Tokió 2020: Márton Anita nem jutott be a súlylökés döntőjébe

NEDELYKOV TAMÁSNEDELYKOV TAMÁS
Vágólapra másolva!
2021.07.30. 13:17
null
Márton Anita nem jutott tovább (Fotó: Tumbász Hédi)
A szülés után visszatérő Márton Anita másfél métert javítva idei legjobbján, 17.59-es eredményt ért el a női súlylökés pénteki selejtezőjében, amivel nem jutott be a versenyszám tokiói olimpiai fináléjába.

Az első nap esti programjában kapott helyet a súlylökés selejtezője, amelyben a szülés után visszatérő olimpiai bronzérmes Márton Anitáért szoríthattunk. A Békéscsabai AC 32 éves dobóatlétája január végén adott életet kislányának, majd március közepén kezdett el többet mozogni. Április közepén térdműtéten is átesett, így a tervezettnél két héttel később kezdhetett el lökni.

A tokiói olimpia előtt 15.95 méter volt az idénybeli legjobbja, ehhez képest a selejtező B-csoportjában rögtön 17.42 méterrel kezdett, amely biztató volt a folytatásra nézve.

A második körben 17 centit tudott javítani, de közben a riválisok is sorra jelentkeztek 18 méter feletti kísérletekkel. A kvalifikációs szintet 18.80-ban határozták meg, de nemcsak emiatt kellett egy erős harmadik lökés Mártontól.

Hosszasan rákészült, koncentrált, de nem tudott nagyobbat lökni, így nem is mérette le. 17.59 méterrel összesítésben 21.-ként fejezte be a selejtezőt, amely nem volt elég a döntőbe jutáshoz. Az arany egyik fő várományosának tartott kínai Kung Li-csiao elsőre 19.46-ot lökött, amivel a selejtező legjobb eredményét érte el.

Márton Anitának több régi nagy ellenfele is bánkódhat: lemaradt a döntőről a jamaicai Danniel Thomas-Dodd (18.37) és a német Christina Schwanitz (18.08) is.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik