Élő
TOVÁBB AZ ÉLŐ HÍRFOLYAMRA
Napi top beszámolók
Augusztus 4., Szerda
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
19
20
21
22
23
5
6
7
8
TOVÁBB A BESZÁMOLÓKHOZ
A győztesek

ARANYÉRMESEK

Lőrincz Tamás - Birkózás (kötöttfogás 77 kg)
Kopasz Bálint - Kajak-kenu (férfi kajak egyes 1000 méter)
Milák Kristóf - Úszás (férfi 200 m pillangó)
Szilágyi Áron - vívás (kard egyéni)

EZÜSTÉRMESEK

Lőrincz Viktor - Birkózás (kötöttfogás 87 kg)
Berecz Zsombor - Vitorlázás (finndingi)
Varga Ádám - Kajak-kenu (férfi kajak egyes 1000 méter)
Milák Kristóf - Úszás (férfi 100 m pillangó)
Tovább a teljes dicsőségtablóra
1KínaCHN322216
2Egyesült ÁllamokUSA253123
3JapánJPN21711
4Nagy-BritanniaGBR151814
5AusztráliaAUS15417
6Orosz csapatROC142117
...
14MagyarországHUN453
Tovább a teljes éremtáblára
NAGY PÉTER, PAPP BÁLINT 2021.06.23 09:26 Frissítve: 2021.06.23 09:32

Tokió 2020: Balatonbogláron állt munkába a női kézilabda-válogatottunk

Az első, balatonboglári héten a megfelelő erőnlét megalapozásán van a hangsúly a tizenkilenc tagú keretnél.

A női válogatott pillanatok alatt képes koncentrált üzemmódra váltani, e szituációban például minden szempár a nagy labdára szegeződött (Fotók: Mirkó István) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!

 

Vélemények

Szucsánszki Zita, a válogatott irányítója: – Tisztában vagyok vele, hogy most kapjuk meg az alapokat Tokióra, és alaposan fel kell tankolnunk, mivel a sorozatterhelés miatt hamar lemegy majd rólunk az izomtömeg, mégis kicsit fáradtnak érzem magam, talán a hőség miatt. A hangulat mindenesetre jó, segít a tudat, hogy itt vagyunk a Balatonnál, még ha sokat nem is fürdünk benne. Pszichológusok készítenek fel minket a bezártságra, és hogy az ellenfeleken kívül másokkal nem találkozunk az olimpián. Mindenki pozitív, örül, hogy eljutottunk idáig, ezért nincs más dolgunk, csak élvezni a játékot.

Bíró Blanka, a válogatott kapusa: – Egy nappal később vettem át a formaruhámat, és amikor felpróbáltam, átfutott rajtam, milyen érzés lehet Tokióban viselni. Még igazából fel sem fogtam, mekkora lehetőség előtt állok, éppen ezért nem spórolok, teljes erőbedobással dolgozom, hogy ott lehessek a csapattal Japánban. Hiába szerepeltek már sokan világ- és Európa-bajnokságokon, az olimpia teljesen új közeg, Görbicz Anitán és Tomori Zsuzsin kívül másnak nincs is tapasztalata róla. Hogy mi a helyzet a meleggel? Szeretem a nyarat, a napsütést, sokkal jobb, mintha esne az eső, ráadásul a futásokat leszámítva amúgy is bent, klimatizált csarnokban edzünk.

Lukács Viktória könnyed léptekkel toppant be a Nemzeti Kézilabda Akadémia balatonboglári csarnokának küzdőterére, miközben bal kezében a női válogatott edzéseinek elmaradhatatlan kellékének számító mini (az elmúlt évek sokadik nyílt edzését látva az a sanda sejtésünk támadt, mintha az eszköz évről évre egyre nagyobb lenne...) hangfalat markolta. Nem tudjuk, hogy tizenhárom esztendeje, amikor nemzeti csapatunk legutóbb olimpiai felkészülést kezdett el, ki volt a hangulatfelelős – ha egyáltalán volt ilyen –, a július 23-án rajtoló tokiói játékok előtti edzőtábort ezen a héten elindító együttesnél mindenesetre továbbra is a győri jobbszélső gondoskodik a bemelegítések monotonitását feldobó zenékről. Ám még mielőtt a keret belecsapott volna a munkába kedd délután, csapatfotózáson vett részt. A fényképezőgépek vad kattogása közepette az egyik kapunál, mintha csak egy idilli fényképet láttunk volna, Görbicz Anita szakmai tanácsadó, illetve a hazai szakszövetség két alelnöke, Pálinger Katalin és Kirsner Erika gyermeke játszadozott egy labdával.

„Nagyon sok ilyen fotózáson vettem már részt, de ez még csak a második, amelyre olimpia előtt került sor, szóval erre nagyon büszke vagyok és örülök, hogy végre újra sikerült elérni – valljuk be, nem a kedvenc elfoglaltságom egy ilyen fotózás, de ez most különleges, és négy- vagy nyolcévente belefér...” –  mondta a fényképezkedés kapcsán Tomori Zsuzsanna. A magyar szempontból legutóbbi, 2008-as pekingi seregszemlén is már kerettag átlövő és a játékos-pályafutását néhány hete befejező Görbicz tudja csak a mostani csapatból, hogy milyen fellépni ötkarikás tornán. Na igen, ha átfutjuk az aktuális névsort, a tizenkilenc tagú keret többsége még általános vagy középiskolás volt tizenhárom évvel ezelőtt, és valószínűleg anno nyár elején azon gondolkozhattak, hogyan tudnák a legmélyebbre elsüllyeszteni a szobájukban az iskolatáskájukat és megúszni a kötelező olvasmányok forgatását. Most pedig már pályafutásuk egyik, ha nem a legnagyobb álmáért, az olimpiai szereplését izzadnak nap mint nap a Balaton partján.

Egy jó kapus a kisujjával is tud védeni, ha arra van szükség, Szikora Melinda pedig jó kapus (Fotó: Mirkó István) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!
Elek Gábor jövő héten keretet szűkít

 A magyar válogatott szövetségi kapitánya a sajtónyilvános edzésén elmondta, Kovacsics Anikó vállsérülése miatt minél később szeretne keretet szűkíteni, de jövő vasárnapig le kell adnia a névsort a Magyar Olimpiai Bizottságnak.

„Elmondtam a csapatnak is, hogy ez nem lesz hálás dolog. Most itt van 19 mosolygós arc, de közülünk négyen valószínűleg hosszú időn keresztül a köszönésemet sem fogják fogadni. Nekem is megszakad majd a szívem, de a döntést meg kell hozni, és ki kell jelölni a keretet” – idézi az MTI Elek Gábort.

Kovacsics vállában a porc és a szalag is megsérült március 31-én, az Alba Fehérvár elleni győztes bajnoki mérkőzésen. Műtétre nem volt szüksége, és a konzervatív kezeléseknek köszönhetően június elején újrakezdhette a labdás edzéseket.

A szövetségi kapitány úgy fogalmazott, ha az irányító ott lehet az olimpián, akkor is messze lesz attól, hogy százszázalékos legyen.

(MTI)

A terhelésre aligha lehet panasza a játékosoknak, a Holanek Zoltán erőnléti edző által vezényelt bemelegítés egyes gyakorlatainak már a nézésébe is belefáradt a szemünk, a kerettagok azonban becsülettel állták a sarat.

„Totyogsz, totyogsz, totyogsz. Hopp! Csüccs!” – hangzottak Holanek utasításai az egyik játékos ráhangoló gyakorlatnál. Hazudnánk, ha azt mondanánk, hogy a kívülállónak világos volt a feladat, a játékosokból viszont láthatóan derültséget és vidámságot váltott ki, és meg is oldották a leckét. Az elképesztően hektikus előző idényt követően nem sok ideje maradt az együttesnek a szusszanásra, ám a hangulatra nem lehet panasz, jókedvűen tette mindenki a dolgát, de a könnyedebb első fél óra után az is világosan kiderült, hogy pillanatok alatt tud rendkívül koncentrált üzemmódba váltani a csapat. Ahogy Elek Gábor határozott hangon kiadta az ukázt, mindenki tudta, mi következik az egyik kapunál a labdás támadási és védekezési variációk gyakorlása során. Itt már nem volt finomkodás, ha kellett, a szövetségi kapitány erőteljes közbeszólásokkal jelezte, ha valamit éppen másként szeretett volna viszontlátni. A március legvégén vállsérülést szenvedő csapatkapitány, Kovacsics Anikó is társaival edzett, a következő hetek munkája és terhelése után pedig az is kiderül, hogy a karmester Tokióban is ott lehet-e.

„Kettő-három, magyarok!” – kiáltotta a pálya közepén összekapaszkodó válogatott a másfél órás, intenzív és pörgős tréning végén. Tizenhárom szűk esztendő elteltével, alig egy hónap múlva a japán fővárosban is megtehetik ugyanezt a mieink a mérkőzések előtt.

Elek Gábor szerint kellő ösztönzést nyújt az olimpiai szereplés

– Kell jobb motiváció egy csapatnak az olimpiai szereplésnél?
– Egyértelműen nem, mindenki nagyon motivált – mondta Elek Gábor, a női válogatott szövetségi kapitánya. – Hozzáteszem, most még nagyon kevés idő telt el, így a pihenők utáni klasszikus problémák, hogy itt fáj, ott fáj az izomláztól, egyelőre nem jelentkeztek. Mindentől függetlenül, kellő ösztönzőerőt ad, hogy tizenhárom év után ismét részt vehetünk az olimpián.

– Elég idő áll rendelkezésre a tokiói rajtig?
– Ha úgy nézzük, hogy július huszonötödikén játsszuk az első meccset, az még távolinak tűnik, de amikor leülünk egy papír elé megtervezni a programot, akkor látszik, milyen kevés az időnk. Az előző idény után legalább annyira fontos volt, hogy a játékosok, amennyire lehet, megfelelő pihenőidőhöz jussanak a befektetett munkát szem előtt tartva. Ennyi idő van, nincs több, nem tudunk mit csinálni.

– A taktikai variációkban mennyi változtatást terveznek?
– Nagy változások nem lesznek az eddigiekhez képest, nincs is rá elég időnk, szóval várhatóan minimálisan építünk be új elemeket. Ennyi idő alatt nem lehet átstrukturálni a csapatot, de nincs is értelme. Az alapokat kell tovább építeni és erősíteni.

Pálinger Katalin momentán a szövetség alelnöke, de egykori klasszis kapusként nem felejtett el hetest védeni (Fotó: Mirkó István) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!
Balatoni nyár

A 19 meghívott játékos és a szakmai stáb június 28. és július 2. között Erdélyben, Székelyudvarhelyen folytatja a gyakorlást. Július 5-től ismét a Balatonnál lesz a központ, a július 13-ig tartó siófoki edzőtábor során a nemzeti csapat felkészülési mérkőzést is vív, a szintén Tokióra hangoló Montenegróval egyszer, Brazíliával (a 2013-ban világbajnok dél-amerikaiak Japánban is csoportriválisok lesznek) pedig kétszer mérkőzik meg. Utolsó lépésként már Tokióban hangolódnak rá a játékokra a mieink, ahol még egy edzőmeccs vár rájuk Norvégia ellen. A nemzeti csapat első csoportmérkőzését július 25-én játssza a japán fővárosban a 2016-ban ötkarikás ezüstérmes, 2017-ben világbajnok, 2018-ban Európa-bajnok, tavaly Eb-döntős Franciaország ellen. Az olimpiára 14 játékos és egy tartalék nevezhető.

A MAGYAR NŐI VÁLOGATOTT BŐ OLIMPIAI KERETE
Kapusok:
 Bíró Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), Janurik Kinga (FTC-Rail Cargo Hungaria), Szikora Melinda (Siófok KC)
Jobbszélsők: Kovács Anett (FTC-Rail Cargo Hungaria), Lukács Viktória (Győri Audi ETO)
Jobbátlövők: Kiss Nikoletta (Siófok KC), Klujber Katrin (FTC-Rail Cargo Hungaria), Tomori Zsuzsanna (Siófok KC)
Irányítók: Kovacsics Anikó (FTC-Rail Cargo Hungaria), Szucsánszki Zita (FTC-Rail Cargo Hungaria), Vámos Petra (DVSC Schaeffler)
Beállók: Bordás Réka (DVSC Schaeffler), Helembai Fanny (Váci NKSE), Kisfaludy Anett (FTC-Rail Cargo Hungaria), Tóvízi Petra (DVSC Schaeffler)
Balátlövők: Háfra Noémi (FTC-Rail Cargo Hungaria), Szöllősi-Zácsik Szandra (MTK Budapest)
Balszélsők: Márton Gréta (FTC-Rail Cargo Hungaria), Schatzl Nadine (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Szövetségi kapitány: Elek Gábor
Edző: Danyi Gábor
Szakmai tanácsadó: Görbicz Anita

AZ OLIMPIAI FELKÉSZÜLÉS MENETRENDJE
Június 21–26.: Balatonboglár, Nemzeti Kézilabda Akadémia
Június 28.–július 2.: Székelyudvarhely
Július 4–13.: Siófok
Július 16.: utazás Tokióba

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK, SIÓFOK
Július 6., 18.15: Magyarország–Montenegró
Július 9., 18.30: Magyarország–Brazília
Július 12., 16.00: Magyarország–Brazília

TOKIÓ 2020
NŐI KÉZILABDA
CSOPORTBEOSZTÁS
A-CSOPORT:
 Hollandia, Montenegró, Norvégia, Japán, Dél-Korea, Angola
B-CSOPORT: Spanyolország, Orosz csapat, MAGYARORSZÁG, Svédország, Franciaország, Brazília

A MAGYAR VÁLOGATOTT CSOPORTMÉRKŐZÉSEI AZ OLIMPIÁN
Július 25., 21.30: Magyarország–Franciaország (magyar idő szerint 14.30)
Július 27., 11.00: Magyarország–Brazília (magyar idő szerint 4.00)
Július 29., 19.30: Magyarország–Orosz csapat (magyar idő szerint 12.30)
Július 31., 19.30: Magyarország–Spanyolország (magyar idő szerint 12.30)
Augusztus 2., 16.15: Magyarország–Svédország (magyar idő szerint 9.15)

2021.08.04 12:59:11

Tokió 2020 B. D. K.

A 32 éves magyar úszónő számos képet posztolt ki az Instagram-oldalára Japánból.

2021.08.04 12:23:09

Tokió 2020 LAKNER GÁBOR (összefoglaló), BACSINSZKI ÁDÁM (percről percre)

Az OSC klasszisa hét gólig jutott, Nagy Viktor nagyszerűen védett • A görögökkel játszunk a döntőbe jutásért.

2021.08.04 10:51:25

Tokió 2020 K. D.

Töltse le a Nemzeti Sport matricáit a Viberen keresztül, és drukkoljon velünk a magyar sportolóknak!

2021.08.04 05:44:44

Tokió 2020 NEDELYKOV TAMÁS (Tokió), HARMATH ÁKOS (Budapest).

A négygólos vereség ellenére a meccsben jóval több volt, de végül a mieink számára ért véget az olimpia.