MTI
R. P.
2022.09.15 19:41 Frissítve: 2022.09.15 23:08

Davis-kupa: Fucsovics nyert, előnyben a magyar válogatott

Fucsovics Márton győzelmével kezdett a magyar teniszválogatott az ukránok ellen Vilniusban a Davis-kupa osztályozójának csütörtöki, nyitó napján. Fucsovics után Piros Zsombor is nyert, így a magyar teniszválogatott 2:0-ra vezet az ukránok ellen.

Fucsovics hozta a kötelezőt (Fotó: Mirkó István, archív)

 

A magyar éljátékos – aki 91. a világranglistán – Vjacseszlav Bielinszkijjel (605.) csapott össze a párharc első mérkőzésén, az ATP-rangsorban lévő különbség a nyíregyházi sportoló sima sikerét ígérte. A 19 éves ellenfél jobbára a legalsó kategóriának számító 15 és 25 ezres ITF-tornákon szerepel, ehhez képest jelentős ellenállást tanúsított, ám 3:3-nál elvesztette az adogatását. A 31. helyen is megforduló magyar 5:3-nál kiszerválta a játszmát, így 43 perc elteltével szettelőnybe került a SEB Arénában, ahol mintegy 200 néző figyelte az eseményeket.

A folytatásban a 30 éves Fucsovics még pontosabban és türelmesebben ütött, az addig erőn felül teljesítő ukrán pedig hibázni kezdett, és a magyar hamarosan 5:1-re elhúzott. A válogatott vezére 5:2-nél meccslabdát szalasztott el, de újabb brékkel bebiztosította sikerét, a találkozó 1 óra 33 percig tartott.

„Nem volt könnyű, de a Davis-kupában minden meccs nehéz” – kezdte összegzését Fucsovics Márton.

„Az volt a kulcs, hogy jól irányítottam hátulról, és a meccs második felében jól szerváltam. Erős voltam mentálisan és fizikailag is, ennek köszönhetem a győzelmet” – tette hozzá.

Fucsovics Márton után Piros Zsombor is nyert. A világranglistán 159. magyar Vladiszlav Orlovval (530.) csapott össze a SEB Arenában, és alig hibázva, két brékkel csakhamar 5:1-re elhúzott. Az Australian Open 2017-es junior bajnoka 5:2-nél fogadóként még elszalasztott két szettlabdát, de adogatóként magabiztosan lezárta a 32 perces játszmát.

A második felvonás három brékkel indult, majd a 22 éves Piros hozta a szerváját (3:1). A budapesti játékos ismét elvette Orlov adogatását, aki ekkorra teljesen szétesett, és a magyar egy remek tenyeres nyerővel lezárta a 66 perces meccset.

„Azt hiszem, az ellenfelem idegesebb volt ma nálam, de a Davis-kupában külön terhet jelent az, hogy a hazánkért játszunk
– nyilatkozta Piros Zsombor. Én stabil voltam az alapvonalról, ő többet hibázott, ez jelentette a különbséget.” 

Pénteken a párost Fucsovics és Marozsán Fábián (179.) játssza Ilja Beloborodkóval (474.) és Vladiszlav Manafovval (1517.). A további két egyest Fucsovics–Orlov és Piros–Bielinszkij felállásban bonyolítják le a vilniusi csarnok kemény pályáján. Az ellenfél az országban zajló háború miatt választotta a litván fővárost semleges helyszínként.

Ha a magyar válogatott nyer, jövőre ismét a Dk selejtezőjében léphet pályára, míg a vesztes az I-es csoportban folytatja szereplését.

A többi mérkőzésről:

Az ausztrál, a szerb és az amerikai csapat megnyerte párharcát.

A Franciaországot legyőző ausztrálok második sikerüket aratták, míg ellenfelük továbbra is nyeretlen. A csata a párosok meccsén dőlt el, melyen az idén wimbledoni bajnok Matthew Ebden és Max Purcell legyőzte a Nicolas Mahut, Arthur Rinderknech duót.

A szerbek a dél-koreaiak, míg az amerikaiak a kazahok ellen tettek szert 2:0-s, behozhatatlan előnyre. Horvátország pedig Svédországnál bizonyult jobbnak.

Mind a négy csoportból az első két helyezett jut a novemberi, málagai negyeddöntőbe.

TENISZ, DAVIS-KUPA
OSZTÁLYOZÓ (Vilnius)
Ukrajna–Magyarország 0:2
– állás a két egyes után
Vjacseszlav Bielinszkij–Fucsovics Márton 3:6, 2:6
Vladiszlav Orlov–Piros Zsombor 2:6, 2:6

Pénteken
Ilja Beloborodko, Vladiszlav Manafov–Fucsovics Márton, Marozsán Fábián
Vladiszlav Orlov–Fucsovics Márton
Vjacseszlav Bielinszkij–Piros Zsombor

 

2022.10.01 23:58:04

Tenisz nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Federert valahogy mindenki szerette. Hiszen ennyi siker mellett mindvégig megmaradt alázatosnak, játékostársnak, embernek, akinek sohasem volt balhéja (és feladott meccse sem, pedig 1500-szor lépett pályára!), akinek a tizenikszedik GS-trófea átvétele után is bármikor el tudott csuklani a hangja.

2022.09.22 23:42:31

Tenisz nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Lénye, személye a csendes, mély szeretetet sugározza inkább, ezt hívja elő, s a sportban nemcsak a siker alkalmát leső lelket erre szólítja föl! A Federer-jelenség a Csik Ferenc, Papp László, Balczó András, Egerszegi Krisztina és az 1956 utáni, »szeretet emberévé« tisztuló Puskás Ferenc példájához hasonlatos.

2022.09.11 20:14:58

Tenisz nemzetisport.hu

Az ifjú spanyolnál fiatalabban senki nem ért a világranglista tetejére: négyjátszmás győzelme után hétfőtől ő a világelső.

2022.09.10 16:24:48

Tenisz nemzetisport.hu

Sokkal jobban kezdett Swiatek, de megingott a győzelem kapujában, a végére meg Dzsabur omlott össze.

2022.09.06 23:41:46

Tenisz MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. Serena és nővére, az egyéniben hét GS-tornát nyerő Venus a szegény területekről származó, szerény körülmények között felnövő afroamerikai gyerekeket ösztönözték, hogy kezdjenek el játszani, washingtoni teniszközpontot alapítottak nekik, és az ötvenes években még gyakorlatilag csak fehérek által űzött sportágba behozták a sokszínűséget.