Tokió 2020: Balatonbogláron állt munkába a női kézilabda-válogatottunk

NAGY PÉTER, PAPP BÁLINTNAGY PÉTER, PAPP BÁLINT
Vágólapra másolva!
2021.06.23. 09:26
Az első, balatonboglári héten a megfelelő erőnlét megalapozásán van a hangsúly a tizenkilenc tagú keretnél.
A női válogatott pillanatok alatt képes koncentrált üzemmódra váltani, e szituációban például minden szempár a nagy labdára szegeződött (Fotók: Mirkó István) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!
A női válogatott pillanatok alatt képes koncentrált üzemmódra váltani, e szituációban például minden szempár a nagy labdára szegeződött (Fotók: Mirkó István) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!

 

Lukács Viktória könnyed léptekkel toppant be a Nemzeti Kézilabda Akadémia balatonboglári csarnokának küzdőterére, miközben bal kezében a női válogatott edzéseinek elmaradhatatlan kellékének számító mini (az elmúlt évek sokadik nyílt edzését látva az a sanda sejtésünk támadt, mintha az eszköz évről évre egyre nagyobb lenne...) hangfalat markolta. Nem tudjuk, hogy tizenhárom esztendeje, amikor nemzeti csapatunk legutóbb olimpiai felkészülést kezdett el, ki volt a hangulatfelelős – ha egyáltalán volt ilyen –, a július 23-án rajtoló tokiói játékok előtti edzőtábort ezen a héten elindító együttesnél mindenesetre továbbra is a győri jobbszélső gondoskodik a bemelegítések monotonitását feldobó zenékről. Ám még mielőtt a keret belecsapott volna a munkába kedd délután, csapatfotózáson vett részt. A fényképezőgépek vad kattogása közepette az egyik kapunál, mintha csak egy idilli fényképet láttunk volna, Görbicz Anita szakmai tanácsadó, illetve a hazai szakszövetség két alelnöke, Pálinger Katalin és Kirsner Erika gyermeke játszadozott egy labdával.

„Nagyon sok ilyen fotózáson vettem már részt, de ez még csak a második, amelyre olimpia előtt került sor, szóval erre nagyon büszke vagyok és örülök, hogy végre újra sikerült elérni – valljuk be, nem a kedvenc elfoglaltságom egy ilyen fotózás, de ez most különleges, és négy- vagy nyolcévente belefér...” –  mondta a fényképezkedés kapcsán Tomori Zsuzsanna. A magyar szempontból legutóbbi, 2008-as pekingi seregszemlén is már kerettag átlövő és a játékos-pályafutását néhány hete befejező Görbicz tudja csak a mostani csapatból, hogy milyen fellépni ötkarikás tornán. Na igen, ha átfutjuk az aktuális névsort, a tizenkilenc tagú keret többsége még általános vagy középiskolás volt tizenhárom évvel ezelőtt, és valószínűleg anno nyár elején azon gondolkozhattak, hogyan tudnák a legmélyebbre elsüllyeszteni a szobájukban az iskolatáskájukat és megúszni a kötelező olvasmányok forgatását. Most pedig már pályafutásuk egyik, ha nem a legnagyobb álmáért, az olimpiai szereplését izzadnak nap mint nap a Balaton partján.

Elek Gábor jövő héten keretet szűkít

A magyar válogatott szövetségi kapitánya a sajtónyilvános edzésén elmondta, Kovacsics Anikó vállsérülése miatt minél később szeretne keretet szűkíteni, de jövő vasárnapig le kell adnia a névsort a Magyar Olimpiai Bizottságnak.

„Elmondtam a csapatnak is, hogy ez nem lesz hálás dolog. Most itt van 19 mosolygós arc, de közülünk négyen valószínűleg hosszú időn keresztül a köszönésemet sem fogják fogadni. Nekem is megszakad majd a szívem, de a döntést meg kell hozni, és ki kell jelölni a keretet” – idézi az MTI Elek Gábort.

Kovacsics vállában a porc és a szalag is megsérült március 31-én, az Alba Fehérvár elleni győztes bajnoki mérkőzésen. Műtétre nem volt szüksége, és a konzervatív kezeléseknek köszönhetően június elején újrakezdhette a labdás edzéseket.

A szövetségi kapitány úgy fogalmazott, ha az irányító ott lehet az olimpián, akkor is messze lesz attól, hogy százszázalékos legyen.

(MTI)

A terhelésre aligha lehet panasza a játékosoknak, a Holanek Zoltán erőnléti edző által vezényelt bemelegítés egyes gyakorlatainak már a nézésébe is belefáradt a szemünk, a kerettagok azonban becsülettel állták a sarat.

„Totyogsz, totyogsz, totyogsz. Hopp! Csüccs!” – hangzottak Holanek utasításai az egyik játékos ráhangoló gyakorlatnál. Hazudnánk, ha azt mondanánk, hogy a kívülállónak világos volt a feladat, a játékosokból viszont láthatóan derültséget és vidámságot váltott ki, és meg is oldották a leckét. Az elképesztően hektikus előző idényt követően nem sok ideje maradt az együttesnek a szusszanásra, ám a hangulatra nem lehet panasz, jókedvűen tette mindenki a dolgát, de a könnyedebb első fél óra után az is világosan kiderült, hogy pillanatok alatt tud rendkívül koncentrált üzemmódba váltani a csapat. Ahogy Elek Gábor határozott hangon kiadta az ukázt, mindenki tudta, mi következik az egyik kapunál a labdás támadási és védekezési variációk gyakorlása során. Itt már nem volt finomkodás, ha kellett, a szövetségi kapitány erőteljes közbeszólásokkal jelezte, ha valamit éppen másként szeretett volna viszontlátni. A március legvégén vállsérülést szenvedő csapatkapitány, Kovacsics Anikó is társaival edzett, a következő hetek munkája és terhelése után pedig az is kiderül, hogy a karmester Tokióban is ott lehet-e.

„Kettő-három, magyarok!” – kiáltotta a pálya közepén összekapaszkodó válogatott a másfél órás, intenzív és pörgős tréning végén. Tizenhárom szűk esztendő elteltével, alig egy hónap múlva a japán fővárosban is megtehetik ugyanezt a mieink a mérkőzések előtt.

Balatoni nyár

A 19 meghívott játékos és a szakmai stáb június 28. és július 2. között Erdélyben, Székelyudvarhelyen folytatja a gyakorlást. Július 5-től ismét a Balatonnál lesz a központ, a július 13-ig tartó siófoki edzőtábor során a nemzeti csapat felkészülési mérkőzést is vív, a szintén Tokióra hangoló Montenegróval egyszer, Brazíliával (a 2013-ban világbajnok dél-amerikaiak Japánban is csoportriválisok lesznek) pedig kétszer mérkőzik meg. Utolsó lépésként már Tokióban hangolódnak rá a játékokra a mieink, ahol még egy edzőmeccs vár rájuk Norvégia ellen. A nemzeti csapat első csoportmérkőzését július 25-én játssza a japán fővárosban a 2016-ban ötkarikás ezüstérmes, 2017-ben világbajnok, 2018-ban Európa-bajnok, tavaly Eb-döntős Franciaország ellen. Az olimpiára 14 játékos és egy tartalék nevezhető.

A MAGYAR NŐI VÁLOGATOTT BŐ OLIMPIAI KERETE
Kapusok:
Bíró Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), Janurik Kinga (FTC-Rail Cargo Hungaria), Szikora Melinda (Siófok KC)
Jobbszélsők:Kovács Anett (FTC-Rail Cargo Hungaria), Lukács Viktória (Győri Audi ETO)
Jobbátlövők:Kiss Nikoletta (Siófok KC), Klujber Katrin (FTC-Rail Cargo Hungaria), Tomori Zsuzsanna (Siófok KC)
Irányítók:Kovacsics Anikó (FTC-Rail Cargo Hungaria), Szucsánszki Zita (FTC-Rail Cargo Hungaria), Vámos Petra (DVSC Schaeffler)
Beállók:Bordás Réka (DVSC Schaeffler), Helembai Fanny (Váci NKSE), Kisfaludy Anett (FTC-Rail Cargo Hungaria), Tóvízi Petra (DVSC Schaeffler)
Balátlövők:Háfra Noémi (FTC-Rail Cargo Hungaria), Szöllősi-Zácsik Szandra (MTK Budapest)
Balszélsők:Márton Gréta (FTC-Rail Cargo Hungaria), Schatzl Nadine (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Szövetségi kapitány:Elek Gábor
Edző:Danyi Gábor
Szakmai tanácsadó:Görbicz Anita

AZ OLIMPIAI FELKÉSZÜLÉS MENETRENDJE
Június 21–26.: Balatonboglár, Nemzeti Kézilabda Akadémia
Június 28.–július 2.: Székelyudvarhely
Július 4–13.: Siófok
Július 16.: utazás Tokióba

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK, SIÓFOK
Július 6., 18.15: Magyarország–Montenegró
Július 9., 18.30: Magyarország–Brazília
Július 12., 16.00: Magyarország–Brazília

TOKIÓ 2020
NŐI KÉZILABDA
CSOPORTBEOSZTÁS
A-CSOPORT:
Hollandia, Montenegró, Norvégia, Japán, Dél-Korea, Angola
B-CSOPORT:Spanyolország, Orosz csapat, MAGYARORSZÁG, Svédország, Franciaország, Brazília

A MAGYAR VÁLOGATOTT CSOPORTMÉRKŐZÉSEI AZ OLIMPIÁN
Július 25., 21.30: Magyarország–Franciaország (magyar idő szerint 14.30)
Július 27., 11.00: Magyarország–Brazília (magyar idő szerint 4.00)
Július 29., 19.30: Magyarország–Orosz csapat (magyar idő szerint 12.30)
Július 31., 19.30: Magyarország–Spanyolország (magyar idő szerint 12.30)
Augusztus 2., 16.15: Magyarország–Svédország (magyar idő szerint 9.15)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik