Az egy hónap alatt 3. tornáját nyerő Halep győzött a Rómain

Vágólapra másolva!
2013.07.14. 16:58
null
Halep a második szettben három meccslabdát is kihasználatlanul hagyott, de a döntő szettben felülkerekedett Meusburgeren <br />(Fotók: MTI)
A budapesti női tenisztorna fináléjában a 3. helyen kiemelt Simona Halep háromszettes mérkőzésen, 2 óra 25 perces csatában legyőzte az osztrák Yvonne Meusburgert. A 21 éves román lány egy hónap alatt harmadik WTA-tornagyőzelmét aratta.

 

BUDAPEST

A két játékos eddig háromszor találkozott, és bár legelső összecsapásukat még az osztrák nyerte, azóta kétszer is a román örülhetett. A világranglistán elfoglalt helyezés (30/112.) és a közelmúltbeli forma is a negyeddöntőben Babos Tímeát elbúcsúztató Halep sikerét vetítette elő, hiszen a román játékos egy hónap alatt harmadik WTA-tornadöntőjére készülhetett, és az előző kettőt meg is nyerte.

Az első szettben Halep és Meusburger is kihasználta minden második fogadóesélyét, de mivel a 21 éves román lánynak hat, az osztráknak pedig csak kettő akadt, így Halep 41 perc alatt 6:3-mal behúzta az első játszmát.

A második felvonás elején a 29 éves osztrák, hamar brékelőnybe került, és bár mindketten elvették még egyszer a másik adogatását, 5:4-es vezetésénél a szett megnyeréséért adogathatott. Halep ekkor visszavette elveszített játékát, de egyből elbukta sajátját, így Meusburger újabb esélyt kapott, azonban az osztrák ezzel sem tudott élni!

Jöhetett a rövidítés. Meusburger 2–1 után sorozatban három labdamenetet bukott el, így 4–2-es Halep-vezetés mellett fordultak a felek, és mivel a következő háromból kettőt ismét hozott a román 6–3-nál három meccslabdához jutott. Kettőt gyorsan elrontott, sőt, az újabb két hibát követően már az osztráknak volt játszmalabdája. Ezzel még nem élt, 8–7-nél azonban Halep ütése szélesnek bizonyult, így Meusburger kiegyenlített (6:7).

A döntő felvonás elején aztán Halep egyből kétszer is elvette ellenfele adogatását, és miután sajátjánál nem hibázott, hamar ellépett 4:0-ra. Meusburgernek 4:1-nél volt még lehetősége, hogy visszakapaszkodjon, élni azonban nem tudott vele, sőt, egyből ezt követően ismét elveszítette a szervajátékát, így a román 6:1-gyel megnyerte a harmadik szettet.

Halep tehát azok után, hogy karrierje első három döntőjét elbukta, egy hónap alatt harmadik tornáját nyerte meg – júniusban Nürnbergben és 's-Hertogenboschban is diadalmaskodott.

WTA-TORNA, BUDAPEST (235 000 dollár, salak)
EGYES, DÖNTŐ

Halep (román, 3.)–Meusburger (osztrák) 6:3, 6:7, 6:1

PÁROS, DÖNTŐ
Andrea Hlavácková, Lucie Hradecká (cseh, 1.)–Nina Bratcsikova, Anna Tatisvili (orosz, grúz) 6:4, 6:1

A budapesti tornát kétszer megnyerő, már visszavonult Szávay Ágnes emléklapot kapott Márky Jenő versenyigazgatótól
A budapesti tornát kétszer megnyerő, már visszavonult Szávay Ágnes emléklapot kapott Márky Jenő versenyigazgatótól

 

BASTAD

Bastadban az argentin Carlos Berlocq karrierje második ATP-döntőjére és első győzelmére készült, a spanyol Fernando Verdasco ezzel szemben már a 18. fináléjára, de csak a hatodik végső sikerére.

A felek eddig egyszer találkoztak ezt megelőzően, tavaly Új-Zélandon Verdasco két nagyon szoros szettben (7:5, 7:6) múlta felül ellenfelét. Most a 30 éves argentin megnyerte a szoros első felvonást, Verdesco pedig ezt követően már megnehezíteni sem tudta Belrocq dolgát, aki így első tornagyőzelmét aratta.

ATP 250-ES TORNA, BASTAD (433 770 euró, salak)
EGYES, DÖNTŐ
Berlocq (argentin)–Verdasco (spanyol, 8.) 7:5, 6:1

NEWPORT

A newporti férfi tenisztorna elődöntőjében a korábbi világelső ausztrál Lleyton Hewitt szetthátrányból fordítva legyőzte a 2. helyen kiemelt amerikai John Isnert, így bejutott a döntőbe, ahol az ellenfele a francia Nicolas Mahut lesz, aki két sima szettben legyőzte az amerikai Michael Russellt.

Mahut negyedik ATP-tornadöntőjére készül, két vereség után júniusban Stanislas Wawrinkát két játszmában verte.

A tavalyi finálé ismétlődött meg a newporti elődöntőben, akkor a hazai John Isner két szoros szettben legyőzte az ausztrál Lleyton Hewittot – érdekesség, hogy kettejük eddigi négy mérkőzéséből csak azt nyerte meg az amerikai. Isner bréklabdamentes (!) Karlovic elleni negyeddöntő után érkezett a mai meccsre, ahol mindjárt az első két játékban a fogadó örülhetett. Mindketten nagyon rosszul teljesítettek második adogatásból a szett során (4/11, ill. 7/19, ez utóbbit jelentősen megnyomta Hewitt hat kettőshibája), és 6:5-ös Isner-vezetésnél az ausztrál ismét el is vesztette szervajátékát (5:7).

A második játszmában aztán Hewitt megtartotta gyorsan megszerzett brékelőnyét, sőt, 3:1-nél 0:40-nél újabb három fogadóesélyhez jutott – Isner azonban innen is fordítva feljött 3:2-re. Tovább azonban már nem, a szett során már csak az ausztrál nyert gémet, köszönhetően nagyban annak is, hogy adogatóként első és második szervából (7/8 és 9/10) is csak egyet veszített el (6:2).

A döntő szett mindjárt kimaradt Hewitt fogadóeséllyel indult, de 2:2-nél 40:15-ről fordítva csak elvette az amerikai adogatását. Előtte mind a nyolc saját labdamenetét behúzta, és bár 3:2-nél 15:30 is volt, végül megfordította a gémet, és 4:2-re ellépett. Sőt, újra lebrékelte hórihorgas ellenfelét, így a döntőbe jutásért szerválhatott.

Ekkor azonban Isner két bréklabdához jutott, és a másodikat kihasználva előbb 5:3-ra, majd saját adogatását nem könnyen hozva 5:4-re zárkózott. Sőt, a következő gémet is 15:30-cal indította, de ezt követően már csak Hewitt nyert pontot, így bejutott a newporti döntőbe, meghiúsítva a legendás Isner–Mahut mérkőzés visszavágóját – mint ismert, 2010-ben Wimbledonban a két játékos három napon keresztül, 11 óra 5 percen át játszva minden idők leghosszabb mérkőzését hozta össze, amelyen az amerikai végül 6:4, 3:6, 6:7, 7:6, 70:68 (!)-ra nyert.

Hewitt és Mahut eddig kétszer találkozott egymással, 2008-ban Sydneyben és a Roland Garroson is szettveszteség nélkül (6:3, 6:4; illetve 6:4, 6:2, 6:4) az ausztrál nyert.

A finálét a vasárnapi elődöntőben már túlórázó Hewitt kezdte jobban, két bréklabdát hárított, cserébe saját második fogadóesélyével élt, így 3:2-re átvette a vezetést, de a júniusi, 's-Hertogenboschban megrendezett füves tenisztornát megnyerő Mahut egyből visszabrékelt, sőt, 4:3-as előnyénél 0:40-nél közel állt az 5:3-hoz is.

Az ausztrál ezeket, és a játékbeli negyedik fogadópontot is védte, és kiegyenlített, de 5:4-nél így is a szettben maradásért kellett adogatnia. Ezt sikerrel megtette, ráadásul még el is vette a francia szervajátékát, így 6:5-nél már ő jöhetett a szettért, és egy órányi játék után 7:5-tel be is húzta.

A második játszmában 3:3-ig fej fej mellett haladtak a felek, ekkor azonban Hewitt lebrékelte a franciát, és a saját játéka megnyerése után 5:3-ra ellépett. Mahut azonban nem adta fel, előbb sikeresen szervált a mérkőzésben maradásért, majd visszavette elveszített játékát, és a sajátját hozva már ő vezetett 6:5-re.

Sőt, az újabb a sokadik kettőshibáját vétő Hewitt villámgyorsan 15:40-es hátrányba került, és egy széles ütéssel a szettet is elbukta (5:7).

A mindent eldöntő felvonásban 1:1-nél három fogadólabdához jutott az ausztrál, és bár Mahut az első kettőt még nagy szervával hárította, a harmadikat már kihasználta és sikeres adogatásával ellépett 3:1-re. Ekkor azonban jött az újabb fordulat, a francia megnyerte a következő három gémet, és 4:3-ra fordított.

S ekkor ismét jöttek a kettőshibák, Hewitt hatodik adogatása ment először a fogadóudvarba, és Mahut hamar újabb két bréklabdához jutott, és a másodikkal 5:3-ra módosította az állást, és immár ő szerválhatott a tornagyőzelemért.

A francia pedig már nem tette meg azt a szívességet, hogy hibázik, 40:0-nél három meccslabdához jutott, és az elsőt kihasználva megnyerte a tornát.

ATP 250-ES TORNA, NEWPORT (455 775 dollár, fű)
EGYES, DÖNTŐ

Mahut (francia)–Hewitt (ausztrál, 4.) 5:7, 7:5, 6:3

ATP 250-ES TORNA, NEWPORT (455 775 dollár, fű)
EGYES, ELŐDÖNTŐ
Hewitt (ausztrál, 4.)–Isner (amerikai, 2.) 5:7, 6:2, 6:4
Mahut (francia)–Russell (amerikai) 6:2, 6:2
DÖNTŐ PÁROSÍTÁSA
Mahut (francia)–Hewitt (ausztrál, 4.) 5:7, 7:5, 6:3

Fognini boldogan pózol nyereményével 
(Fotó: atpworldtour.com)
Fognini boldogan pózol nyereményével (Fotó: atpworldtour.com)

STUTTGART

A Stuttgartban rendezett férfi tenisztorna fináléjában az olasz Fabio Fognini szetthátrányból fordítva legyőzte a hazai Philipp Kohlschreibert.

A német játékos először jutott be a stuttgarti torna egyes döntőjébe, párosban már győzött itt, még 2008-ban Christopher Kas oldalán nyert a szintén színnémet Michael Berrer, Mischa Zverev kettős ellen.

Jól is indult számára a mérkőzés, az első szett megnyerése után azonban Fognini fordított, és megnyerte karrierje első ATP-tornáját.

A tornával kapcsolatos hír még, hogy 2015-től füvön rendezik a stuttgarti viadalt.

ATP 250-ES TORNA, STUTTGART (410 200 euró, salak)
DÖNTŐ

Fognini (olasz, 5.)–Kohlschreiber (német, 2.) 5:7, 6:2, 6:2

A palermói női tenisztorna olasz házi döntőjében a 2. helyen kiemelt Roberta Vinci három szettben legyőzte az elsőként rangsorolt Sara Erranit, így 11. WTA-döntőjéből a 10. végső sikerét aratta.

A színolasz hazai párharcon túl érdekesség még, hogy a két játékos holtversenyben vezeti a női párosok világranglistáját.


WTA-TORNA, PALERMO (235 000 dollár, salak)
EGYES, ELŐDÖNTŐ

Vinci (olasz, 2.)–Errani (olasz, 1.) 6:3, 3:6, 6:3

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik