Élő
TOVÁBB AZ ÉLŐ HÍRFOLYAMRA
Napi top beszámolók
Augusztus 5., Csütörtök
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
19
20
21
22
23
6
7
8
TOVÁBB A BESZÁMOLÓKHOZ
A győztesek

ARANYÉRMESEK

Tótka Sándor - Kajak-kenu (férfi kajak egyes 200 méter)
Lőrincz Tamás - Birkózás (kötöttfogás 77 kg)
Kopasz Bálint - Kajak-kenu (férfi kajak egyes 1000 méter)
Milák Kristóf - Úszás (férfi 200 m pillangó)
Szilágyi Áron - vívás (kard egyéni)

EZÜSTÉRMESEK

Csipes Tamara - Kajak-kenu (női kajak egyes 500 méter)
Rasovszky Kristóf - Úszás (férfi 10 km)
Lőrincz Viktor - Birkózás (kötöttfogás 87 kg)
Tovább a teljes dicsőségtablóra
1KínaCHN342416
2Egyesült ÁllamokUSA293527
3JapánJPN221014
4AusztráliaAUS17519
5Orosz csapatROC162220
6Nagy-BritanniaGBR161817
...
13MagyarországHUN573
Tovább a teljes éremtáblára
NEDELYKOV TAMÁS (Tokió) 2021.07.22 07:30 Frissítve: 2021.07.22 09:02

Tokió 2020: „Amíg nem lőnek vissza, addig nincs min idegeskednem”

A rajt előtt meglátogattuk tokiói edzésükön a magyar sportlövőket, akiktől nem titkoltan érmet vár a közvélemény és a szakma.

Ha valaki nem figyeli Major Veronika ruházatát, csak egyszerre nyúl vele a kilincsért, akkor is láthatja: a sportlövő Magyarországot képviseli (Fotó: Tumbász Hédi)
A GALÉRIÁÉRT KATTINTSON A KÉPRE!

 

Egyszer már szerencsét hozott. Erre gondoltunk, miközben Covid-biztos szállítási járművünkben (értsd: a szervezők által hitelesített taxiban) az Aszaka-lőtér felé tartottunk. Időnk volt elmélkedni, mert a sportlövészet helyszíne jó 35 kilométerre található a sajtóközponttól. Itt rendezték az 1964-es tokiói olimpián is a sportág versenyeit, nekünk pedig azért különösen kedves, mert Hammerl László a kisöbű sportpuska fekvő számában aranyérmet szerzett.

A mostani játékokra ideiglenes létesítményt húztak fel, amelynek falai és teteje könnyen mozgatható. Utóbbi kulcskérdés, ugyanis az elmúlt napok rendkívül forróak voltak, amitől rendesen szenvedtek a beöltözött versenyzők.

Érkezésünkkor Győrik Csaba szövetségi kapitányba botlottunk, aki Major Veronikával éppen túl volt az erre a napra jutó húszperces edzésen. Ez a penzum nem sok, különösen a puskásoknak, azonban a nemzetközi szövetség képviselőinek érkezése előtt a helyiek túl engedékenyek voltak, amit egyes nemzetek – rengeteg időpontot lefoglalva – ki is használtak. A megoldás az lett, hogy mindenkinek ugyanannyi, limitált idő jutott.

Hitelesítették Major Veronika fegyverét – egy feladat kipipálva (Fotó: Tumbász Hédi)

 

 KISEBB LÉTSZÁMMAL IS ERŐSEBB MAGYAR CSAPAT

Győrik Csaba szövetségi kapitányt arra kértük, egyenként vegye végig a magyar indulókat, kitől mit vár(hatunk) Tokióban.

A szövetség hivatalos elvárása, hogy legyen újra érmünk olimpiáról, ez pedig elsősorban Péni István feladata. Ő az egyetlen, aki járt már ötkarikás játékokon, és a sportlövészetben rendkívül ritka, hogy valaki az első olimpiáján rögtön jól szerepel. Ahogy májusban tíz méteren megvédte az Európa-bajnoki címét, és amilyen jó eredményeket képes lőni 50 méteren, bármelyik számában odaérhet – tekintett előre a szakvezető, aki szerint ha a többiek önmagukhoz képest jól teljesítenek, döntősök lehetnek. – Major Veronikának legalább az egyik számában ott a helye a fináléban. Mészáros Eszternek igazán jót tett az egyéves halasztás, ugyanis 50 méteren is szépen felzárkózott. Pekler Zalán is megérdemelten van itt, például az Eb előtti válogatón az 50 méteres számban ő volt a legjobb. Optimista vagyok, noha a négytagú válogatott feleakkora, mint a riói csapat, ők így együtt sokkal erősebbek.”

Nagyon gyorsan telnek a napok, kis túlzással kettőt pislogok, elvégzem néhány feladatom, és már este van – mondta a 24 éves Eb-ezüstérmes Major a fegyverei hitelesítése után. – Ebben persze a nagy távolságok miatti sok utazás is közrejátszik. Érzem az olimpiát körülvevő vibrálást, ugyanakkor a hangulatra rányomja a bélyegét, hogy nincsen igazi közösségi élet a faluban. Konditerembe a vírus miatt sem megyek, próbálok a lehető legtávolabb maradni az emberektől.”

A keszthelyi pisztolyos kiválóságnak egyébként tetszik a lőtér, bár azt ő is megjegyezte, hogy az elmúlt napokban a nagy meleg miatt szinte ömlött róla a víz. Szerdára valamelyest javult a helyzet, a szervezők érezhetően a hűtésen is csavartak egyet. A lőtér mellett létrehozott interjúzóna (értsd: egy oldalt nyitott kis sátor) viszont már előrevetítette, milyen lesz a legnagyobb hőségben még egy nyilatkozatra megállítani a főszereplőket.

Major úgy érzi, jó formában várja a kezdést, és noha titkon arra számítottunk, hogy egyre fokozódik benne a feszültség, ahogy közeledik az első olimpiai versenye, egyből rávágta, hogy erről szó sincs. „Azt sem tudom, milyen nap van. Kicsit még el vagyok veszve, először a megnyitóig próbálom magam térben és időben elhelyezni, de egyébként sem szoktam izgulni a versenyek előtt. Amíg nem lőnek vissza, addig nincs min idegeskednem… Komolyra fordítva, szeretnék döntőbe jutni, szerintem ez legalább az egyik számomban sikerülni is fog.”

Közben a magyar küldöttség egyik reménysége, Péni István haladt el a háttérben, aki Majorral ellentétben Rióban már belekóstolhatott az olimpia légkörébe.

Össze sem hasonlítható a kettő, most teljesen más érzések kavarognak bennem – jelentette ki a 24 éves, légpuskában kétszeres Európa-bajnok klasszis. – Az öt év rengeteget számít, de összességében elmondható a puskás mezőnyről, hogy rendkívül alacsony átlagéletkorú. Az utóbbi napokban én is sokat küzdöttem a hőséggel, várjuk már a vasárnapot, amikorra csak 29 fokot jósolnak, bár az is igaz, hogy a páratartalom folyamatosan magas. A körülmények mindenkinek egyformák, ezzel meg kell tudnunk birkózni.”

Péni István (balra) és Pekler Zalán szép kis felszereléssel érkezett meg az Aszaka-lőtérre (Fotó: Tumbász Hédi)

A 10 és az 50 méteres egyéni szám világranglista-vezetője szerint eddig az okozta a legnagyobb gondot, hogy le­lassult a nagy melegtől, ennek ellenére eredményesebb volt, amikor nem pörgette egymás után a lövéseket.

Nem valami kellemes, hogy a szoba gipszkartonból van, eléggé egysíkú  – folytatta a falura áttérve. – Az ételek viszont eddig jobbak, mint Rióban, legalábbis az első napokban, amikor még tudok változatosan enni. Az elmúlt edzéseken elég jól lőttem, így bizakodó vagyok. Ha magamnak megfelelek, bármi is lesz az eredmény, elégedett leszek.”

Azt már csak mi tesszük hozzá, ha Péni kihozza magából, ami benne van, jó esély van arra, hogy Igaly Diána 2004-es athéni győzelme után újra olimpiai érmese legyen a magyar sportlövészetnek.

(Fotó: Tumbász Hédi)

A SPORTLÖVÉSZET OLIMPIAI PROGRAMJA
Július 24.:  női légpuska, alapverseny (Mészáros Eszter), 1.30, döntő, 3.45
Július 25.:  női légpisztoly, alapverseny (Major Veronika), 2.00, döntő, 4.15; férfi légpuska, alapverseny (Pekler Zalán, Péni István), 6.00, döntő, 8.30
Július 27.:  légpuska vegyes páros, alapverseny (Péni István, Mészáros Eszter), 6.15, bronz- és aranymérkőzés, 8.15
Július 29.:  női sportpisztoly, alapverseny, pontlövészet (Major Veronika), 2.00
Július 30.:  női sportpisztoly, alapverseny, gyors lövések (Major Veronika), 2.00, döntő, 7.00
Július 31.:  női kisöbű puska, összetett, alapverseny (Mészáros Eszter), 5.00, döntő, 9
Augusztus 2.:  férfi kisöbű puska összetett, alapverseny (Pekler Zalán, Péni István), 4.30, döntő, 9.50
Az időpontok magyar idő szerint értendők.

 

2021.08.05 12:24:22

Tokió 2020 SZŰCS ANDRÁS (összefoglaló), RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)

A spanyolok végig nagy különbséggel vezettek, csak a végén tudtunk valamelyest közelebb jönni.

2021.08.05 04:11:28

Tokió 2020 KARÁDI ZOLTÁN

Tótka rajt-cél győzelmet aratott, Csipes Tamara ezüstérmes, Csizmadia Kolos, Kozák Danuta és a Nádas Bence, Kopasz Bálint páros negyedik lett.

2021.08.05 02:27:34

Tokió 2020 KARÁDI ZOLTÁN

Férfi kajakozóink a két középső pályán indulhatnak a 4.42-kor kezdődő fináléban. Női kajakosaink is megnyerték elődöntőjüket és a Nádas, Kopasz kajak páros 1000 méteren szintén finalista.

2021.08.05 00:38:42

Tokió 2020 H. Á.

A férfiak 10 km-es nyílt vízi úszásában végig az élmezőnyben haladó magyar szerezte újabb érmünket.

2021.08.04 23:26:15

Tokió 2020 LAKNER GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Végre olyan csapataink vannak, amelyekben nem egy emberen múlik minden.