Élő
TOVÁBB AZ ÉLŐ HÍRFOLYAMRA
Napi top beszámolók
Augusztus 5., Csütörtök
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
19
20
21
22
23
6
7
8
TOVÁBB A BESZÁMOLÓKHOZ
A győztesek

ARANYÉRMESEK

Tótka Sándor - Kajak-kenu (férfi kajak egyes 200 méter)
Lőrincz Tamás - Birkózás (kötöttfogás 77 kg)
Kopasz Bálint - Kajak-kenu (férfi kajak egyes 1000 méter)
Milák Kristóf - Úszás (férfi 200 m pillangó)
Szilágyi Áron - vívás (kard egyéni)

EZÜSTÉRMESEK

Csipes Tamara - Kajak-kenu (női kajak egyes 500 méter)
Rasovszky Kristóf - Úszás (férfi 10 km)
Lőrincz Viktor - Birkózás (kötöttfogás 87 kg)
Tovább a teljes dicsőségtablóra
1KínaCHN342416
2Egyesült ÁllamokUSA293527
3JapánJPN221014
4AusztráliaAUS17519
5Orosz csapatROC162220
6Nagy-BritanniaGBR161817
...
13MagyarországHUN573
Tovább a teljes éremtáblára
NEDELYKOV TAMÁS (Tokió) 2021.07.21 11:14 Frissítve: 2021.07.21 19:59

Tokió 2020: még egy sintóista szentélyben is imádkoztak a japánok a mieink sikeréért

A japán társadalmat erősen megosztja a tokiói olimpia, a helyiek ugyanakkor mindent megtesznek, hogy vendégeik kedvében járjanak. Helyszíni riportunk.

 

Már nem is merik hirdetni az olimpiát Tokióban (Fotó: Tumbász Hédi)

 

Felemás. Alighanem ez a legvisszafogottabb jelző, amit a japán emberek olimpiához való viszonyulásáról leírhatunk. Sokat elárul a közhangulatról, ha hozzátesszük, hogy a minap is négy nagy japán cég jelentette be, hogy kiszáll, így a jövőben nem használhatják a szervezők a nevüket az esemény kommunikációjában.

MÁR NEM IS MERIK HIRDETNI AZ ÖTKARIKÁS JÁTÉKOKAT

KIVÁLÓ ALKALOM MAGYARORSZÁG NÉPSZERŰSÍTÉSÉRE

A tokiói Magyar Nagykövetség és a Magyar Kulturális Intézet épülete a magyar olimpiai csapat fotóiból készült válogatással kapott különleges borítást, a nagykövetség homlokzatára pedig kikerült egy japán és magyar nyelvű, „Hajrá, Magyarock!” felirat is. A japánok felé közösségimédia-megjelenéssel készülnek, bemutatják a magyar csapatot, Magyarország érdekességeit. Az olimpia a sportteljesítményen túl kiváló alkalom arra is, hogy a sportdiplomácia eszközeivel népszerűsítsék Magyarországot.

A hangulat finoman szólva sem olimpiapárti  – erősítette meg Nemes Roland, aki az egyik legrégebbi japán magánegyetemen tanít, és emellett az U16-os fiú kézilabda-válogatott edzője.  – Keresni kell a városban a játékokra való utalásokat, talán nem is merik már hirdetni az ötkarikás játékokat. Az is példa nélküli, hogy tüntettek a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, Thomas Bach ellen. Hirosimában 30-40 ezer aláírás is összegyűlt, hogy ne látogasson el oda.”

Nemes ugyanakkor, aki jelenleg a tokiói olimpián részt vevő magyar vívócsapatot segíti a felbukkanó problémák megoldásában, rámutatott, az emberek ebből a hangulatból semmit sem éreztetnek a sportolókkal, éppen ellenkezőleg.

Tokió egyik kerülete, Kita látja vendégül a magyar vívókat és cselgáncsozókat. A helyi lakosok nagyon várták az érkezésüket, magyar felirattal ellátott zászlókat és hajtogatott hattyúkból összeálló füzért is készítettek, emellett elmentek egy híres sintóista szentélybe, hogy a sikerükért imádkozzanak.”

A magyar olimpiai mozgalomnak és a sportdiplomáciánknak Tocsigi tartománnyal van a legszorosabb kapcsolata, amellyel a Magyar Olimpiai Bizottság 2017-ben együttműködési megállapodást kötött. Tocsigi kormányzója Magyarországon is járt, csapataink pedig a tartomány több városában is edzőtáboroznak. A vízilabdázók Ojama városában vannak, ahol például az iskolai menzákon is kínáltak magyar ételeket.

A japánokat megosztja az olimpiai rendezés (Fotó: Tumbász Hédi)

MEGOSZTJA A JAPÁN TÁRSADALMAT AZ OLIMPIA

A médiaközpontban a helyi újságírók is ezt a kettősséget erősítették meg.

CSAK A JAPÁNOK LEHETNEK ERRE KÉPESEK

Milyen az első tapasztalata Tokióban?
– Már tíz napja megérkeztem, de a buborékrendszer miatt kevés japán emberrel nyílt alkalmam beszélni, hiszen csak a szálloda és a hivatalos olimpiai helyszínek között mozoghatok – válaszolta a sajtóközpontban Gianni Merlo, a Nemzetközi Sportújságíró-szövetség (AIPS) elnöke. – A szervezők mind szívélyesen fogadtak, és segítőkészek voltak, de az említett okból az érem másik oldalát nem volt módom feltérképezni.

 

Mit vár a jelenlegi helyzetben a játékoktól?
– Az eredményeken szerintem nem látszik majd meg a nézők hiánya, a sportolók az elmúlt évben már hozzászokhattak a zárt kapus versenyekhez. Ráadásul tudni fogják, hogy a televízión keresztül milliók követik az eseményt, ilyen szempontból minden korábbinál nagyobb érdeklődés várható. Úgy is felfoghatjuk az olimpiát, mint egy nagy laboratóriumi kísérletet, amelyből a tudósok hasznos információkkal gazdagodnak az elkövetkező világversenyekre. Elképzelhető, hogy a jövőben is számíthatunk még jelentős kihívásokra.

Mit szól ahhoz, hogy a felmérések szerint a japánok nagy része elutasítja az olimpiát?
– Meg kell értenünk a japán emberek félelmét, mert sohasem kellett átélniük az Európa több országában elrendelt hosszú lezárásokat, és nem is szeretnének idáig eljutni. Ezzel együtt meg vagyok róla győződve, hogy Japán az egyetlen ország a világon, amely a járványidőszakban meg tudja rendezni a játékokat. Az érkezés jól szervezett a reptéren, a transzport kiváló, és még sohasem láttam ilyen tágas és tiszta sajtóközpontot. Képzeljék csak el, mi történt volna, ha öt évvel ezelőtt a riói olimpia idején ütötte volna fel a fejét a koronavírus-járvány... Optimistán várom a rajtot, a világtörténelem bizonyította, az emberiség csak úgy tudott előrejutni, ha pozitívan tekintett előre.

Teljesen megosztott a társadalom az olimpiával kapcsolatban  – válaszolta kérdésünkre Hiracsi Kazunori, a tokiói Jomiuri Simbun újságírója. – A lapunk legutóbbi, júniusi felmérése azt hozta ki, hogy a megkérdezettek 48 százaléka eltörölte volna a játékokat, 26 százalék szeretett volna zárt kaput, míg 24 százalék a csökkentett létszám mellett volt. A fő indok, hogy az emberek egyszerűen féltek a sok külföldi sportoló, újságíró és hivatalos személy érkezésétől, amely berobbanthatja a járványt az országban.”

A tavalyi halasztáskor még sokan abban reménykedtek, hogy mostanra sikerül magunk mögött hagyni a koronavírus-járványt, és a játékok a pandémia felett aratott győzelem szimbóluma lehet, de korántsem ez a helyzet.

„Nehéz volt meghozni a döntést, hogy a legtöbb eseményre nem engednek be nézőket, de nem lehetett mást tenni. A többség azért realista, és elfogadta, hogy nem szurkolhat a helyszínen a japán versenyzőknek sem” – vette át a szót Tamura Takahito, a Kyodo News szerkesztője.

Érdemes megemlíteni, hogy a japán labdarúgó- és baseballbajnokság pedig bizonyította, hogy biztonságos környezetet tudnak teremteni a stadionokban a szurkolóknak. Tamura hozzátette, a korlátozások ellenére szeretnék bemutatni a kultúrájukat is a világnak – jobb híján a televízión keresztül. A japán ötkarikás küldöttség egyébként ambiciózus célt fogalmazott meg, és belőtte magának a harminc aranyérmet, amely minden idők legjobb olimpiai szereplését jelentené a távol-keleti ország számára.

FUKUSIMA IS NAGY LEHETŐSÉGTŐL ESETT EL

A jelképekre visszatérve, a házigazda sokáig úgy hirdette, az olimpiával bizonyítja a világnak, maga mögött hagyta a 2011-es földrengés és cunami okozta fukusimai atomerőmű-balesetet annak minden negatív következményével. Később ez a szlogen egyre inkább eltűnt a kommunikációból, és a régióban is sokan sajnálják, hogy a koronavírus-járvány került a közbeszéd középpontjába. Jakab Gitta japán állami ösztöndíjasként tanul a fukusimai egyetemen, és úgy látja, a sok téves információ miatt negatív kép alakult ki az emberekben a területről.

„Ezt a legnehezebb megváltoztatni  – közölte a 24 éves hallgató. – Az olimpia jó esélyt kínált volna, hogy megmutassák, Fukusima milyen gyönyörű hely, az evakuált zóna a prefektúra már csupán 2.4 százalékát teszi ki. A sugárzás mértéke a világ más nagyvárosaival azonos mértékű, a helyiek példás összefogással végzik a revitalizációt. De nem hiszem, hogy a 2011-es sokkon túl lehet jutni, és nem is ez lett volna a cél.”

Így fogadták Kapás Bogiékat Korijamában

Fukusima Tokióhoz hasonlóan úgy döntött, nézők nélkül rendezi meg a versenyeket. Ez ugyanakkor nem akadályozta meg a helyieket, hogy a japánokra jellemző vendégszeretetről (külön szavuk is van rá: omotenasi) tanúbizonyságot tegyenek. A magyar úszócsapat Korijában hangolódik, A város évek óta készült a magyar csapat fogadására magyar vonatkozású eseményekkel, a tokiói magyar nagykövetséggel közös rendezvényekkel.

A szívélyes fogadtatással tehát nem lehet gond, a rendezők a járvány közepette is igyekeznek bizonyítani, jó döntés volt 1964 után újra Tokiónak adni a nyári játékokat. A többi már a sportolókon múlik.

A japánok ezzel a videóval üzentek a felkészülés során a kajak-kenusainknak


(Fotó: Tumbász Hédi)
2021.08.05 12:24:22

Tokió 2020 SZŰCS ANDRÁS (összefoglaló), RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)

A spanyolok végig nagy különbséggel vezettek, csak a végén tudtunk valamelyest közelebb jönni.

2021.08.05 04:11:28

Tokió 2020 KARÁDI ZOLTÁN

Tótka rajt-cél győzelmet aratott, Csipes Tamara ezüstérmes, Csizmadia Kolos, Kozák Danuta és a Nádas Bence, Kopasz Bálint páros negyedik lett.

2021.08.05 02:27:34

Tokió 2020 KARÁDI ZOLTÁN

Férfi kajakozóink a két középső pályán indulhatnak a 4.42-kor kezdődő fináléban. Női kajakosaink is megnyerték elődöntőjüket és a Nádas, Kopasz kajak páros 1000 méteren szintén finalista.

2021.08.05 00:38:42

Tokió 2020 H. Á.

A férfiak 10 km-es nyílt vízi úszásában végig az élmezőnyben haladó magyar szerezte újabb érmünket.

2021.08.04 23:26:15

Tokió 2020 LAKNER GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Végre olyan csapataink vannak, amelyekben nem egy emberen múlik minden.