Kajak-kenu: eldőlt, ki indulhat a jövő heti pótkvalifikáción

PIRCS ANIKÓPIRCS ANIKÓ
Vágólapra másolva!
2021.05.05. 19:14
Valamennyi egység megküzdött a viharos széllel a kajak-kenusok szezonnyitó szegedi viadalán, amelyen eldőlt, kik küzdhetnek kvótáért a jövő héten a Maty-éren.
Kajak 200 méteren Csizmadia Kolos győzött (Fotó: Tumbász Hédi)
A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!
Kajak 200 méteren Csizmadia Kolos győzött (Fotó: Tumbász Hédi) A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!

 

Mielőtt megadták a startjelet a kajak-kenusok olimpiai pótkvalifikációs válogatóversenyén, úgy kalkuláltunk: lehet egy papírformagyőztese a viadalnak (K–1 200 méter), láthatunk egy kétszereplős külön csatát (C–1 1000 méter) és végigizgulhatunk egy megjósolhatatlan kimenetelű, kicentizett hármas befutót (K–2 1000 m) – a Maty-éren szerdán viharos erővel hol szemből, hol oldalról és szemből fújó szél azonban alaposan összekuszálta a szálakat.

Szlalomban is kvótákért
Miközben a gyorsasági szakág versenyzői a kvótaszerző viadalon való indulásért küzdöttek a Maty-éren, a szlalom kajak-kenusok már az az olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokságra hangolódtak – csütörtöktől vasárnapig az olaszországi Ivreában rendezik meg a szakág kontinensviadalát, amelyen négy magyar versenyző kísérli meg a kvótaszerzést.
A nőknél az osztrákoktól honosított Schmid Julia (CANOE Üzemeltető és Szolgáltató Kft.), valamint Seprenyi Sára (Szeged), a férfiaknál a szlovák származású Potocny Marcel (Győri Vízisport Egyesület), illetve Rácz Koppány (Győri Vízisport Egyesület) versenyez.
A négy ötkarikás számban – férfi K–1-ben, C–1-ben és női K–1-ben, C–1-ben – egy-egy kvóta talál gazdára a Torino közelében található pályán.

Egyetlen jóslat azért a nehezített pályán is beteljesedett: Csizmadia Kolos (AVSE) kétszáz méteren ritkán látható, jelentős különbséggel vívta ki a jogot, hogy jövő héten olimpiai kvótáért küzdhessen meg Szegeden.

Én sem számítottam ennyire biztos győzelemre, főként azután, hogy a délelőtti előfutamban megfeszültem a szembeszél miatt. Utána különféle pszichológiai technikákkal kellett helyre tenni magam– értékelt a döntő után Csizmadia.– A meggyőző különbségű sikerhez a maximumot kellett nyújtanom a döntőben, ami sikerült. Harmadik éve készülök a kvótaszerzésre, a 2019-es világbajnokságon nem sikerült, a tavalyi versenyszezon meghiúsult, de most újra nekiugrom. Már személyes harcomként tekintek erre a küzdelemre.”

A férfi kenusok ezerméteres versenye váratlanul simára sikerült, miután a tavaly jól teljesítő dunaújvárosi Kiss Balázs meglepetésre nem jutott be az A-döntőbe, ezáltal elmaradt az előzetesen várt összecsapása Bodonyi Andrással (DVTK) szemben. A magára maradt diósgyőri azonban acélosan teljesített, jutalmul egy hét múlva ő is megkísérelheti a kvótaszerzést az európai pótkvalifikációs vidalon. Ráadásul – a válogatási szabályok szerint – ha kvótát szerez, Bodonyinak már nem kell újabb válogatón bizonyítania, egyből készülhet az olimpiára.

„Teher nélkül állhattam rajthoz”
Balla Virág
a C–1 200 m győztese
„Elégedett vagyok, technikailag mindent sikerült megvalósítanom a döntőben, amit elterveztem. Nekem fontos, hogy a fő számunk, a C–2 500 méter előtt megméressem magam azért, hogy a versenyzéssel járó izgalmakon túlessek. Ezúttal a verseny tájékoztató jellege miatt nyugodtan, teher nélkül állhattam rajthoz. Párostársam, Takács Kincső mindig arra sarkall, hogy jobbak és jobbak legyünk, ezt a győzelmet is neki köszönhetem, mert reggel egy klassz edzést talált ki ráhangolódásként a versenynapra.”

Ennyire azért ne szaladjunk előre– hűtötte le a kedélyeket Bodonyi.– Elég kacifántos út vezetett nekem a szezonnyitó válogatóig. Februárban edzőt váltottam, új környezetbe csöppentem, amihez hozzá kellett szoknom. A sevillai edzőtábor nem úgy sikerült, ahogyan szerettem volna, három hete pedig tüszős mandulagyulladásvetett vissza. Emellett nagyon új feladat, szokatlan kihívás volt nekem május elejére formát időzíteni, amire korábban még nem volt példa.Korántsem volt tökéletes a versenyem, de bízom abban, hogy megméretésről megméretésre jobb leszek.”

A férfi kajak párosokat illetően már délelőtt néztünk egy nagyot, amikor is az előzetesen a kvótaszerzésre is esélyesnek tartott Kammerer Zoltán (Graboplast Győr), Gál Péter (Szolnoki KKK) duó alaposan eltaktikázta a versenyt. A kettős csak a negyedik lett az előfutamában, és miután az első három egység jutott be a hattagú döntőbe, tagjai a partról nézhették végig délután az újonnan alakuló Béke Kornél, Varga Ádám (KSI) duó biztos sikerét.

„Kemény nap volt”
Bodonyi Dóra
a K–1 500 m győztese
„Nem mondom, hogy csúcsformát időzítettünk a tájékoztató versenyre, de azért mindenki készült rá. Kemény nap volt, amit a széllökések is nehezítettek, ráadásul a középfutam nem ment túl jól, emiatt különösen örültem, hogy a döntőben jó pályát kajakoztam. Az eredményből messzemenő következtetést nem szabad levonni. Három és fél hét múlva lesz az olimpiai részvételről döntő válogató. Jó állapotban vagyok, bízom benne, hogy kitart addig a formám.”

Harmincnégy év alatt nem hibáztam ilyet”– ismerte be a 43 éves, háromszoros olimpiai bajnok Kammerer a lelátó betonlépcsőjén ülve, miközben kicsit odébb, a füvön a győztes fiatalok mosolyogva summázták a napot.

Az volt a cél, hogy mi induljunk Magyarország hiányzó kvótájáért férfi kajakban– szögezte le határozottan az 1998-as születésű Béke Kornél.– Az edzéseken nagy hangsúlyt fektetünk a munka mennyiségére, amelynek eredményeként kiemelkedően jó az állóképességünk. Ez vezetett eredményre, mert a szembeszél, amelyben fájdalmasan tovább tart végigevezni az ezer métert, nekünk kedvezett.”

A pótkvalifikációs válogató mellett tájékoztató viadalok is szerepeltek a szerdai programban. A női kajakosok egyesben mérhették fel az olimpiai távon, hogy állnak a felkészülésben. Miután a válogatási szabályok szerint a tokiói csapatba pályázó versenyzőknek kötelező volt elindulniuk a szezonnyitó megméretésen, garantálva volt a színvonalas küzdelem. A mezőnyből egyedüliként Kozák Danuta (FTC) hiányzott, méghozzá igazoltan, az ötszörös olimpiai bajnok vállfájdalmai miatt nem állt rajthoz. Az ötszörös világbajnok szolnoki Bodonyi Dóra meggyőző versenyzéssel nyert, míg a hosszú kihagyás után visszatérő háromszoros olimpiai bajnok Douchev-Janics Natasa (Graboplast Győr) és a kétszeres ötkarikás győztes Fazekas-Zur Krisztina (Merkapt-Mekler SE) az előcsatározásokból nem jutott be sem az A-, sem a B-döntő mezőnyébe.

OLIMPIAI PÓTKVALIFIKÁCIÓS VÁLOGATÓVERSENY, SZEGED
Férfiak. K–1 200 m:
1. Csizmadia Kolos (AVSE) 36.844, 2. Apagyi (AVSE) 37.389, 3. Balaska (BHSE) 37.605.K–2 1000 m:1. Béke Kornél, Varga Ádám (KSI SE) 3:26.878, 2. Kurucz, Kós (Plastex Kanizsa KKK, Kajak-Kenu Club Szarvas) 3:29.593, 3. Noé B., Kulifai (BHSE, MTK) 3:32.898.C–1 1000 m:1. Bodonyi András (DVTK SE) 4:25.275, 2. Szőke (Lágymányosi Spari) 4:26.714, 3. Slihoczki (DKSE Dunaújváros) 4:28.708

TÁJÉKOZTATÓ VERSENY, SZEGED
Nők. K–1 500 m:
1. Bodonyi Dóra (Szolnoki KKK) 1:59.445, 2. Gazsó (KSI SE) 1:59.889, 3. Csipes (BHSE) 2:00.161.C–1 200 m:1. Balla Virág (Graboplast Győr) 52.232, 2. Takács (Graboplast Győr) 52.688, 3. Seres (UTE)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik