Kajak-kenu: Hihetetlen, hogy ilyen előzmények után újra itt vagyok – Kozák Danuta

PIRCS ANIKÓPIRCS ANIKÓ
Vágólapra másolva!
2021.06.01. 08:56
null
Kozák Danuta mélyről jött vissza az olimpia elhalasztását követően (Fotó: Dömötör Csaba)
Fizikailag bírná a három versenyszámot, de az Európa-bajnokságon egyesben és párosban induló Kozák Danuta szerint alaposan át kell gondolnia a tokiói programját.

 

Noha bevallása szerint a hétvégi válogató első versenynapja, a K–1 500 méteres futamok előtt maga sem tudta, két év kihagyás után mire lehet képes, Kozák Danutának jó esélye van arra, hogy triplázzon az olimpián, azaz a 2016-os játékokhoz hasonlóan egyesben, párosban és négyesben is rajthoz álljon Tokióban.

„Bevallom, engem is meglepett, hogy nagy előnnyel nyertem meg az egyest – kezdte a Nemzeti Sportnak az ötszörös olimpiai bajnok Kozák Danuta, aki sikere kapcsán a győzelmek hátteréről is beszélt. – Nehéz két év van mögöttem, sok szenvedéssel és fájdalommal. Miután a balul sikerült 2019-es vébé után összeszedtem magam, Szabó Gabival és Lucz Dórával elhatároztuk, hogy együtt, csapatban készülünk fel az olimpiára. Tavaly januárban azonban közbeszólt egy jelentős sérülés: keresztcsonttörésem és bordaközi izomszakadásom volt. Az olimpia elhalasztását követően mélyről kellett visszajönnöm, és megint beleállni a kemény munkába  – immár Szabó Gabi nélkül. Hihetetlen, hogy ilyen előzmények után újra itt vagyok.”

A világklasszis kajakos megemlítette: az utóbbi időszakban a legnehezebb az volt neki, hogy elhiggye magáról, még képes lehet a hétvégén mutatott kiemelkedő teljesítményre.

„Az emberek hajlamosak úgy kalkulálni, hogy ha Kozák Danuta elindul egy számban, biztosan győz– folytatta az ötszörös olimpiai bajnok. – De ez nem így van, nincs papírformasiker, ezt a férfiak K–1 1000 méteres döntője is megmutatta, amelyben a világbajnoki címvédő Kopasz Bálint kikapott. Harmincnégy évesen túl vagyok a csúcsformámon, nem tudok olyan időeredményeket evezni, mint régebben, már lefelé jövök a hegyről. Máshogy kell edzenem, másként regenerálódik a szervezetem. Ezért sem vehettem és vehetek semmit biztosra.”

A ferencvárosi sportoló a Bodonyi Dórával alkotott párosával kapcsolatban kiemelte: mindössze három összeüléssel nyertek válogatót, ráadásul az évek óta együtt készülő, összeszokott Csipes Tamara, Medveczky Erika honvédos duót előzték meg.

„Taktikánk nemigen volt, kicsit még a sötétben tapogatózunk Dórival, aki nagyon erős tolóember – jegyezte meg Kozák. – Nekem a vezérevezős szerepe is új, felnőttpályafutásom során nem sokat ültem elöl pároshajóban. Sokat kell még gyakorolni, és meg kell tanulnom, hogy ne figyeljek a rivális hajóra akkor sem, ha előttünk halad. A kommunikációnkon is csiszolni kell, egyikünk sem szószátyár típus, de Dórihoz képest én még beszédes vagyok.”

A 14-szeres világ- és 17-szeres Európa-bajnok kajakos hozzátette, korai arról beszélni, hány számot vállal az olimpián:„A terv az volt, hogy a válogatón jól szerepeljek. Most jön a második lépcsőfok, az Európa-bajnokság. Utána pedig le kell ülni, és átgondolni a lehetőségeket. Fizikailag bírnék három számot, a regeneráció lesz a kulcs.”

AZ EB-CSAPAT
Férfiak. 200 m. K–1:  Tótka Sándor (UTE).K–2:  Balaska Márk, Csizmadia Kolos (BHSE, AVSE).C–1: Korisánszky Dávid (MTK).C–2:  Korisánszky, Takács Mihály (Graboplast Győr).500 m. K–1:Kopasz Bálint (Graboplast Győr).K–2:Noé Bálint, Kulifai Tamás (BHSE, MTK). K–4: Kuli István (MVM Szeged), Molnár Péter (BHSE), Nádas Bence (MVM Szeged), Tótka.C–1: Kiss Balázs (DKSE).C–2:Hajdu Jonatán, Fekete Ádám (DKSE, UTE).      
1000 m. K–1:Kopasz.K–2:Béke Kornél, Varga Ádám (KSI SE).K–4: Noé B., Gál Péter (Szolnoki KKK), Dombvári Bence (BHSE), Kulifai.C–1:Kiss B.C–2:Hajdu, Fekete.      
5000 m. K–1:Noé B.  C–1:Fodor Nicholas (MTK).
Nők. 200 m. K–1:Lucz Dóra (UTE).K–2:Lucz Anna, Kiss Blanka (UTE).C–1:Takács Kincső (Graboplast Győr).C–2:Balla Virág (Graboplast Győr), Takács.     
 500 m. K–1:Kozák Danuta (FTC).K–2:Kozák, Bodonyi (Szolnoki KKK).K–4:Lucz D., Csipes Tamara (BHSE), Kárász Anna (MVM Szeged), Bodonyi.C–1:Balla.C–2:Balla, Takács.
1000 m. K–1:Gazsó Alida Dóra (KSI SE).K–2:Csipes, Medveczky Erika (BHSE).      
5000 m. K–1:  Bodonyi.C–1:      Horányi Dóra (UTE)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik