Tenisz: Fucsovics hátrányból nyert, jöhet ismét Rubljov

Vágólapra másolva!
2021.03.10. 21:24
null
Újabb két óra játék került bele Fucsovics lábaiba (Fotó: AFP)
Fucsovics Márton hátrányból, döntő játszmában diadalmaskodott a világranglista 84. helyén álló dél-afrikai Lloyd Harris ellen a Dohában zajló kemény pályás tenisztorna nyolcaddöntőjében, ezzel bejutott a legjobb nyolc közé, ahol Andrej Rubljov lesz az ellenfele, akivel elmúlt vasárnap a rotterdami torna döntőjében találkozott, és kikapott tőle.

 

Alig néhány perccel azt követően, hogy Roger Federer 405 nap kihagyás után győzelemmel tért vissza, és a pályán nyilatkozva megköszönte a helyszínen és a tévék előtt helyet foglaló rajongóinak a támogatást, következhetett a szerdai játéknap utolsó mérkőzése Dohában: elsőként a dél-afrikai Lloyd Harris érkezett, majd jött Fucsovics Mártona szinte teljesen kiürült lelátók elé a centerpályára – a nagyjából negyedházat jelentő közönség nagy része a svájci teniszkirály diadala után távozott, s alig maradtak nézők.

Ami Harrist illeti, Fucsovics eddig egyszer találkozott a világranglistán 84. helyen álló, nála öt évvel fiatalabb dél-afrikaival: a 2019-es csengtui tornán Harris döntő játszmában nyert. S még egy „apróság” az ellenfélről, a torna eddigi legnagyobb meglepetését jelenti, hogy Fucsovics ellen játszik a második fordulóban, ehhez ugyanis az első körben Stan Wawrinkán át vezetett az útja – akit egy hónapja az Australian Openen Fucsovics is legyőzött.

Nem kezdődött jól a mérkőzés a magyar fiú számára – feltéve, ha a pénzfeldobást a meccs részének tekintjük –, mert Harris nyerte meg a választást, s úgy döntött, fogadni akar, pontosan azt választotta, amit Fucsovics szokott, s választott az elmúlt másfél hét nagy menetelése során többször, amikor ő volt a kedvezményezett.

Az elmúlt 12 nap alatt a kilencedik mérkőzését kezdő Fucsovicsnak hamar bréklabdát kellett hárítania az első játszma elején, aztán a közepén is, de ezzel már nem boldogult, Harris 3:3-nál előnybe került, és ezt meg is tartotta az ellenfelének fogadóként az egész játszmában öt pontot engedélyező dél-afrikai (4:6).

A második játszmában viszont megváltozott a játék képe, Fucsovics adogatójátéka nagyjából annyit javult, amennyit Harrisé visszaesett, vagyis mindenki hozta a saját adogatását, és rövidítés döntött – amely szédületes brékfesztivált hozott. Harris kétszer, Fucsovics háromszor csinált pontot saját adogatásából, ami a szett megnyeréséhez elegendő is volt a magyar számára (7:6, 7–5).

A rövidítés elvesztése után Harris leginkább az ütőjén és a táskáján töltötte ki a dühét, de hogy nem sikerült maradéktalanul a feszültségmentesítés, azt a döntő játszma elején láthattuk. Fucsovics villámgyorsan dupla brékelőnyre tett szert úgy, hogy a szett első 12 pontja az övé volt, s innen már nem jelentett gondot számára a találkozó megnyerése: 6:2-re lett a magyar fiúé a harmadik játszma és ezzel a két óra tíz percig tartó mérkőzés is.

Ezzel az is eldőlt, hogy Fucsovics előtt ott a lehetőség, hogy visszavágjon Andrej Rubljovnak a rotterdami torna döntőjében elszenvedett vasárnapi vereségért – apró szépséghiba, hogy az orosz még nem játszott meccset a mostani tornán, míg Fucsovics lábaiba azóta két meccs és majdnem öt óra játékidő is belekerült...

„Erős vagyok fizikálisan, de keményen megdolgoztam ezért. Az elmúlt hónapokban mentálisan is sokat fejlődtem, és néhány fontos győzelem után elhittem, hogy magasabbra is kerülhetek a ranglistán. Most már kicsi, de fontos meccseket is megnyerek. Rubljov az egyik legkeményebb ellenfelem, de pillanatnyilag csak arra tudok gondolni, hogy rendesen kialudjam magam. Holnap felkelek és alaposan felkészülök ellene ” – fogalmazott Fucsovics Márton a pályán adott interjúban a Harris elleni mérkőzést követően.

ATP 250-ES TORNA, DOHA (890 920 dollár, kemény pálya)
NYOLCADDÖNTŐ

Fucsovics Márton–Lloyd Harris (dél-afrikai) 4:6, 7:6 (7–5), 6:2

KORÁBBAN
Thiem (osztrák, 1.)–Karacev (orosz) 6:7 (5–7), 6:3, 6:2
Federer (svájci, 2.)–Evans (brit) 7:6 (10–8), 3:6, 7:5
Shapolavlov (kanadai, 4.)–Pospisil (kanadai) 7:5, 6:4
Fritz (amerikai)–Goffin (belga, 6.) 6:1, 5:7, 7:6 (11–9)
Baszilasvili (grúz)–Dzsaziri (tunéziai) 6:2, 6:2
Rubljov (orosz, 3.)–Gasquet (francia) játék nélkül
Bautista (spanyol, 5.)–Bublik (kazah) 6:4, 6:3

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik