Tokió 2020: drámával indult, éremcsata lesz a vége – Márton Anna a négy között!

Vágólapra másolva!
2021.07.26. 02:16
null
Márton Anna a legjobb négy közé jutott (Fotó: Tumbász Hédi)
Márton Anna bronzéremért vívhat női kard egyéniben a tokiói olimpián. Pusztai Liza számára azonban már a legjobb 16 véget ért az egyéni verseny: a 9. helyen rangsorolt kínai, Csien Csia-zsuj 15:10-re verte a 2018-as ifjúsági olimpiai bajnokot. Katona Renáta a legjobb 32 közt búcsúzott.

NEGYEDDÖNTŐ

A térdsérüléssel bajlódó Márton Anna villámrajtot vett az üzbég ellen, 3:0-s előny után ugyan kapott két tust a világranglistán jóval 100-on túl lévő Zaynab Dayibekovától, ám ezt követően nem is engedett több pontot ellenfelének a szünetig (8:2).

Szünet után szorosabban alakult az asszó, de 11:9-nél mindössze két tusra zárkózott fel az üzbég, sőt 12:11-nél egy pontra apadt a különbség. A következő akciót viszont sikerrel vitte végig Márton, majd 13:11-nél egy sikertelen videózás, majd némi felszerelésigazítás után egy újabb egylámpás, tiszta találatot követően a négyes döntő kapujába lépett (14:11)...

Ezt a lehetőséget pedig az első adandó alkalommal győzelemre is váltotta. (15:11)

Márton Anna ellenfele a legjobb 32 között Katona Renátát búcsúztató, 2. helyen kiemelt, többszörös világ- és Európa-bajnok Szofija Velikaja lesz majd.

Annyi biztos, Gárdos Gábor tanítványa élete második olimpiáján a délutáni vívóprogramban is érdekelt lesz – a kérdés már csak az, a bronz- vagy az aranyasszóban.

NYOLCADDÖNTŐ

A részvétel a fontos – szoktuk mondani. Ám ezúttal ennél igazabb mondat nem juthatott az ember eszébe Márton Annával kapcsolatban, aki sérült térddel is vállalni tudta a folytatást, és elszánt tekintettel alapállásba helyezkedett, a női kardozók nyolcaddöntőjében a 22. helyen rangsorolt, dél-koreai Csoj Szu Jon várt rá.

JÖHET A VIDEÓZÁS

Márton Anna: „A sok fájdalomcsillapítótól most kevésbé érzem a fájdalmat a lábamban, de azért óvatos voltam, ezért az asszó elején oda is ajándékoztam néhány tust az ellenfelemnek. A sérülésem miatt azzal az erősségemmel, hogy jó a fizikumom, nem nagyon tudtam élni, így a taktikai tudásomból kellett megoldani ezt az asszót. Egy üzbég lány következik – nem ismerem őt, így a pástra lépésig még megnézek róla néhány videót.”

Pusztai Liza: „Sajnos a felkészülésem a sérülések és a betegségek miatt nem úgy alakult, ahogy terveztem. Próbáltam mindent beleadni, ennyi jött össze. A támadásaimban nem volt elég erő. A csapaton jobban szeretnék vívni"
(K. E.)

Márton két egymást követő tussal kezdett, a dél-koreai pedig rögvest fegyvercserét kért. A jó kezdés mellett biztató jelnek tűnt, hogy Márton eközben bicegés közben járt-kelt a pást baloldalában. A fegyvercsere után is a vb-bronzos magyar irányított, rendkívül agresszíven támadta a dél-koreait, aki egy-egy védés és visszaszúrásból tudott tust szerezni ebben a periódusban (4:1).

A következő periódus viszont Csoj Szu Joné lett, aki három egymást követő találattal egalizált. Kiegyenlítődött a küzdelem, előbb Márton adott két tust, majd a dél-koreai adott kettőt (6:6). Az egyperces szünethez a 30 esztendős Csoj 8:7-es vezetésével érkeztünk – az ázsiai vívó az asszóban először került előnybe.

Márton tussal kezdett a szünet után, majd jött egy újabb elsőre neki megítélt találat, amit aztán a videó alapján módosított a vezetőbíró (8:9). De a BVSC vívója nem zökkent ki, fordított, sőt, zsinórban három találatot adott (11:9). Innentől hol két, hol egy tussal vezetett a magyar egészen 14:12-ig. Majd remek védekezés után visszavágva le is zárta az asszót és ezzel kivívta a nyolc közé kerülést! (15:12)

A negyeddöntőben a vívónap egyik meglepetésembere, az előzetesen a 35. helyen rangsorolt üzbég, Zaynab Dayibekova vár majd rá. Az asszót 8 óra 25 percre írták ki.

A másik nyolcaddöntőbe jutott magyar női kardvívó, Pusztai Liza hiába kezdett jól és vezetett 6:4-re is a kínai Csien Csia-zsuj után, az egyperces szünetre 8:6-os hátrányba került. Az asszó második felében nem igazán találta a ritmust a BVSC tehetsége, csupán négy tust tudott adni, így ellenfele magabiztosnak mondható 15:10-es sikert ért el vele szemben.

Márton Anna korábbi térdsérülése egy rossz lépés után okozott új problémát, hősiesen küzdötte végig a 2. fordulós asszóját (Fotó: AFP)
Márton Anna korábbi térdsérülése egy rossz lépés után okozott új problémát, hősiesen küzdötte végig a 2. fordulós asszóját (Fotó: AFP)

A legjobb 32 között

Márton Anna a 27. helyen rangsorolt María Belén Pérez Maurice ellen kezdett. Az első tust az argentin adta, majd a BVSC vívója gyorsan egyenlített. A következő három tus zsinórban a 36 éves Pérez Maurice-é lett, de Márton három gyors akcióval 4:4-nél egyenlített. Ekkor viszont jött egy peches mozdulat, vb-bronzérmesünk bal lába letapadt és a szalagszakadás után konzervatív módon kezelt (a műtét jó eséllyel elvette volna az olimpiai indulás esélyét tőle) térdéhez kapott. Márton némi tanácskozás után kikérte az ötperces ápolási időt – mi pedig csak remélhettük, hogy képes lesz folytatni a gyors kezelés után.

Folytatta.

S az ápolás után rögvest egy tussal kezdett, ám a következő három találat ismét a Pánamerikai játékokon ezüstérmes argentiné lett, aki így 8:5-ös vezetéssel vonulhatott az egyperces pihenőre.

Márton Anna térde 4:4-nél ment ki (Fotó: Tumbász Hédi)
Márton Anna térde 4:4-nél ment ki (Fotó: Tumbász Hédi)

Két gyors előreindulás, és egy, az argentin által feleslegesen kikért videózás után 8:7-re felzárkózott, majd egy jó vágással egyenlített Márton. Zsinórban a negyedik és az ötödik tus is meglett. Sőt, mire ezt az ember leírta, már a hatodik is megvolt (11:8, immár a javára).

Márton: Megyek tovább
„Egy rossz mozdulat következtében kiugrott a bal térdem... Most beveszek sok-sok fájdalomcsillapítót, megyek tovább. Meglátjuk” – tekintett előre Márton Anna. (K. E.)

Ám mielőtt megnyugodhattunk volna, Pérez Maurice adott három tust zsinórban (12:12). Kulcsfontosságú pillanatban, egy elsőre meg nem ítélt találatra kért videózást Márton, a zsűri pedig igazat adott a magyar lánynak, aki ezt követően egy gyors tussal 14:12-re ellépett.

S ekkor ismét fájdalmasan a térdéhez kapott...

Újabb orvosi szünet híján bicegve, szinte fél lábon is be kellett fejezni az asszót – és ezt egy újabb videós segítséggel megítélt tussal meg is tette a 26 esztendős magyar vívó. (15:12)

„Rettenetesen izgultam, ez érződött is az asszó elején. Ez mégiscsak egy olimpia, és ez be-bevillant reggel óta többször is. Szerencsére magamra találtam, és onnantól már nem volt gond” – értékelt Pusztai Liza a Nemzeti Sport helyszíni tudósítójának, Kovács Erikának.

Pusztai Liza is bejutott a legjobb 16 közé, ő az asszó jelentős részében magabiztosnak tűnő előnnyel vezetve (13:12-nél kissé tán megremegve) múlta felül a tunéziai Amira Ben Szabant. (15:12)

Katona Renáta nem tudott rácáfolni az esélyekre, az olimpia favoritjának számító (az NS tipprangsora szerint fő aranyesélyes) oroszSzofija Velikaja 15:4-re legyőzte őt.

Pusztai Liza is elkezdte (Fotó: Tumbász Hédi)
Pusztai Liza is elkezdte (Fotó: Tumbász Hédi)

A legjobb 64 között

Katona jól kezdett, nagyon könnyedén vitte be egymást követően a találatokat, a tunéziai csak 6:0-nál tudott feliratkozni az eredményjelzőre, s az egyperces szünet Katona 8:3-as vezetésénél következett. A Vasas versenyzője a második asszóban sem lankadt, a technikai problémák sem hátráltatták, és végül rendkívül magabiztos teljesítménnyel 15:6-ra győzött, s került így a legjobb 32 közé.

Ott viszont már jóval keményebb feladat vár rá, hiszen a második kiemelt orosz Szofija Velikaja, a szám londoni és riói ezüstérmese lesz az ellenfele.

OLIMPIA
VÍVÁS
NŐI KARD, EGYÉNI
1. FORDULÓ

Katona Renáta (31.)–Jazmin Dagfusz (tunéziai, 34.) 15:6
2. FORDULÓ
Pusztai Liza (8.)–
Amira Ben Szaban (tunéziai, 25.) 15:12
Márton Anna (6.)–
María Belén Pérez Maurice (argentin, 27.) 15:12
Katona Renáta–Szofija Velikaja (orosz csapat) 4:15

NYOLCADDÖNTŐ
Pusztai Liza–Csien Csia-zsuj (kínai, 9.) 10:15
Márton Anna–Csoj Szu Jon (dél-koreai, 22.) 15:12

NEGYEDDÖNTŐ
Márton Anna–
Zaynab Dayibekova (üzbég, 35.) 15:11

KÉSŐBB
11.00:
női kard egyéni, férfi tőr egyéni – elődöntő, döntő

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik