Az első tokiói olimpián „Hirosima gyermeke” gyújtott lángot

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2021.07.14. 20:12
Nem így tervezték, de mindenképpen történelmi, és adja isten, hogy soha nem nem ismétlődő „vírusolimpiát” rendez Tokió és Japán. Egészen biztos, hogy sok felemelő, megható, szomorú és vidám pillanattal ajándékozza meg ismét az emberiséget az „ötkarika”, mi most a korábbi játékokból válogattunk össze ilyen pillanatokat.

Egy korszak vége (Fotó: AFP)
Egy korszak vége (Fotó: AFP)
Egy korszak vége (Fotó: AFP)
Egy korszak vége (Fotó: AFP)
Egy korszak vége (Fotó: AFP)

Tokió rendezett már olimpiát, mégpedig 1964-ben, ne feledjük, csak 19 évvel voltunk a második, és reméljük, utolsó világháború után. Mindig nagy kérdés, ki és hogyan viszi a megnyitóra az olimpiai lángot, hogyan gyújtják be a „szent máglyát”. A japánok ezt a megtisztelő feladatot Szakai Josinorira bízták, aki Hirosima mellett született azon a napon, amikor a városkát elsodorta a föld színéről az atombomba. Azok közül, akik azon a gyászos napon születtek meg azon a környéken, már csak Szakai volt életben.

Ő, aki a háború lángjai között született, meggyújthatta a béke lángját. Az Ázsia-bajnokságon aranyérmet nyert két év múlva a négyszáz méteres váltófutásban, 2014-ben hunyt el.

Nyilván a japánok áldozatainak az utódai is gondoltak erre-arra a megnyitón, de Szakai lánggyújtása mégis az olimpiák egyik legemlékezetesebb aktusa lett, mintha megpróbálta volna elégetni a lángok gyermeke az emberiség sötét múltját.

A megnyitó, a lánggyújtás a 21. perctől


(Fotó: AFP)
(Fotó: AFP)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik