Babos simán, Fucsovics döntő szettben nyert!

Vágólapra másolva!
2021.02.08. 03:01
null
Fucsovics keményen megküzdött a sikerért (Fotó: Getty Images)
Magyar idő szerint hétfőre virradóra megkezdődtek az Australian Open küzdelmei, s rögtön az első meccsek között pályára is lépett két magyar játékos egyesben. A férfiaknál Fucsovics Márton az ausztrál Marc Polmans, a nőknél Babos Tímea a belga Ysaline Bonaventure ellen győzött – előbbi több mint négy óra játék után öt szettben nyert, utóbbi másfél óra alatt jutott tovább.

 

AUSTRALIAN OPEN, Melbourne (kemény pálya, 80 000 000 ausztrál dollár összdíjazás) Tv: Eurosport, Eurosport2

FÉRFI EGYES, 1. FORDULÓ
Fucsovics Márton–Marc Polmans (ausztrál) 4:6, 6:3, 6:1, 6:7 (3–7), 6:3

NŐI EGYES, 1. FORDULÓ
Babos Tímea–Ysaline Bonaventure (belga) 7:6 (7–0), 6:4

Babos Tímea számára idén csak a női egyes maradt az Australian Openen, miután állandó párostársa, Kristina Mladenovic a múlt héten visszamondta a páros szereplést rejtélyes sérülésére hivatkozva. Ez viszont azt jelentette, hogy Babos így csak az egyesre koncentrálhat, amelynek főtáblájára a selejtezőből került fel, s ahol az 1. fordulóban a belga Ysaline Bonaventure-ral találkozott.

„Ilyen hozzáállást várok el magamtól”
„A legfontosabb pillanatokban játszottam a legjobban. Amikor szettlabdája volt öt-négynél, egy remek labdamenetben, nyerő ütéssel hárítottam, a rövidítés pedig nagyszerűen sikerült, ugyancsak sok nyerővel hoztam mind a hét pontot– mondta Babos Tímea.– A második szett is jól alakult, és bár amikor a meccsért adogattam, megremegett a kezem, a következő gémben ki tudtam küzdeni a győzelmet. Nagyon boldog vagyok, mert azok az elemek, amiken próbálunk javítani az edzőmmel, Thomas Drouet-val, egyre jobbak. Éreztem, hogy a teniszem nem volt olyan, mint az előző meccseken, de fejben kemény tudtam maradni, a továbbjutással pedig lehetőséget adtam magamnak arra, hogy a második körben jobban teljesítsek. Elterveztem, hogy lépésről lépésre haladok előre, pontosan ilyen hozzáállást várok el magamtól, és örülök, hogy ennek már most megvan a látható eredménye.”

Babosék meccsével egy időben kezdett Fucsovics Márton is két pályával arrébb, ám amíg a fiúk meccsén pocsékul kezdték az adogatást a felek, addig a hölgyek imponáló magabiztossággal fogtak bele a szervába: az első bréklabdákig az ötödik játékra kellett várni. S ugyan az első bréket Babos jegyezte, a belga azonnal vissza is vette az adogatását. Továbbra is stabilan hozták mindketten a szervajátékaikat – igaz, a belga 5:4-es vezetésnél Babos adogatása mellett egyszer brék- és játszmalabdához jutott, de ezt a magyar lány hárítani tudta. Miután a 12. játék végén sem jutottak dűlőre a hölgyek abban a kérdésben, hogy ki nyerje az első szettet, következett a rövidítés, amelyben Babos szintet lépett: egyetlen pontot sem engedett ellenfelének.

A játék a második játszmára sem változott: ezúttal az ötödik játékig hozta mindkét teniszező saját adogatását, aztán Babos elhappolta a belgáét, 4:2-re vezetett, s elérhető közelségbe került számára a 2. forduló. Érezhette a belga lány is, hogy számára közeleg az idei Australian Open női egyesének vége, mert egyre többször az ütőjén vezette le a feszültséget, s egy alkalommal a bírótól figyelmeztetést is kapott. Hiába tűnt azonban úgy, hogy a visszabrékelő Bonaventure összekapja magát, 5:4-nél Babos Tímea fogadóként két meccslabdához jutott, s a másodikat kihasználva 90 perc alatt nyert, s ezzel a 2019-es US Open óta először nyert GS-tornán főtáblás meccset egyesben. Ellenfele a második körben a világranglista-101. orosz Anasztaszja Potapova lesz, aki két szettben simán megverte a 24. kiemelt amerikai Alison Riskét (6:2, 6:1).

Amikor Babos Tímea győzött, Fucsovics Márton akkor még csak az egyenlítésért küzdött két pályával arrébb. A férfiak meccsén ugyanis az első játszma brékfesztiváljából a világranglista 125. helyén álló ausztrál Marc Polmans jött ki jobban, s 6:4-re megnyerte az első szettet. S eleinte úgy tűnt, a második nem hoz semmi változást: első adogatásait egyik játékos sem tudta hozni, ám amíg Fucsovics megemberelte magát ezen a téren, addig Polmans nem, így a második szettet Fucsovics tette zsebre 6:3-mal – s nagyjából ez volt az a pont, amikor Babos Tímea már túljutott a belga lányon.

A harmadik játszmában Fucsovics adogatójátéka még inkább feljavult, egy bréklabdához sem engedte ellenfelét – sőt, adogatóként az egész szettben mindössze hét pontot hagyott Polmansnak –, miközben fogadóként nagyot javult, így alig 35 perc alatt behúzta a szettet , s ekkor úgy tűn, nem tart már olyan sokáig a találkozó, s a Babos meccséről kényelmesen átsétáló drukkerek újabb magyar továbbjutásnak örülhetnek majd a negyedik szett végén.

Pedig ennél nagyobbat nem is tévedhettünk volna.

A negyedik szettre ugyanis Polmans valósággal megtáltosodott – legalábbi, ami az adogatását illeti –, s ebben biztosan nagy szerepe lehetett a lelátóra megérkező helyi drukkerhadnak, így a 23 éves ausztrál már valóban hazai pályán érezhette magát. A játszma aztán rövidítésben dőlt el, s amennyire örülhettünk néhány órával korábban egy egyoldalú rövidítésnek Babos esetében, most annyira nem. Polmans az első négy pontot megnyerve gyakorlatilag el is döntötte a kérdést: itt bizony döntő szettet kell vívni a továbbjutásért.

Abban a fiatal ausztrál ugyan gyorsan elvette Fucsovics adogatását, ám az is kiderült, hogy ezzel minden maradék puskaporát eldurrogtatta: a magyar fiú előbb 2:1-es hátrányból brékelve egyenlített, majd 4:3 után a legjobb pillanatban vette el ismét ellenfele adogatását. Ezzel megteremtette a lehetőségét, hogy a továbbjutásért adogathasson, és második meccslabdáját már ki is használva jutott a legjobb 64 közé.

A 2. fordulóban a háromszoros Grand Slam-torna-győztes svájci Stan Wawrinka lesz az ellenfele. aki Pedro Sousát győzte le három szettben. A találkozóra várhatóan szerdán hajnalban kerül sor.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik