LAKNER GÁBOR (összefoglaló), TÖRÖK DÁNIEL (percről percre) 2021.08.03 11:10 Frissítve: 2021.08.03 15:37

Női vízilabdázóink nagy csatát nyertek meg, ott vannak az elődöntőben

Ez igen! A magyar női vízilabda-válogatott izgalmas végjátékot követően 14–11-re legyőzte Hollandiát, ezzel ott van az olimpia elődöntőjében, amelyet csütörtökön, magyar idő szerint 12.50-től rendeznek. Az ellenfél Spanyolország lesz.

Jogos az öröm, a magyar lányok ott vannak az elődöntőben (Fotó: AFP)


TOKIÓ 2020
NŐI VÍZILABDA
NEGYEDDÖNTŐ

MAGYARORSZÁG–HOLLANDIA 14–11
(4–3, 4–4, 2–2, 4–2)
Tokió, zárt kapuk mögött. V: Peris (horvát), Severo (olasz).
MAGYARORSZÁG: MAGYARI A. – SZILÁGYI D. 2, KESZTHELYI-NAGY, Szücs G., Parkes, Garda 1, Vályi V. Csere: GURISATTI 3, ILLÉS A. 3, LEIMETER 4, Gyöngyössy, Rybanska 1. Szövetségi kapitány: Bíró Attila
HOLLANDIA: Willemsz – MEEGENS 2, Genee 1, STOMPHORST 2, Wolves, Sevenich, VAN DE KRAATS 4. Csere: Joustra 1, Koolhaas, van der Sloot 1, Keuning, Sleeking. Szövetségi kapitány: Arno Havenga
Gól – emberelőnyből: 12/9, ill. 13/6. Gól – ötméteresből: –, ill. 4/4. Kipontozódott: Koolhaas (27. p.), Vályi V. (27. p.), Sevenich (28. p.), Genee (32. p.)

A TÖBBI MÉRKŐZÉSEN
Kanada–Egyesült Államok 5–16 (1–7, 2–4, 0–0, 2–5)
Spanyolország–Kína 11–7 (5–2, 4–3, 2–1, 0–1)

Ausztrália–Orosz csapat 8–9
(2–4, 2–2, 2–2, 2–1)

ÖSSZEFOGLALÓ

Izgalmasan indult, aztán egy ponton úgy látszott, hogy sima lehet, majd a vége mégis izgalmas lett, de a lényeg, hogy a magyar női vízilabda-válogatott 14–11-re nyert a hollandok ellen, így bejutott az elődöntőbe!

A csapat tanult a kínaiak elleni rossz kezdésből, az eddigi legjobb teljesítményét nyújtotta az egyik legfontosabb mérkőzésén, a kapusok párharcát is megnyerte Magyari Alda Debby Wiilemsz ellen. Keszthelyi-Nagy Rita a szoros emberfogás ellenére hatalmas mezőnymunkát végzett, a góllövés terhét pedig magára vállalta Gurisatti Gréta, Illés Anna és Leimeter Dóra. A végén Szilágyi Dorottya lőtt két fontos gólt.

Hátul is hatalmasat kellett melózni, a hollandok ugyanis mindenre kiállítást vagy ötméterest kaptak, de ettől sem tört meg a magyar válogatott. Remélhetőleg Magyari Alda keze is gyorsan rendbe jön, mert egy lövés odacsapta a kezét a kapufához. A mieink sorozatban hetedszer is legyőzték a hollandokat, és készülhetnek a spanyolok elleni elődöntőre.

Szücs Gabriella nagyon hasznosan vízilabdázott (Fotó: AFP)


ESEMÉNYEK

4. NEGYED

32. perc: VÉGE, MEGNYERTÜK, OTT VAGYUNK AZ ELŐDÖNTŐBEN!

32. perc: üres a holland kapu, LEIMETER BEDOBJA, EZ MEGVAN! 11–14, ELŐDÖNTŐS LESZ A MAGYAR VÁLOGATOTT!

32. perc: plusz egy játékossal támadnak a hollandok, de nincs gól ebből az akcióból sem!
 
32. perc: SZILÁGYI BEFEJEZI AZ AKCIÓT, MÉGPEDIG GÓLLAL! 11–13, INNEN MÁR BÍRJUK KI A VÉGÉIG!

32. perc:
elképesztően izgalmas a végjáték. Magyari kezét elvitte a lövés, nagyon fáj neki, de bírni kell. Kiállítás a hollandoknál, Bíró Attila időt kér.

31. perc:
a túloldalon Szücs lövése megpattan a blokkon, de visszaúszás közben van de Kraats szabálytalan! Sajnos elszórakozzuk elöl a négy a kettes lehetőséget, de szerencsére Magyari kivédi van de Kraats lövését!

30. perc:
már majdnem lejár a holland támadóidő, ám Genee sajnos parádés ejtéssel hozza közelebb az övéit. 11–12

29. perc: ILLÉS ANNA
nagyon jó ütemben kiemelkedve szerez labdát! A felúszás után gyorsan előnybe kerülünk, Szilágyi azonnal be is vágja a labdát! 10–12

28. perc: GARDA, OTT A TIZENEGYEDIK!
Sevenich is kipontozódik, némi adogatás után 12-esünk veszi be a holland kaput. Nagyon fontos gól, 10–11!

27. perc:
Koolhaas szabálytalankodik kiállítást érően, ki is pontozódik. Sajnos Willemsz hárítja Vályi lövését, majd a mi játékosunk is kipontozódik. Magyari Alda két nagyon fontos védéssel segíti most a csapatot, mi jöhetünk!

26. perc:
Gurisatti még visszaúszás közben a kiállítás sorsára jut. Van de Kraats használja ki az előnyt, 10–10.

25. perc:
Szücs sokadszor van jó helyen, most Koolhaas lövését blokkolja. A támadásunkat is ő fejezi be, de sajnos az ő kísérletét is blokkolják.

25. perc: FOLYTATJUK! Vályi a negyedik ráúszást is elhozza, Illés próbálkozása a kapufáról vágódik le.

3. NEGYED

24. perc: VÉGE IS A HARMADIK NEGYEDNEK, EGGYEL VEZETÜNK!

24. perc:
Szilágyit állítják ki, ezt a támadást szépen kijátsszák a hollandok. Van der Sloot lövi be a kilencediket, 9–10.

23. perc:
Keszthelyi-Nagy kísérlete sajnos elakad Willemszben, a túloldalon Megens ezúttal kapu fölé lő.

22. perc:
sajnos utána Leimeter szabálytalansága miatt ötméterest dobhat Megens, be is vágja – ezúttal a jobb sarokba. 8–10

22. perc:
még sok van hátra, de most nagyon jól nézünk ki. Magyari Alda véd van de Kraats kísérleténél.

22. perc:
Illés áll ki, de ebből nincs újabb holland gól. Van der Sloot lövését blokkoljuk, az ellentámadásból nagyon finoman ejt gólt az előbb még kiállított Illés Anna! 7–10

21. perc: MICSODA JÁTÉK!
Ezt most nagyon türelmesen végigjátsszuk, Rybanska az utolsó pillanatban kapja meg a labdát középen, és ha már ott van, be is dobja! 7–9, kettővel vezetünk!

21. perc:
Genee áll ki, Bíró Attila időt kér az újabb emberelőny előtt.

19. perc:
Stomphorst áll ki, Garda jobb szélről érkező lövése azonban sajnos nem csorog be a holland kapuba. Szerencsére Szilágyi labdát szerez hátul!

18. perc:
sajnos nincs gól a magyar emberelőnyből, nagyon alaposan ki akartuk ezt játszani. Jönnek a hollandok, Gurisatti áll ki, de van de Kraats bombája fennakad Szücs blokkján!

17. perc: FOLYTATJUK!
Ismét Vályi hozza el a labdát, Garda lövése nem találja el a kaput. A túloldalon jön a kiállítás, de Magyari nagyot véd Stomphorst kísérleténél!

2. NEGYED

16. perc: EZZEL VÉGE IS AZ ELSŐ FÉLIDŐNEK, 8–7-RE VEZETÜNK!

16. perc: LEIMETER!
Remek szabaddobás távolról néhány másodperccel az idő lejárta előtt, be is megy a labda a holland kapuba! 7–8

16. perc:
sajnos újabb ötméterest dobhatnak a hollandok, Garda Krisztina szabálytalan. Megens bevágja. 7–7

16. perc:
emberelőnybe kerülünk Genee szabálytalansága miatt, most Leimeter is a jobb szélről fejezi be az akciót. És milyen jól teszi! 6–7

15. perc:
kiállítás a magyar kapu előtt is, Szücs ellen az ítélet. Stomphorst ismét betalál jobbról, 6–6.

15. perc:
páros kiállítást ítélnek a holland kapu előtt, Gyöngyössy és Koolhaas megy ki. Néhány másodperc múlva Sevenichnek is ki kell úsznia, Illés Anna használja ki az emberelőnyt! 5–6

14. perc:
Rybanska a kiállított nálunk. Van egy pontatlan passz a hollandoknál, így már majdnem lejár a támadóidő, de az utolsó pillanatban Stomphorst jobbról bedobja. 5–5

14. perc:
Gyöngyössy kiállítást harcol ki, Sevenichnek kell kiúsznia. Jól megjáratjuk a labdát, Gurisatti lövi el végül – gyönyörű gól! 4–5

13. perc:
Parkesra sajnos kontrát fújnak elől, Szücs ellen az ítélet hátul – holland ötméteres. Van de Kraats ezt is bevágja a bal alsóba – 4–4.

12. perc:
Magyari újabb védést mutat be Megens kísérleténél. A támadásunkból ismét nincs gól, de kapusunk néhány másodperccel később ismét menteni tud!

11. perc:
Magyari ejtést véd hátul, ám a túloldalon Vályi lövése a blokkról kipattan.

10. perc:
eddig nem a centereké ez a meccs, a Parkesnak küldött bejátszás nem jut el a címzetthez.

9. perc: FOLYTATJUK!
Vályi ezt a ráúszást is elhozza. Gyorsan véget ér az első akciónk, s bár Keszthelyi-Nagy visszaszerzi a labdát, de ebből a támadásból sem tudunk gólt szerezni.

1. NEGYED

8. perc: nincs újabb gól, VÉGE AZ ELSŐ NEGYEDNEK!

8. perc:
Rybanska nyúl bele tökéletes ütemben Megens távoli lövésébe. Még van időnk támadni, fel is érünk, Gurisatti második góljával először kerülünk előnybe! 3–4

8. perc:
van der Sloot áll ki, néhány passz után Leimeter tüzel jobbról, mégpedig hibátlanul! 3–3

7. perc:
sajnos van de Kraats egyedül marad a jobb szélen, balkezesként ez neki ziccer – 3–2.

7. perc:
végre holland kiállítás! Gyöngyössyt fogta meg Stomphorst, körbeadjuk a labdát. Illés tüzel a jobb alsóba, gól! 2–2

6. perc:
újra ellenünk az ítélet, Gyöngyössyre fújnak kontrát. Van der Sloot kapu mellé tüzel, mi jöhetünk. Akciónk végén Illés Anna próbál a bal sarokba ejteni, de kicsivel eltéveszti a kaput.

5. perc:
Illés Anna ellen az ítélet, ötöst dobhatnak a hollandok. Van de Kraats be is dobja, 2–1

5. perc: GURISATTI, DE GYÖNYÖRŰ GÓL!
Beúszik ő is középre, egy csavarral beveszi a holland kaput. 1–1

5. perc:
Vályi áll ki, Joustra középről egy húzással ki is használja gyorsan a holland emberelőnyt. 1–0

4. perc:
támadhatunk, Vályi lő a jobb szélről, Willemsz ezt a kísérletet és Keszthelyi-Nagy távoli próbálkozását is hárítja.

3. perc:
most meg kontrát fújnak Parkesra, jöhetnek a hollandok. Szilágyit kiküldik a centerbejátszás után. Megjáratja a labdát ellenfelünk, Genee tüzel, a keresztlécet találja el.

2. perc:
újabb magyar bejátszás középre, de Parkes most meg sem tudja kaparintani a labdát a védők gyűrűjében. A hollandok bejátszása sem pontos, mi jöhetünk.

1. perc: KEZDÜNK! Vályi Vanda elhozza a labdát az első ráúszásnál.
Parkes birkózik középen, a játékvezető szerint víz alá viszi a labdát, így a hollandok jöhetnek. Szerencsére nem jutnak semmire, eldobják a labdát a a sarokba a támadás végén.

ELŐZMÉNYEK
(Lakner Gábor, Szűcs András)

A holland válogatottról kellemes emlékeket őrizhet a női csapatunk, hiszen a legutóbbi négy találkozáskor mindannyiszor a mieink kászálódtak ki győztesen a medencéből. A kellő önbizalmuk tehát meglehet a játékosoknak – főleg ha a kínaiak elleni borzasztó kezdést elhelyezik a megfelelő dobozba, azt lezárják, majd bedobják a Tokiói-öbölbe, és a történteknek teljesen az ellenkezőjét csinálják a negyeddöntőben.

A hollandoktól jó ismerős Vivian Sevenich, aki 2017 és 2019 között két idényt lehúzott az UVSE-ben, mellette a góllövőlistát vezető Simone van de Kraats és a harmadik legeredményesebb Maud Megens őrzésére kell különösen odafigyelni.

A védekezés feszesebbé tétele kulcsfontosságú lesz, mert Magyari Alda képes bravúrokra, de ha nem hozzák teljesen kiszolgáltatott helyzetbe a mezőnyjátékosok, ő is többet tud hozzátenni a kapuból. Ráadásul, ha összeáll a zóna, nem kell szoros emberfogásra váltani, ami ezen az olimpián egyet jelent az emberhátrányos védekezéssel, mert a játékvezetők azonnal kiszórnak valakit, többnyire a bekket.

Eddig minden mérkőzésen volt valaki, aki a gólszerzésben az élen járt. Az is sokat jelentene, ha egyrészt azok is hozzászólnának a meccshez, akik eddig csendesebbek voltak, másrészt egyszerre többen találnák meg a lövőformájukat, és nőnének fel az egyenletesen teljesítő Keszthelyi-Nagy Rita mellé. Elméletben egyszerű, remélhetőleg a gyakorlatban is menni fog.

A keretet illetően nem történt csere, a magyar csapatból Gangl Edina maradt ki.

2021.09.27 00:01:43

Tokió 2020 THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Az a ritkább eset, hogy egy játékvezetőt, bírót megdicsérjenek, mondván, jól végezte a dolgát.

2021.09.11 21:15:22

Tokió 2020 MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Úgy is mondhatom, van mire szerénynek lennünk.

2021.09.07 23:34:33

Tokió 2020 VINCZE SZABOLCS

NS-VÉLEMÉNY. Sosem volt még ilyen erős és egységes a magyar paralimpiai csapat.

2021.09.05 16:03:25

Tokió 2020 VINCZE SZABOLCS (Tokió)

A Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke szerint a magyar versenyzők mindent kihoztak magukból.