Tenisz: Lázár János elnyerte a közgyűlés bizalmát

GYŐRI FERENCGYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2020.07.27. 16:16
Lázár Jánost 156 igen és két érvénytelen szavazattal, egyhangúlag választotta meg a Magyar Teniszszövetség tisztújító közgyűlése a szervezet elnökének. Markovits László lett az MTSZ alelnöke, az elnökségbe pedig azok a személyek kerültek be, akiket Lázár János javasolt.
Lázár János lett a Magyar Teniszszövetség elnöke
A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK (Fotók: Dömötör Csaba)
Lázár János lett a Magyar Teniszszövetség elnöke A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK (Fotók: Dömötör Csaba)

Juhász Gábor, a Magyar Teniszszövetség főtitkára 14 óra után néhány perccel köszöntötte a Nemzeti Edzésközpont fedett csarnokában egybegyűlteket, hogy elmondja, a tisztújító közgyűlés, amelyet öt elnökségi tag lemondása miatt hívtak össze, nem határozatképes. A 291 tagszervezet közül 27-en küldhettek pluszképviselőt, így összesen 318-an rendelkeztek szavazati joggal.

A határozatképességhez közülük 50 százaléknak plusz egy főnek kellett volna megjelennie, azonban kettőkor a szükséges 160 főből csak 155 regisztrált. Juhász a megismételt közgyűlést 14.30-ra hívta össze, itt már nem volt limit, ennek ellenére 164-re kúszott a létszám, amivel eredetileg is meglett volna az érvényesség. A főtitkár köszöntötte az EMMI képviselőit és Fábián Lászlót, a Magyar Olimpiai Bizottság sportigazgatóját.

SZŰCS LAJOS LEVÉLBEN BÚCSÚZOTT

Majd tájékoztatott arról, hogy a tisztségéről lemondott Szűcs Lajos korábbi elnök a közgyűlés levezetésével Juhász Gábort bízta meg. Az eseményt eredetileg június 12-re hívták össze, ám a járványügyi korlátozások miatt az időpont nem volt megfelelő, ezért július 27-ére trombitálták össze a tagságot.

Szűcs terjedelmes levelet bocsátott Juhász rendelkezésére, amelyben elbúcsúzott mindenkitől kilenc és fél év elteltével. A levélben arról értekezett, hogy egy év alatt nyugalmat teremtett a sportágban és elkezdhette a nyugodt építkezés időszakát, ebbe beletartozott a Nemzeti Edzésközpont felépítése és a nemzetközi versenyek megrendezése (beleértve ATP- és WTA-tornákat, a Fed-kupa-finálé rendezési jogának megszerzését). A költségvetést alaposan megnövelte, támogatta a fiatal teniszezőket, a vidéki teniszélet felpezsdült. Kiemelte, hogy a férfi Davis-kupa-válogatott a világcsoport döntőjéig jutott Európa aljáról és Babos Tímea, valamint Fucsovics Márton sikereiről sem szabad megfeledkezni.

Zárszavában azt kívánta, ismét a béke jellemezze a sportágat és az építkezés legyen a legfontosabb, erősödjenek tovább a kisebb egyesületek, legjobbjaink pedig újabb szenzációs sikereket érjenek el – az eredményektől legyenek hangosak a pályák!

Miután Szűcs exelnök úr elköszönt, megtörtént a szavazatszámlálók, a jegyzőkönyvvezető és a hitelesítők kiválasztása, két napirendi pontról kellett dönteni. Az alapszabály 21. paragrafusa első bekezdésének módosítása volt az első és a tisztségviselők választása a második.

Az elnökség létszámának kibővítését is szorgalmazó Erdélyi Csaba ekkor javaslatot tett a felügyelőbizottság létszámának háromról öt főre emelésére, azonban új napirendi pont felvételére a megismételt közgyűlésen már nem volt lehetőség.

Az első pontban egy fő elnök, egy fő alelnök és kilenc fő elnökségi tag megválasztását javasolta négy tagszervezet – az elnökség korábban hét főből állt. Ennek elfogadásához kétharmados többségre volt szükség, tehát 110 szavazattal lehetett célba érni. Nem volt vele probléma, egyhangúlag döntött a tagság arról, hogy az elnökség létszámát 11 főre növeljék.

Mivel Bardóczky Kornél vasárnap visszalépett az elnökjelöltségtől, egyedül Lázár János országgyűlési képviselő, korábbi kancelláriaminiszter indult el a posztért, akit Orbán Viktor miniszterelnök kért meg a feladat ellátására. Az egyetlen alelnökjelölt Markovits László volt, míg Molnár György és Viszló Csaba visszalépése után az elnökségi tagságra Lantos Csaba, Nagy Zoltán, Nagy Zsolt, Noszek Péter, Vágó László, Zwack Sándor, Balaicz Zoltán, Papp László, egyetlen hölgytagként Schmitt Gréta, Hajba Csaba, Tóth G. Gábor, Kollár László, Molnár István és Molnár Steve István jelentkezett.

Az ellenőrző testület elnöki tisztségére Homonnay Géza, Bada János és Stumpf Zoltán pályázott, miután a helyszínen visszalépett Fehér Tamás és Paulik György.

TENISZEZNI ÉS NEM FIDESZEZNI

Lázár János emelkedett szólásra és igyekezett rövidre fogni szavait.

„Teniszezni és nem fideszezni jöttem” – kezdte erős felütéssel, majd kiemelte segítő szándékát. Mindenkinek számít a munkájára és az együttműködésére, ha megválasztják, partnerségre törekszik, mindenki elnöke szeretne lenni a következő időszakban, hogy megújulhasson a teniszélet. Vízválasztó ülésként aposztrofálta a mait a szövetség gazdasági helyzetének nehézsége miatt. Arra vállalkozik, hogy a következő egy esztendőben kívülről jőve segít – amatőr szinten teniszezik –, és szeretné lezárni a múltat, békét teremteni, egyúttal új korszakot nyitni. Az első félévben, december 31-ig a beszállítókkal, hitelezőkkel, partnerekkel és a kormányzattal is rendezné a nézeteltéréseket. 2021-ben az olimpia tervezett lebonyolítása után kezdődne az új időszak, akkor megvizsgálják (akár hideg, hűtött Unicum társaságában – utalt Zwack Sándorra Lázár János), van-e feltétele a további együttműködésnek.

Lázár János elmondta, nincs nála a bölcsek köve, hiteles emberekre van szüksége, akik segíteni szeretnének a magyar tenisznek. Ezzel kapcsolatban javasolta, a napi döntésektől független emberek kerüljenek be az elnökségbe. Akik érintettek voltak vagy lesznek a kifizetések és a támogatások ügyében, ne vállaljanak szerepet a vezető testületben. Kiemelte, szembesülni kell azzal, hogy a magyar adófizetők közössége a sport első számú mecénása. Nem presztízsberuházásokban és presztízsrendezvényekben gondolkodik, sokkal inkább arra törekszik, hogy mindenütt biztosítsa a lehetőséget a teniszezésre. Ezután ismertette csapata korábban nyilvánosságra hozott névsorát, amelyben Markovits László, Schmitt Gréta, Zwack Sándor, Lantos Csaba, Nagy Zoltán, Nagy Zsolt, Noszek Péter, Papp László, Balaicz Zoltán és Vágó László kapott helyet.

Közben ketten elmentek, így 162-en szavazhattak a következőkben. Az eredményhirdetés szerint Lázár János 156 támogató voksot kapott, ketten érvénytelenül szavaztak, így egyhangúlag választották meg a Magyar Teniszszövetség új elnökének.

AKIKET ÓHAJTOTT

Sokat kellett várni, meleg volt, de végül a derekas számolás eredményre vezetett. Lázár János kérésének eleget tettek a küldöttek, azt a kilenc személyt választották be az elnökségi tagok közé, akiket ő szeretett volna. Az alelnöki posztra egyedül Markovits László pályázott, a Vasas elnöke, korábbi válogatott teniszező 132 voksot kapott. Ahhoz, hogy valakit valamilyen pozícióba beválasszanak, 82 szavazatra volt szükség, ezt mind a kilenc említett ringbe szálló magabiztosan megugrotta. Zwack Sándor 154, a debreceni polgármester Papp László 151, Noszek Péter 140, Schmitt Gréta és Lantos Csaba 132, Vágó László 126, Nagy Zoltán 125, a zalaegerszegi polgármester Balaicz Zoltán 123, míg Nagy Zsolt 100 szavazattal került be az új, kibővített elnökségbe.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik