Tokió 2020: Lőrincz Viktor olimpiai döntőt birkózhat

SZŰCS ANDRÁS (Tokió), KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN (Budapest)SZŰCS ANDRÁS (Tokió), KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN (Budapest)
Vágólapra másolva!
2021.08.03. 11:36
null
Lőrincz Viktor hű akart lenni a vezetéknevéhez: követte is fivére példáját, és saját súlycsoportjában olimpiai döntőbe került (Fotó: Mirkó István)
Lőrincz Viktor testvére, Tamás példáját követve olimpiai döntőbe jutott Tokióban. A Rióban emlékezetes körülmények között olimpiai 5. helyet szerző, 87 kilogrammos, kötöttfogású birkózó 9:2-re verte a kétszeres Afrika-bajnok Mohamed Metvallit az elődöntőben. A finálét szerda kora délután rendezik majd.

TOKIÓ 2020
BIRKÓZÁS, KÖTÖTTFOGÁS
Férfiak, 87 kg

Elődöntő
Lőrincz Viktor–
Mohamed Metvalli (egyiptomi) 9:2

ÖSSZEFOGLALÓ

Az egyiptomi Mohamed Metvalliról annyit lehetett tudni, hogy 25 éves, de augusztus végére már 26 lesz, és van két Afrika-bajnoki címe 2017-ből és 2019-ből, 2020-ban pedig második lett.

Meg azt, amit Lőrincz Viktor a saját nyertes negyeddöntője után mondott róla: „Birkóztam vele Tatán, kellemetlen figura, nagyon jókat dob, vigyázni kell vele az elején, de a kondija nem az igazi, nekem viszont az az erősségem, úgyhogy a cél, hogy az akaratomat ráerőltessem.”

Ezek után egy „meglepetéspont” formájában porszem került a gépezetbe, mert 4:30 volt hátra a mérkőzésidőből, amikor Lőrincz Viktor picit rosszul lépett, amiből az egyiptomi még került, így 0:2-e álltunk

Ebből persze 3:29-nél egyet visszahozott a rivális kitessékelésével, majd 2:02-nél jött a passzív Metvalli menetrendszerű parterbe küldése, csak ebből nem lett akció, noha a sportolónk már rámarkolt az ellenre, meg is indította a forgatását, csak nem tudta befejezni...

Ugyanakkor kezdett érződni, hogy fogy a szuflája, mert rutinosan azonnal ápolást kér, hogy fújhasson egyet. Fújhatott, ám utána a meccset is, mert Lőrincz Viktor akkor pontzuhatagot borított rá az utolsó egy percben, hogy alig került el a technikai tust.

0:50-nél csodálatos, négypontos akciót végzett el rajta, konkrétan a hátára fektette riválisát, amiért cselgáncsban ippon és azonnali győzelem járna, itt „csak” a gyakorlati sikert könyvelhettük el. Cserébe volt még tovább, mert az egyiptomi edzője bedobta a challenge-ét, amit muszáj is volt, meg elsőre tényleg úgy tűnt, hogy Lőrincz Viktor a jobb lábát beakasztva gáncsolta ki az ellent, ám valójában a lábak azután találkoztak csak, hogy felsőtestből repülőútra indította a másikat, azaz elutasították a challenge-et, Metvallira ráverték a plusz büntetőponton, amit olyan nehezen viselt, hogy még szabálytalankodott is, így 9:2-nél már nem lehetett kérdés: a kisebbik Lőrincz is fináléba jut!

(SZ. A.)

LŐRINCZ VIKTOR: TOMI NAGY INSPIRÁCIÓ NEKEM IS

– Az történt, amit jósolt: a kondijára alapozva a végén nyert!

– A meccs elején kicsit bealudtam... Tatán sokat birkóztam vele, és ott ilyen dobásokat nem csinált, kicsit meglepett velük. Viszont 0:2-nél is higgadt maradtam, tudtam, hogy képes leszek fordítani. Hittem a melóban, hogy felőrlöm az ellenfeleket. Éreztem, hogy csak fárad és fárad, és jó időben megcsináltam a billentést. Az a jellemző rájuk, hogy az elején szeretnek akciózni, és ráülni az eredményre. Nem szeretik a darálást, én pedig tudtam, arra kell figyelnem, hogy ne húzzon el az elején, mert a végére el fog fáradni. Néhányszor le is fejelt, nyilván az volt a célja, hogy megfékezze a lendületem. Nem jött össze... Annak pedig külön örülök, hogy nem repesztette fel a szemöldököm.

– A legelső, kétpontos elszenvedett akciónál mi történt, rosszul lépett?

– Igen. Azért dinamikus srác, egy pillanatra hagytam csak ki, és tudtam azt is, hogy be kell húznom a kezem, nehogy kardobás legyen belőle. Ennek ellenére megcsinálta – nem véletlenül találkoztunk az olimpiai elődöntőben...

– Az utolsó egy percre emlékszik részleteiben?

– Még 2:2 volt, és ő állt jobban a magasabb értékű akciójával. Tudtam, hogy egy pontot fogok tudni hozni rajta, ám olyannyira fáradt, hogy megéreztem, a billentésre rá fog lépni. Örültem, amikor a kettő helyett négy pontot kaptam érte, amitől annyira begőzölt, hogy kétszer is lefejelt, és mindkettőre intést kapott. Nem is értem, mi volt ezzel a célja, meg sportszerűnek sem mondhatnám. Annyi baj legyen...

– Nagyon nyugodtan birkózik egész nap, erre külön készült?

– Pontosan. Volt a térdműtétem, a Covidba is belemásztam. Utána hatalmas melóba kezdtünk az edzőkkel, nagyon megtoltuk az utolsó másfél évet. A fizikai rész nem lehetett kérdés, a mentális igen, azért, hogy ne jöjjenek elő azok az érzések, mint Rióban. A saját munkámra kellett figyelnem, stabilnak és koncentráltnak kellett maradnom. Ezt kell átmentenem holnapra is!

– Autodidakta módon tanulta ezt vagy szakembertől?

– Szakembertől, Balassa Leventének hívják, nagyon szépen köszönöm a segítségét! Hiába egyéni sportág a birkózás, sok összetevője van.

– Ez a nyugodtság megmarad a bátyja döntőjére is?

– Nem igazán... Tegnap este az elődöntője alatt, ha nem fogytam legalább egy kilót ott, helyben, akkor semennyit. Ha a jövőben a fiatalok egy meccset akarnak látni, ez az elődöntő lesz az: olyan szívharc volt, két olyan klasszis találkozott, hogy csakis az számított, ki akarja jobban. Tomi világbajnok, négyszeres Európa-bajnok, olimpiai ezüstérmes, ám annyira akarja ezt az aranyat, hogy nagy inspiráció nekem is. Ha így tud küzdeni, kutya kötelességem nekem is: hűnek kell lennem a nevünkhöz!

FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TUDÓSÍTÁSUNK AZ ELŐDÖNTŐRŐL

Lőrincz Viktor olimpiai döntőt birkózhat (Fotó: Illyés Tibor/MTI)
Lőrincz Viktor olimpiai döntőt birkózhat (Fotó: Illyés Tibor/MTI)

Lőrincz Viktor a negyeddöntőben a 26 éves német Denis Kudlával futott össze, akivel 2016-ban, Rióban is találkozott, csak azóta is rémálmaink vannak a közvélekedés szerint elcsalt bronzmeccstől...

Ezúttal, szoros csatában, de Lőrincz Viktor bizonyult jobbnak, így pedig jöhet számára az elődöntő. Ellenfele az egyiptomi Mohamed Metvalli lesz. A Lőrincznél hat évvel fiatalabb birkózó kétszeres Afrika-bajnok (2017, 2019), az olimpiai elődöntővel pedig eddigi karrierje legfényesebb sikerét érte el.

AZ ELSŐ 3 PERC

Az első 30 másodperc akció nélkül telt, csak keresték a fogást egymáson a küzdőfelek. Lőrincz Viktor foglalta el a szőnyeg közepét, és bizonyult valamivel aktívabbnak. Másfél perc után próbált akciót kezdeményezni, de az egyiptomi kicsúszott a kezei közül, mögé került, majd földre vitte. Ezzel két ponthoz jutott Metvalli (0:2). Továbbra is Lőrincz maradt aktívabb, bő fél perccel a vége előtt derékra támadott, az egyiptomi pedig kilépett a szőnyegről, így összejött a szépítés (1:2). Az első menet hajrája nem hozott újabb akciót, összekapaszkodtak, bontottak, s leperegtek a másodpercek.

A MÁSODIK 3 PERC

A második három perc egyiptomi támadásokkal indult, derékra indított támadást Metvalli, de Lőrincz jól védekezett – eltelt jó 40 másodperc, amikor Lőrincz Viktor ismét átvette az irányítást, de kisebb-nagyobb billentéseken kívül valódi akcióig nem jutottak el. Metvallit figyelmeztették egy perc után passzivításért, le is küldték a szőnyegre (2:2).

Lőrincz lentről akciózhatott és igyekezett kiemelni, majd átpördíteni az ellenfelét, a mozdulat jól is indult, de végül nem sikerült átvinnie az egyiptomit. Felállították őket, picivel több mint egy perc és tíz másodperc volt ekkor hátra. Aztán szinte a semmiből összejött az akció Lőrincznek, földre vitte Metvallit, aki néhány pillanatra tusveszélyes helyzetbe is került, kijött a szorongatott helyzetből, de az akció összességében négy pontot ért Lőrincznek (6:2).

Metvalli challenge-elt, bár talán kevésbé az akció jogosságát vitatva, mint az extra pihenőidő reményében tette mindezt. El is veszítette, ezért újabb pontot kapott Lőrincz Viktor (7:2). 46 másodperc volt ekkor már csak hátra.

Az egyiptomi az összekapaszkodás után megrángatta Lőrincz dresszét, ezért intést, sárga lapot kapott, Lőrincz pedig újabb két ponthoz jutott bő 15 másodperccel a vége előtt (9:2).

A technikai tus esélye is felvillant néhány másodpercre, de már nem volt ok kockáztatni, Lőrincz Viktor lepörgette az órát, és magabiztos győzelemmel bejutott a 87 kilogramm fináléjába a kötöttfogású birkózók között!

TOKIÓ 2020
BIRKÓZÁS, KÖTÖTTFOGÁS
Férfiak, 87 kg
Korábban
Negyeddöntő
: Lőrincz Viktor–Denis Kudla (német) 1:1 – az utolsó szerzett ponttal Lőrincz Viktor jutott tovább

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik