021.07.21 19:46 Frissítve: 2021.07.21 20:21

Tokió 2020: női kéziseinknek a norvégok ellen kell felvenniük a ritmust

Elszántan, de nem görcsösen készül első csoportmeccsére a magyar női kézilabda-válogatott Tokióban. A franciák elleni nyitány előtt csütörtökön még összecsapunk a norvégokkal, a találkozó elsősorban a sebesség miatt lehet hasznos számunkra.

 

Tomori Zsuzsanna (balra) új szerepben is feltűnt az edzésen (Fotó: Tumbász Hédi)
A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

Ami tegnap még húsz perc volt, ma már negyven” – állapította meg a szakmai stáb tagjaival együtt elsőként betoppanó Danyi Gábor a keserű igazságot a tokiói közlekedésről.

 KARABATIC MIATT ELVESZTETTÉK EGY ÓRÁRA

HÁFRA Noémi, a magyar válogatott balátlövője: „A második éjjel felébredtem három óra körül, de azóta jobban tudok pihenni, az is igaz, hogy altatóra azért szükség volt. Nagy élményt jelentett, hogy találkoztam Nikola Karabaticcsal az olimpiai faluban, a lányok el is veszítettek a következő órára. Egyből hívtam anyukámat, nem érdekelt, hogy otthon éppen milyen napszak van. Más esetben biztos rögtön kértem volna tőle egy közös fotót. Mivel nagyon lecsökkentették a megnyitón részt vevő sportolók számát, még nem tudom, közülünk ott lehet-e valaki, de ha nem, akkor televízión nézzük az ünnepséget.”

Mindezt magunk is megtapasztaltuk az elmúlt két nap során, a belvárost kacifántos felüljárókon átszelő többsávos autópálya is „csodálatosan” be tud dugulni.

Helyi léptékkel ezúttal legalább nem kellett messzire utaznunk az olimpiai helyszínek központjától, a csapat ugyanabban a sinagavai (Tokió egyik negyede) teremben edzett, mint szerdán. Itt is segítők hada mutatta az irányt, az embernek gyakran az az érzése támad, hogy a szervezők közül sokan látszólag felesleges munkát végeznek.

Egyetlen nehézségünk van, hogy későn és csak napi egyet tudunk teremben edzeni – magyarázta a csúszás miatt ideges Elek Gábor szövetségi kapitány. – Mire ideérünk, már kicsit álmosak vagyunk, de ez nyilván nem véletlen, mert a francia meccset is igen szokatlan időpontban játsszuk. Azért sem szeretem a késői kezdéseket, mert olyankor napközben saját magamat is nehezen viselem el.”

Elek Gábor folyamatos koncentrációt várt a lányoktól (Fotó: Tumbász Hédi)

Mivel nyakunkon az említett első mérkőzés, az FTC vezetőedzője is fokozott figyelmet várt el a játékosoktól, és az újságírók jelenlétében sem volt elnézőbb a rontások kapcsán. Ha valaki csak a mostani tréningjét látta volna a válogatottnak, ennyiből is leszűrhette, a keret egyetlen olimpiát megjárt tagja, Tomori Zsuzsanna milyen fontos tagja a csapatnak. Amikor a gyakorlás egy pontján a kapitány sorra vette a párokat, akik egymással cserélték fel a szerepeket, az átlövőnél a saját nevét ismételte meg. Nem meglepő, hogy Tomorinak a rutinjával kulcsszerepe van a védekezésünkben, az már annál inkább az újdonság erejével hatott, hogy jobbszélsőként is feltűnt.

„Nyugtass meg, hogy nem lősz” – szúrta oda a kapuból Janurik Kinga Tomorinak, aki később új erényeket csillogtatva még felmosót is ragadott. Ekkor már oldottabb volt a hangulat, belefért egy-két viccelődés, Szöllősi-Zácsik Szandra egyik, egyébként valóban tetszetős megmozdulását egyenesen egy albán kecskéhez hasonlította Elek, lett is belőle nagy derültség („Pattog, mint a gumilabda” – adott sajátos megfejtést utóbb a kapitány.)

Azért oldott pillanatok is voltak az edzésen (Fotó: Tumbász Hédi)

Közben már a franciák elleni taktika került terítékre, Danyi akkurátusan szemléltette, mire számíthatunk vasárnap, míg Holanek Zoltán erőnléti edző néhány gyakorlatnál maga is beállt a játékosok közé. Az első meccsünkig azonban még vár a lányokra csütörtökön egy utolsó felkészülési találkozó Norvégia ellen. Amíg a játékosok nyújtottak, Elek a mérkőzés kapcsán kifejtette, elsősorban a sebesség miatt lesz hasznos.

Az sem érdekel, ha beleszaladunk egy pofonba, de most az lesz a lényeg, hogy felvegyük a norvégok által diktált ritmust. Ezt eddig nem volt túl sok lehetőségünk gyakorolni. Szeretnénk az olimpiát stresszmentesen, ám hangsúlyozottan nem felelősség nélkül lejátszani, abban hiszünk, hogy így leszünk a legeredményesebbek. Ha már most görcsölni kezdünk, biztosan nem tudjuk megvalósítani” – zárta le a kapitány, mert közben már a franciák vették birtokukba a termet.

 BIZTOS LESZ BENNE EGY KIS DRUKK A NYITÁNYON

Szóval megvan a titkos fegyverünk?
Bízom benne, hogy nem a jobb szélen fogok kezdeni a franciák ellen – válaszolta Tomori Zsuzsanna, miközben mosolyogva átnézett a mellette nyilatkozó Elek Gáborra. – Szegény Lukács Viktória egyedül van a poszton, így én szoktam besegíteni, mert jobbkezes jobbátlövővel kevesebb taktikai variációt játszunk, mint balkezesekkel.

Milyen állapotban vannak négy nappal a franciák elleni nyitány előtt?
Úgy érzem, hogy sikerült átállnunk, a harmadik-negyedik nap nagyon nehéz volt, de ma már úgy tűnt, mindenki frissebben kelt, a kondiban is gyorsabbak voltunk, és a labdás edzés is egész pörgősre sikerült. Gőzerővel készülünk a franciákra, az utolsó három nap taktikailag már erről fog szólni, ugyanis szeretnénk jól elkezdeni a csoportkört.

Mennyire fognak hiányozni a szurkolók a lelátóról?
Az idény nagy részét mindenki nézők nélkül játszotta végig, így hamar visszarázódunk a zárt kapus meccsek világába. Az lesz inkább a kérdés, mekkora a csarnok, milyen távolságok vannak a kapuk mögött, ugyanis még nem tudtunk a hivatalos helyszínen gyakorolni.

Várja már, hogy elkezdődjön?
Az első mérkőzésen biztos bennem is lesz egy kis drukk, mégiscsak egy olimpián vagyunk, amely ritkán adatik meg egy sportolónak, de azt nem hiszem, hogy emiatt görcsössé válnék. Karnyújtásnyira van, amiért egy hónapot dolgoztunk, mindenki próbálja a lehető legjobban megcsinálni, amit az edzők kérnek tőlünk, de néha arra is szükség van, hogy ők húzzanak minket.

 

A NŐI VÁLOGATOTT OLIMPIAI KERETE 
 Kapusok:   Bíró Blanka, Janurik Kinga (mindkettő FTC-Rail Cargo Hungaria). 
Jobbszélső: 
   Lukács Viktória (Győri Audi ETO KC).
Jobbátlövők:   Kiss Nikolett, Tomori Zsuzsanna (mindkettő Siófok KC), Klujber Katrin (FTC)
Irányítók:   Kovacsics Anikó, Szucsánszki Zita (mindkettő FTC), Vámos Petra (DVSC Schaeffler). Beállók:    Bordás Réka (DVSC), Kisfaludy Anett (FTC)
Balátlövők:    Háfra Noémi (FTC), Szöllősi-Zácsik Szandra (MTK Budapest)
Balszélsők:  Márton Gréta, Schatzl Nadine (mindkettő FTC)
Tartalékok (sérülés esetén nevezhetőek be):    Szikora Melinda (kapus, Siófok), Helembai Fanny (beálló, Váci NKSE)
A játékosoknál az előző idénybeli klubjukat tüntettük fel.

OLIMPIA, TOKIÓ  
  A női kézilabdatorna csoportjai. A-csoport:    Hollandia, Montenegró, Norvégia, Japán, Dél-Korea, Angola. B-csoport:    Spanyolország, Orosz csapat, MAGYARORSZÁG, Svédország, Franciaország, Brazília
A MAGYAR VÁLOGATOTT CSOPORTMÉRKŐZÉSEI AZ OLIMPIÁN     
Július 25.:    –Franciaország, 14.30
Július 27.:    –Brazília, 4
 Július 29.:    –Orosz csapat, 12.30
 Július 31.:    –Spanyolország, 12.30
 Augusztus 2.:     –Svédország, 9.15
A csoportokból az első négy helyezett jut tovább.

A TOVÁBBI PROGRAM 
  Negyeddöntők. Augusztus 4.:   2.30, 6.15, 10, 13.45.  Elődöntők. Augusztus 6.:    10, 14.   A 3. helyért. Augusztus 8.:   4.  Döntő. Augusztus 8.:   8
Az időpontok magyar idő szerint értendőek.

A Nemzeti Sportot a helyszínről tudósítja: Kovács Erika, Nedelykov Tamás, Szűcs András (szöveg), Mirkó István, Tumbász Hédi (fotó)  

 

2021.08.05 12:24:22

Tokió 2020 SZŰCS ANDRÁS (összefoglaló), RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)

A spanyolok végig nagy különbséggel vezettek, csak a végén tudtunk valamelyest közelebb jönni.

2021.08.05 04:11:28

Tokió 2020 KARÁDI ZOLTÁN

Tótka rajt-cél győzelmet aratott, Csipes Tamara ezüstérmes, Csizmadia Kolos, Kozák Danuta és a Nádas Bence, Kopasz Bálint páros negyedik lett.

2021.08.05 02:27:34

Tokió 2020 KARÁDI ZOLTÁN

Férfi kajakozóink a két középső pályán indulhatnak a 4.42-kor kezdődő fináléban. Női kajakosaink is megnyerték elődöntőjüket és a Nádas, Kopasz kajak páros 1000 méteren szintén finalista.

2021.08.05 00:38:42

Tokió 2020 H. Á.

A férfiak 10 km-es nyílt vízi úszásában végig az élmezőnyben haladó magyar szerezte újabb érmünket.

2021.08.04 23:26:15

Tokió 2020 LAKNER GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Végre olyan csapataink vannak, amelyekben nem egy emberen múlik minden.