A női úszás zászlóvivője lett – bár nem éppen így gondolta

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2021.07.16. 19:55
null
Többször összerúgta a port az úszószövetségével, rossz vége lett (középen, sapka nélkül, fotó: AFP)
Nem így tervezték, de mindenképpen történelmi, és adja isten, hogy soha nem nem ismétlődő „vírusolimpiát” rendez Tokió és Japán. Egészen biztos, hogy sok felemelő, megható, szomorú és vidám pillanattal ajándékozza meg ismét az emberiséget az „ötkarika”, mi most a korábbi játékokból válogattunk össze ilyen pillanatokat.


„Vagy egy percen belül úszom, vagy férjhez megyek” – szögezte le jóval a tokiói olimpia előtt az ausztrál úszónő, Dawn Fraser, aki napi nyolc órát dolgozott egy ruhagyárban, majd esténként pincérnőként keresett annyi pénzt, hogy nyáron két hónapig nyugodtan úszhasson. Kétszeres olimpiai bajnokként... Az ausztráliai tél alatt egyébként sem tudott úszni: nem az időjárás miatt, hanem mert autóbalesetben megsérült a nyakcsigolyája, sokáig fűzőt kellett viselnie! A 26 éves, a többiek által kedvesen csak Nagyanyónak becézett úszónő és bukmékerként dolgozó párja is elégedett lehetett azonban az olimpiai finálé után: pazar hajrával Dawn kisasszony megnyerte a 100 méteres gyorsúszást, meglett az egy percen belüli idő – majd örömében este átúszta a császári park egyik tavát, és ellopott egy zászlót! A lobogót később megkapta a tokiói rendőrségtől ajándékba, de ezzel együtt odahaza tíz évre eltiltották az incidens miatt.

Amelyről már a nászút alatt értesült.

Később kiderült, nem úszott a palota előtt semmiben, mert koszos volt a víz, simán leszedtek két zászlót a férfi gyeplabdacsapat néhány tagjával. Mintegy hároméves pereskedés után újra versenyezhetett volna, de mivel az eltiltása alatt sehol sem edzhetett, a következő olimpiára nem tudott felkészülni. Ő volt az első úszó, aki három olimpián is megnyerte ugyanazt a számot, később Egerszegi Krisztina és Michael Phelps is megismételte ezt a bravúrt.

A huncut mosoly a régi (tavaly, balján Nadia Comaneci). Fotó: AFP
A huncut mosoly a régi (tavaly, balján Nadia Comaneci). Fotó: AFP
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik