H. Á. 2021.05.10 19:03 Frissítve: 2021.05.10 20:02

Tokió 2020: a japánok kétharmada nem akar olimpiát

A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a koronavírus-járvány miatt a japánok kétharmada nem szeretné, ha idén nyáron megrendeznék a tavalyról elhalasztott tokiói olimpiát – adta hírül az MTI.

 

A Jomiuri Sinbun című napilap által szervezett felmérésben a válaszadók 59 százaléka mondta, hogy töröljék az ötkarikás játékokat, 39 százalékuk viszont úgy vélekedett, hogy idén meg kellene tartani. A halasztást itt nem kínálták fel opcióként.

A TBS News kutatásában a megkérdezettek 65 százaléka mondta, hogy töröljék, vagy ismét halasszák el az olimpiát. A múlt héten elindított petíciót már több mint 300 ezren írták alá Japánban annak érdekében, hogy ne idén kerüljön sor a rangos eseményre.

A lakosság beoltottságának aránya továbbra is rendkívül alacsony, és szintén a múlt héten hosszabbították meg május végéig a rendkívüli állapotot Tokióban és három másik prefektúrában.
Külföldi nézők és külföldi önkéntesek nem utazhatnak az olimpiára, de ezek az intézkedések sem enyhítették a játékok megrendezése miatti aggodalmat országszerte.

Az ellenzéki parlamenti képviselők hétfőn órákig faggatták Szuga Josihide miniszterelnököt, aki kijelentette: soha nem állította, hogy az olimpia megrendezése az első helyen áll a fontossági sorrendjében.

„Számomra a japán lakosság életének és egészségének védelme a prioritás. Először meg kell akadályoznunk a vírus terjedését” – mondta.

Hozzátette, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) mondja ki a végső szót az ötkarikás játékokkal kapcsolatban, a kormány feladata az, hogy lépéseket tegyen a biztonságos rendezés érdekében.

John Coates, a NOB koordinációs testületének elnöke szombaton kijelentette, hogy az olimpiarendezés-ellenes közhangulat aggodalomra ad okot. A teniszező Oszaka Naomi vasárnap úgy fogalmazott, egész életében arra várt, hogy részt vegyen hazájában az olimpián, de a tokiói rendezés kockázatait alaposan meg kell vitatni.

Az olimpia július 23-án kezdődik és augusztus 8-ig tart.

(MTI)

2021.06.11 23:46:01

Tokió 2020 CSURKA GERGELY

ALAPVONAL. Talán meg lehetne adni az olimpiának az esélyt, hogy ismét csodát tegyen. A sportolók által. Akik túltették magukat mindenen, egy kukába ment esztendőn, sokan a fertőzésen és az utóhatásokon, minden élversenyző legbrutálisabb ellenségén, a bizonytalanságon, és most ismét életük nagy napjaira készülnek elszántan, a szent célt immár egyetlen pillanatra sem tévesztve szem elől.

2021.04.14 11:41:32

Tokió 2020 BÁLINT MÁTYÁS, KOHÁN GERGELY, KOVÁCS ERIKA, SZŰCS ANDRÁS

100 NAP TOKIÓIG. Milák Kristóf trénere többször újraírta az edzéstervet, Lőrincz Tamás az átállás miatt aggódik.