H. Á. 2020.09.05 22:09 Frissítve: 2020.09.06 01:41

Ennyi volt – Fucsovics Márton búcsúzott a US Opentől

A New Yorkban zajló US Open férfi egyesének 3. fordulójában a világranglistán a 66. helyet elfoglaló Fucsovics Márton három szettben, 104 perc alatt kikapott a 82. helyen álló amerikai Frances Tiafoe-tól.

 

Ez most nem sikerült (Fotó: AFP)

US OPEN, NEW YORK 
FÉRFI EGYES, 3. FORDULÓ (a 16 közé jutásért)
Fucsovics Márton–Frances Tiafoe (amerikai) 2:6, 3:6, 2:6

Szögezzük le, ez nem Fucsovics Márton napja volt.

Noha a kezdés nem alakult rosszul – legalábbis a magyar teniszező szempontjából –, hiszen miután amerikai ellenfele alig másfél perc alatt hozta első adogatójátékát, ő is megtette ugyanezt, ám a folytatásban hamar beütött a krach: Tiafoe magabiztosan szervált, majd elvette Fucsovics következő adogatójátékát, 1:3.

 

US OPEN 2020
Az év második Grand Slam-tornájának párosításai és eredményei.

FÉRFI EGYESNŐI EGYES

Az amerikai rendkívül összeszedetten játszott, legnagyobb fegyvere az volt, hogy a sikeres első szerváiból az első szettben minden alkalommal pontot csinált. Míg Fucsovicsnak az adogatójátéka mellett még a fogadóként nyert pontjai sem igazán jöttek, miközben előző két meccsén fogadóként is jól teljesített, s ennek – is – köszönhette, hogy idáig eljutott.

Most azonban nagyon nem akart összeállni a játéka, s miután az amerikai brékelőnybe került, 5:2-es vezetésekor megint elvette ellenfele adogatását, így bő 30 perc alatt vitte az első szettet is. Már ekkor sejthető volt, hogy mi lesz a vége, ha csak nem áll be gyökeres fordulat a mérkőzésen.

A fordulat azonban a második játszmában sem igazán óhajtott megjelenni a Louis Armstrongról elnevezett stadionban. Fucsovicsnak fel-felvillanásai voltak, egy-egy szép pontot azonban újabb rontás és hiba követett, miközben Tiafoe-nak minden sikerült. Többek között az is, hogy amikor a második szett közepén már a tizedik ki nem kényszerített hibáját ütötte Fucsovics, megint elvegye az adogatását. Sokat elárul a második játszmáról, hogy ez volt a szett egyetlen bréklabdája...

Miután Fucsovics a folytatásban sem jutott még fogadóelőnyhöz, így tulajdonképpen ezzel az egy darab kihasznált lehetőséggel Tiafoe a második szettet meg is nyerte, mégpedig 34 perc alatt 6:3-ra.

A harmadik játszmát aztán kimondottan biztatóan kezdte a magyar éljátékos,majdnem úgy tűnt, hogy a meccsen először sikerül semmire hozni az adogatását, majd Tiafoe szervájánál az első bréklabdája is összejött – más kérdés, hogy nem tudott élni a lehetőséggel. A 22 éves amerikai viszont élt az övével és nehezen megemészthető módon alig másfél perc alatt, semmire vette el Fucsovics következő adogatójátékát. Ez volt az a pont, ahol talán végleg eldőlt a mérkőzés, és hogy – ha már a világhírű jazz-zenészről, trombitásról nevezték el a stadiont – ezt bizony fújhatja Fucsovics...

Innentől kezdve ugyanis már egyszer sem sikerült hoznia a saját adogatását, igaz, a végén legalább ő is elvette egyszer ellenfelétől. Ja, és azt se felejtsük, hogy 3:1-es hátrányban, az ötödik játék elején minden bizonnyal összehozta a nap legszebb pontját, amikor a hálónál zajló ütésváltás végén az oldalra kitett labdát a hálótartó oszlop mellett kívülről ütötte be a sarokba. Alább a pont és Tiafoe reakciója, ami mindent visz.


 

Sovány vigasz, a továbbjutástól ezen a napon Fucsovics nagyon messze volt, mert a tényleg remekül játszó Frances Tiafoe végül a harmadik szettet is könnyedén 6:2-re nyerte. Ezzel pedig ő jutott a legjobb 16 közé és játszhat a 3. kiemelt Danyiil Medvegyevvel.

Fucsovics ezzel együtt nem lehet elégedetlen, hiszen a US Openen ilyen jól még egyszer sem szerepelt karrierje során, a korábbi öt próbálkozása során, még nem jutott túl az első fordulón, most rögtön a harmadikig ment. Ráadásul, a legjobb 32 közé kerülésért járó 163 ezer dollárral az eddigi keresete átlépte a hárommillió dollárt.

A modul betöltése eltarthat néhány másodpercig!

 

Még több
2022.05.05 23:37:42

Tenisz MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. Beckernek sohasem sikerült szilárd alapot teremtenie az életének, nem gazdagodott hasznos tapasztalatokkal, hanem felszállt egy sugárhajtású gépre, amellyel elképesztő vakrepülést mutatott be.

2022.05.03 11:35:27

Tenisz MURÁNYI DOMONKOS

A teniszvilág új spanyol csillaga idén három tornát nyert és bejutott a top 10-be a világranglistán.

2022.04.20 23:40:11

Tenisz CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Az eset nyomán bizonyára nemcsak Oszakának volt jó napja, engem is jókedvre derített e sztori, plusz eszembe juttatta azokat a sportolókat, akik saját gyengeségből vagy önhibájukon kívül képtelenek voltak profitálni a pályafutásuk dübörgése idején járó jóval átlagon felüli jövedelmükből. És persze azokat is, akik éltek a lehetőséggel, még a korábbi szabályozott rendszerek idején is.

2022.03.29 23:45:41

Tenisz RUSZANOV ANDRÁS

ALAPVONAL. Ashleigh Barty tündérmesébe illő negyedszázados élettörténete derült égből villámcsapásszerű fordulatot vett, és ahelyett, hogy az ausztrál teniszfenomén további győzelmi esélyeit latolgathatnánk, idő előtti (újabb) búcsújának okain tűnődhetünk.