Tenisz: Medvegyev és Berrettini üti a legjobb első szervákat

Vágólapra másolva!
2021.09.17. 11:48
null
Danyiil Medvegyev 44.3 százalékban nem kényszerült labdamenetre, és összesen 103 ászig jutott (Fotó: AFP)
A US Open-bajnok Danyiil Medvegyev és a világranglistán hetedik Matteo Berrettini üti a legjobb első adogatásokat a férfi teniszmezőnyben.

 

A férfiak sorozatát szervező ATP azt vizsgálta az idei mérkőzések alapján, hogy a pálya „egyenlő” és „előny” oldalán kinek a szerváit tudja a legkevésbé visszaütni a fogadó, illetve ha sikeres a „ritörn”, akkor melyik adogató nyeri az első szerva után a legtöbb pontot.

A foghatatlan első adogatások statisztikájában egyenlő oldalon Medvegyev vezet: a 25 éves orosz 44.3 százalékban nem kényszerült labdamenetre, és összesen 103 ászig jutott. A kategória képzeletbeli dobogójára még Berrettini (44.2%) és az olimpiai bajnok német Alexander Zverev (43.8) fért fel.

Előny oldalon Berrettininek az esetek 46.3 százalékában elég volt egy ütés, a 196 centis római teniszező 80 ászt ért el. Mögötte a balkezesként ezen az oldalon hatékonyabb kanadai Denis Shapovalov (42.7) és Medvegyev (42.6) következik.

Ami a fogadott első szervák után megnyert adogatópontokat illeti, egyenlő oldalon a görög Sztefanosz Cicipasz a legjobb 65 százalékkal. A 2019-es ATP-világbajnok után a világelső Novak Djokovics (63.5) és a norvég Christian Ruud (62) áll.

Előny oldalon ebből a szempontból Shapovalov a legdominánsabb 63.5 százalékkal, a gyakran szerva-röptéző kanadait Medvegyev (62.5) és Cicipasz (61.8) követi.

Az idén három Grand Slam-trófeát gyűjtő Djokovics a négy kategóriából háromban csak a 9-10. helyet foglalja el, ami jól mutatja a szerb klasszis stabil játékát.

Az egyes listákban az elemzők legalább húsz idei meccset vettek figyelembe olyan pályán, amely rendelkezik sólyomszem-technológiával. Ennélfogva hiányzik a sérülés miatt húsznál kevesebb mérkőzést játszó Roger Federer és Dominic Thiem, a svájci sztár 2021-ben csak 13, míg a tavaly US Open-bajnok osztrák 18 ilyen találkozót tud felmutatni.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik