Federer kikapott: Djokovics nyerte meg az álomdöntőt

Vágólapra másolva!
2012.11.12. 21:01
null
Djokovics és Federer remek döntőt vívott egymással (Fotók: Reuters)
A szerb Novak Djokovics nyerte meg a londoni férfi tenisz-világbajnokságot, miután a döntőben két szettben legyőzte Roger Federert. Az egykori világelső svájcinak mindkét játszmában brékelőnye volt, ez azonban nem volt elég a végső sikerhez.

Roger Federer pályafutása során már hatszor nyerte meg az év végi ATP-vb-t, míg Novak Djokovics a második győzelmére készült a mai napon. Többször is úgy tűnt, a címvédő svájci sorozatban harmadszor is diadalmaskodhat a világbajnokságon, de végül Djoko 2008 után ismét elhódította a serleget.

Az előzetes világranglista-helyezések alapján mondhatnánk, hogy borítékolható volt, hogy ez a két teniszező játssza a finálét. A torna 43 éves történetében azonban ez mindössze a negyedik alkalom, hogy a két legmagasabban rangsorolt versenyző jutott a döntőbe. A nem is akármilyen fináléba.

Federer remekül kezdett, 3:0-ra is elhúzott, úgy, hogy Djokovics labdamenetet is alig nyert. Pályafutása során azonban már rengetegszer jött vissza ilyen helyzetből a szerb, és megtette ezt most is. Djoko átvette a kezdeményezést, Federer pedig egyre nehezebben hozta adogatásait.

Az űrteniszt bemutató két játékos között – miután a szerb visszabrékelt – végül „természetesen" a rövidítés döntött az első szettben. Ebben Djokovics volt a jobb – még ha nem is sokkal.

A második játszma elején Federer ismét kihasználta, hogy Djokovics talán túlságosan is megkönnyebbült, így ismét elvette ellenfele adogatását. A svájci pedig majdnem végigvitte brékelőnyét, de csak majdnem. Djokovics 4:5-nél visszabrékelt, majd a következő két játékot, s ezzel a mérkőzést is megnyerte.

Djokovics ezzel keretbe foglalta az évet, amely az Australian Open megnyerésével kezdődött és vb-cimmel végződött a számára.

DE MI IS TÖRTÉNT A MÉRKŐZÉSEN?

Djokovics–Federer 0:1, Federer adogatott

Ez gyorsan ment. Federer első két adogatásába csak bele tudott érni Djokovics, visszaadni nem tudta azokat. A harmadik pedig egy sima ász volt. Aztán egy labdamenet azért kialakult, de Federeré lett a pont – semmire nyerte az első játékot.

Djokovics–Federer 0:2, Djokovics adogatott

Djokovics még a bemelegítésnél tart: saját adogatásából sem tudott pontot csinálni – kétszer sima helyzetben is a hálóba ütötte a labdát. A szerb semmire vesztette el saját szervagémjét.

Djokovics–Federer 0:3, Federer adogatott

0:15-nél megszületett Djokovics első pontja a mérkőzésen. Federer azonban remek formában kezdett, folyamatosan szorította le a pályáról a szerbet, s a harmadik játékot is simán hozta. Djoko azonban éledezik – volt már nyerő ütése is. 30-ra bukta csak el ezt a gémet.

Djokovics–Federer 1:3, Djokovics adogatott

Itt már gyönyörű labdamenetet is láthattunk, amelynek a végén a svájci ütötte a labdát a hálóba. 15:15 után ültek Djokovics szervái, és 40:15-re ellépet. Federer azonban nem adta könnyen ezt a gémet, egyenlített is egy szenzációs kereszt tenyeressel, végül mégis Djokovicsé lett a játék. A világelső is már néha szenzációs ütéseket mutatott be. Jó kis döntő lesz ez! Az biztos, hogy idáig ez volt a leghosszabb gém.

Federer remekül kezdett...
Federer remekül kezdett...

Djokovics–Federer 2:3, Federer adogatott

És igen! Djokovicsnak nem sok kellett volna a 40:15-höz, azaz a két bréklabdához, de Federer szinte a vonalra helyezett egy ütést, és hozta a labdamenetet. A szerb ennek ellenére hozta a következő két labdamenetet, így mégis visszabrékelt.

Kettejük örökmérlege a svájci felé libben: Federer 16-szor, Djokovics 12-szer nyerte meg kettejük ütközetét. Idén 2–2 az állás, a legutóbbi két alkalommal azonban Federer ünnepelhetett.

Djokovics–Federer 3:3, Djokovics adogatott

Nagyon sokat dolgozik lábbal mindkét teniszező. Próbálják egymást leszorítani a pályáról, de egy jó ütést egy mégjobb ritörn követ. Élvezetes, változatos összecsapás. Djokovics hozta adogatójátékát – egyenlített.

Federer fedett pályán az elmúlt két évben összesen háromszor kapott ki, kétszer Del Potrótól.

Djokovics–Federer 3:4, Federer adogatott

Ez így egy kicsit meglepő: ezúttal Federer könnyedén elhúzott 40:0-re. A becsületpontot megszerezte Djokovics, de következő labdamenetben egy elérhetetlen tenyeressel Federer hozta adogatójátékát.

Djokovics–Federer 4:4, Djokovics adogatott

Az előbbi, elérhetetlen labdánál látszott, hogy Djokovics rosszul lépett. Éppen ezért most próbálgatta, hogy mit bír a bokája. Valószínűleg nem akarta túlterhelni ezt a testrészét, mert 40:30-nál zseniális keresztet ütve hozta szervajátékát.

...de aztán magára talált Djokovics
...de aztán magára talált Djokovics

Djokovics–Federer 5:4, Federer adogatott

Teljesen kiegyenlítetté vált a mérkőzés, sőt! Federer már nehezen hozza, vagy nem is hozza adogatójátékát. Djokovics ezúttal bréklabdához jutott, miután a svájci rosszul lépett fel a hálóhoz. Federer azonban zseniális második szervával egyenlített. Nagyon fontos gém volt, amelyben többször is újra előnybe került Federer, míg Djokovics mindig egyenlített, majd még estében is nyerőt ütött, és végül 9 és fél perc alatt brékelt – a legjobbkor. A szerb az első játszma megnyeréséért adogathat.

Djokovics–Federer 5:5, Djokovics adogatott

Simának indult, de Djokovics 30:0-s vezetése után Federer összekapta magát. 40:40 után egy maratoni labdamenet végén Djokovics hosszút ütött, így Federernek volt bréklabdája. A svájci agresszívan játszott, és újra hibára kényszerítette Djokovicsot.

Djokovics–Federer 5:6, Federer adogatott

A lélektani előnyt ki is használta a svájci, könnyedén, 15-re nyerte a 11. játékot. Djokovics ezúttal is vetődött az egyik labdamenetnél, fel is horzsolta a térdét, ami most vérzik. Persze nem tűnik komolynak a sérülés.

Djokovics–Federer 6:6, Djokovics adogatott

Federer egyből hozta az első két labdamenetet, Djokovics azonban magár talált. 15:30 után egy ásszal egyenlített, majd két védhetetlen adogatás után egyenlített. Jöhet a rövidítés.

A Roma futballistája, Francesco Totti és felesége is a helyszínen tekinti meg a mérkőzést
A Roma futballistája, Francesco Totti és felesége is a helyszínen tekinti meg a mérkőzést

Djokovics–Federer 7:6 (8:6), rövidítés

A rövidítés egyből egy Djokovics-minibrékkel kezdődött, s 2:0-nál Federer szenzációs egyenese kellett ahhoz, hogy ne kerüljön hárompontos hátrányba. Természetesen nem lett ez egy sima tie break, 6:5-nél a szerbnek volt szettlabdája – de Federer adogatott. Hihetetlen labdamenet lett belőle... A svájcié lett a pont. (6:6). A következő játszmalabdánál azonban már nem volt kegyelem – 8:6-tal Djokovicsé lett a rövidítés, és ezzel az első játszma is.

2. JÁTSZMA

Djokovics–Federer 7:6, 0:1, Djokovics adogatott

A lélektani előnyt azonban nem tudta kihasználni Djokovics – legalábbis a következő szett elején. Kissé leeresztett a világelső, Federernek többször is bréklabdája volt, értékesíteni azonban úgy tűnt, nem tudja ezeket. A sokadik labdánál azonban Djokovics széleset ütött...

Djokovics–Federer 7:6, 0:2, Federer adogatott

Saját szervájánál már nem teketóriázott Federer – viszonylag simán, 15-re megnyerte azt. Az első szett is tulajdonképpen így indult, Djokovics mégis összekapta magát.

Granollers és Marc López – a páros verseny győztesei
Granollers és Marc López – a páros verseny győztesei

Djokovics–Federer 7:6, 1:2, Djokovics adogatott

Amilyen simán hozta Federer az előző játékot, olyan simán szépített a szetten belül Djokovics. Kérdés, hogy a következő gémben képes lesz-e visszabrékelni a svájcit?

Djokovics–Federer 7:6, 1:3, Federer adogatott

Az első labdamenetet el is bukta a svájci, de aztán egy kiváló röptével egyenlített. Egy hosszabb labdamenet után a szerb a hálóba ütötte a labdát, hogy aztán a következő, maratoni menetben zseniális kereszttenyeressel egyenlítsen. Ezután a svájcin volt a sor: gyönyörűen pöttyintette a labdát a háló mögé. Hogy aztán két ásszal lezárja a gémet.

Djokovics–Federer 7:6, 2:3, Djokovics adogatott

40:30-nál Djokovics kétszer is visszaadhatatlannak tűnő labdát helyezett Federer térfelére, de a svájcitól, mint a falról, jöttek vissza a labdák. Federer meg is nyerte a labdamenetet, az újabb bréklabdáját azonban nem tudta értékesíteni.

Djokovics–Federer 7:6, 2:4, Federer adogatott

Úgy tűnt, simán elmegy ez a gém is Djokovics számára, de 30:0-nél Federer kettős hibát ütött. Ez azonban nem segítette ki a szerbet, akin az újabb vetődés sem segített. Sima játék Federernek!

Djokovics–Federer 7:6, 3:4, Djokovics adogatott

Djokovics is stabilan, 15-re hozta a saját adogatását. Lehet, hogy Federer is már csak a brékelőnyét akarja végigvinni. Döntő szett szagú az összecsapás.

Djokovics–Federer 7:6, 3:5, Federer adogatott

Ennek ellenére az első labdamenetet fogadóként hozta Djoko, majd a következőben egy rossz átemelési kísérlet miatt egyenlített Federer. A verseny második kiemeltje ezután kettős hibát is ütött, majd egy újabb hálóban landoló labda után ismét bréklabdája volt Djokovicsnak. ezt egy ásszal hárította Federer...

Egy könnyű lehetőségnél azonban nagyot hibázott, outot ütött a szerb, és végül a játékot is elbukta.

Djokovics–Federer 7:6, 4:5, Djokovics adogatott

Djokovics lesimázta ezt a gémet, Federer sem nagyon erőlködött. Most jön az a játék, amit meg kell nyernie, s akkor a szettek tekintetében egyenlít a svájci.

Djokovics–Federer 7:6, 5:5, Federer adogatott

Két labdamenet egyből a svájcié lett, Djokovics játéka pedig kissé szétesettnek tűnt. Egy nyerőt azért tudott ütni a szerb, kétszer pedig Federer hibázott, így 40:40 is volt az állás. Ez pedig más alapokra helyezte a gémet: olyannyira, hogy Federer újabb labdája landolt a hálóba, majd Djoko "önerőből" értékesítette bréklabdáját. Az utolsó pillanatban tehát visszavette adogatását.

Djokovics–Federer 7:6, 6:5, Djokovics adogatott

Federer igen bosszús volt a kiengedett lehetőség miatt, 30:30-nál nem túl nehéz labdánál rontott. Djokovics pedig hozta a következő labdamenetet. A svájcinak így a meccsben maradásért kell adogatnia.

Djokovics–Federer 7:6, 7:5, Federer adogatott

Djokovics stabilan adogatta vissza Federer labdáit, rájátszva arra, hogy a svájci már nem nagyon hibázhat. Az első labdamenetnél a svájci azonban megtette ezt a szívességet, de a másodiknál már nem. Egy ász következett, de Djokovics fordított, s így volt egy meccslabdája. Értékesítette – nem is akármilyen labdamenetben...

Vége! Djokovics nyerte meg a világbajnokságot.Pályafutása során másodszor.

BARCLAYS ATP WORLD TOUR FINALS, LONDON (5 500 000 font, kemény pálya)
DÖNTŐ
Djokovics (szerb, 1.)–Federer (svájci, 2.) 7:6, 7:5

 

Djokovics megdolgozott érte
Djokovics megdolgozott érte
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik