Hihetetlen futam után Berecz Zsombor futamgyőztes és ezüstérmes

Vágólapra másolva!
2021.08.03. 07:06
null
Berecz Zsombor (balra), a boldog ezüstérmes a nemzeti lobogóval (Fotó: Tumbász Hédi)
Hihetetlen izgalmak után Berecz Zsombor ezüstérmet szerzett a finn dingi hajóosztályban a tokiói olimpián. A magyar versenyző az éremfutamot kiváló versenyzéssel megnyerte, brit riválisa nagyot hajrázva a negyedik lett, így összetettben az aranyérmet is megszerezte. Berecz a sportág eddigi legjobb magyar eredményét érte el.

 

Jól kezdődött számunkra az éremfutam, mert egyrészt Berecz jól rajtolt, másrészt, az éllovas Scottnak korai rajt miatt vissza kellett fordulnia és újra startolnia, így csak a mezőny hátsó részében haladt.

A magyar vitorlázó állandósította a helyét az első kettő között, míg a brit liftezett az ötödik és a nyolcadik hely között, így virtuálisan hol ő, hol Scott volt az olimpiai bajnok. Igazából azzal már nem is kellett foglalkozni, hogy esetleg összetettben visszacsúszhat, mert az őt üldöző spanyol riválisa is csak a középmezőnyben haladt.

Az utolsó bójához érve Berecz magabiztos vezetésre tett szert, s ekkor a brit csak hatodik volt. A hátralévő néhány száz méteren azonban két helyet is előre tudott jönni, így végül visszaszerezte a már-már elúszni látszó olimpiai aranyat, míg Berecz Zsombor futamgyőztesként lett végül ezüstérmes, ami a magyar vitorlássport eddigi legjobb olimpiai helyezése. Eddig a Detre testvérek 1980-ban, repülő hollandi hajóosztályban elért bronza volt a legjobb eredmény.

TOKIÓ 2020
VITORLÁZÁS, FINNDINGI
1. Giles Scott (Nagy-Britannia) 36 pont
2. BERECZ ZSOMBOR 39
3. Joan Cardona (Spanyolország) 51
4. Nicholas Heiner (Hollandia) 56
5. Josh Junior (Új-Zéland) 67
6. Facundo Mario Olezza (Argentína) 68

NS-szakértő
Majthényi Szabolcs, 13-szoros világbajnok

Lehetetlen küldetésnek tűnt az aranyérem megszerzése, de Zsombi megpróbálta! Extrát nyújtott, és ugyanolyan koncentráltan hozta le az éremfutamot is, ahogyan az egész versenyt. A rajtja ki volt hegyezve, ott volt a vonalon, de higgadt maradt, nem ijesztett rá az angol azzal, hogy visszament, mert nem tudta, hogy kívül volt-e a vonalon, vagy sem.
Talán akkor nyugodott meg egy kicsit, amikor a spanyol vetélytársa hátrébb szorult, mert ő veszélyeztette az ezüstérmét, és onnantól kezdve már csak a brit miatt kellett izgulni. A kulcsmomentum az utolsó bójavétel volt, amelynél az angol be tudott menni belülre, gyakorlatilag ezzel szerezte meg az aranyérmet.
Ez azonban nem homályosítja el Zsombi érdemeit, aki elképesztő teljesítménnyel, mindenkit megelőzve megnyerte az éremfutamot az olimpián. Úgy csinálta, ahogy kell, a legfontosabb pillanatokban sem ingott meg, miközben Scott sokkal idegesebb és instabilabb volt. Nagyon örülünk az ezüstnek, hatalmas teljesítmény, történelmi siker.


PERCRŐL PERCRE!

13. bejegyzés: A magyar versenyző elsőként ért célba. Scott sajnos a végén feljött a negyedik helyre, így ő az olimpiai bajnok, míg Berecz ezüstérmes!

12. bejegyzés: Az utolsó bójánál Berecz vezet!

11. bejegyzés: Megint fordult a kocka, most Berecz a második, Scott a hatodik.

10. bejegyzés: Minimális különbséggel, de a magyar versenyző megint az élen, Scott pedig a 8. helyen küszködik.

9. bejegyzés: A harmadik bójánál ausztrál Lilley visszavette az első helyet, Scott pedig hatodik, de Berecz továbbra is a második.

8. bejegyzés: A magyar versenyző a vezetést is átvette, megint teljesen nyílt az aranyérem sorsa és már lassan a féltávnál vagyunk.

7. bejegyzés: A második bójánál Berecz továbbra is második, a sokáig a negyedik helyen haladó Scott viszont a fordulnál visszacsúszott a hetedik helyre.

Berecz Zsombor tökéletesen versenyzett az utolsó futamban (Fotó: Tumbász Hédi)
Berecz Zsombor tökéletesen versenyzett az utolsó futamban (Fotó: Tumbász Hédi)

 

6. bejegyzés: Berecz a második helyen fordult az első bójánál, Scott feljött a negyedik helyre, Cardona viszont csak hatodik. Jelenleg tehát az ezüst áll Zsombinak.

5. bejegyzés: Sajnos Scott utolérte a mezőnyt és elkezdett előzgetni, de még mindig Berecz az élen.

4. bejegyzés: Berecz már a második, az angol pedig utolsó, ha így maradna, magyar olimpiai arany születne.

3. bejegyzés: Berecz az élmezőnyben van a harmadik és az ötödik hely között, Scott kilencedik.

2. bejegyzés: Megkezdődött a verseny és Scottnak újra kellett rajtolnia, mert kiugrott.

1. bejegyzés: Két perc múlva rajt!

Előzmények: Az éremfutam előtt a magyar versenyző 9 ponttal van az éllovas brit Scott mögött és kettővel a spanyol Cardosa előtt, míg a negyedik helyen álló új-zélandi Junior hátránya már 10 pont.

A brit Scott (balra) és Berecz Zsombor készült az éremfutamra (Fotó: Tumbász Hédi)
A brit Scott (balra) és Berecz Zsombor készült az éremfutamra (Fotó: Tumbász Hédi)

 

Az úgynevezett éremfutamnak speciális szabályai vannak: itt már csak az első 10 versenyző indul, viszont a helyezési pontok duplán számítanak bele az eredménybe, ezen kívül a bóják is sűrűbbek, így több akció is várható, mint egy normál futamban.

A lényeg, hogy ha Berecz Cardona előtt végez, akkor őt biztosan megelőzi. Junior csak akkor lehet veszélyes, ha öt hellyel megelőzi a magyart, a hollandnak és az argentinnak pedig legalább héttel kellene elé kerülniük (a többiek már nem lehetnek veszélyesek, azaz a hatodik hely már biztosan megvan), azaz, ha Berecz ötödiknél nem végez rosszabb helyen, akkor biztosan érmes. Olimpiai bajnok viszont csak akkor lehet, ha ő előzi meg öt hellyel Scottot.

A hétfőről keddre halasztott 49-es hajóosztályban a nőknél a brazilok szerezték meg az aranyérmet a németek és a hollandok előtt, míg a férfiaknál brit győzelem született az új-zélandiakat és a németeket megelőzve. A Nacra 17-es hajóosztályban az olaszok lettek az olimpiai bajnokok, a britek és a németek előtt.

TOKIÓ 2020

VITORLÁZÁS, FÉRFI 49-ES
1. Nagy-Britannia 58 helyezési pont
2. Új-Zéland 58
3. Németország 70
4. Spanyolország 70
5. Dánia 82
6. Hollandia 87

NŐI 49-ES
1. Brazília 76
2. Németország 83
3. Hollandia 88
4. Spanyolország 89
5. Argentína 90
6. Nagy-Britannia 95

NACRA 17
1. Olaszország 35
2. Nagy-Britannia 45
3. Németország 63
4. Dánia 70
5. Ausztrália 72
6. Spanyolország 76

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik