Tenisz: 2022-ig Budapest lesz a Fed-kupa döntőjének házigazdája

MTI/NSO MTI/NSOMTI/NSO MTI/NSO
Vágólapra másolva!
2019.06.27. 10:48
null
Billie Jean King (a Fed Kupa nagykövete), Fürjes Balázs, Dr. Szűcs Lajos és Richter Attila, a mai londoni bejelentésen (Fotó: Huntennis.hu)
A londoni Queen's Tennis Clubban tartott sajtótájékoztatón jelentette be a Nemzetközi Teniszszövetség (ITF), hogy 2020-ban, 2021-ben és 2022-ben a Budapest lesz a házigazdája az átalakuló lebonyolítású Fed-kupa döntő tornájának.

A magyar fővárosban mindhárom év áprilisában hatnapos tornát rendeznek 12 válogatott részvételével, előtte februárban selejtezőn derülne ki, hogy mely válogatottak szerepelhetnek a budapesti döntő tornán. Az biztos, hogy a magyar válogatott alanyi jogon ott lesz a tornán.

A februári, oda-visszavágós, kétnapos selejtezőn 16 válogatott venne részt, s a nyolc győztes vesz részt az előző év döntőseivel, Franciaországgal és Ausztráliával, egy szabadkártyás csapattal, és Magyarországgal az áprilisi döntőn. A selejtezők vesztesei rájátszásban vesznek részt, hogy a következő évben is indulhassanak a selejtezőkörben.

„A sportág történetében most először a Fed-kupa döntő díjazása ugyanakkora lesz – összesen 18 millió dollár – mint a férfi Davis-kupáé, ami nagy lépés a nemek közti esélyegyenlőség erősítése érdekében a sportágban. A Fed-kupa nemzetközi nagykövete Billie Jean King, a történelem egyik legnagyobb női teniszezője, sportolója lesz” – áll a Magyar Teniszszövetség honlapján.

Budapesten jövőre és 2021-ben a Papp László Sportaréna ad otthont a Fed Kupa-döntőnek, edzeni a BOK-csarnokban lesz lehetőségük a csapatoknak, 2022-től pedig az új, 20 ezer férőhelyes multifunkcionális sportcsarnokban kerül sor az eseményre.

A londoni sajtótájékoztatón az is kiderült, hogy a tornát salakon rendezik.

A finálé megrendezésére Budapest mellett Moszkva és Szentpétervár, Berlin, München, Prága, Bécs, illetve Chicago is pályázott.

Az ITF tájékoztatása szerint jelenleg a következő 16 ország női teniszválogatottja készülhet a jövő februári selejtezőre: Belgium, Brazília, Csehország, Egyesült Államok, Fehéroroszország, Japán, Kanada, Kazahsztán, Lettország, Nagy Britannia, Németország, Oroszország, Románia, Spanyolország, Svájc és Szlovákia.

A döntő tornán a 12 csapatot négy darab hármas csoportba sorolják, a csoportgyőztesek bejutnak az elődöntőbe, azoknak a győztesei játszanak a trófeáért a döntőben. A két finalista biztosítja a helyét a következő évi döntőtornán, míg a 3–10. helyezettek a következő évi selejtező tornán vesznek részt.

„Számos WTA és ATP Tour verseny, illetve több mint 100 ITF Pro Circuit torna megrendezése után ezzel a versennyel végleg felkerül Budapest a nemzetközi teniszélet térképére. Nagy örömmel látjuk 2020 és 2022 között vendégül a világot, hogy megtekintsék nálunk a női tenisz legjavát, egyben kihasználnánk az alkalmat, hogy megmutassuk a világnak a magyar női tenisz tehetségeit, és nem utolsó sorban a csodálatos fővárosunkat” – idézte Szűcs Lajost, a Magyar Teniszszövetség elnökét a szövetség hivatalos honlapjának.

„A rendezés elnyerésének köszönhetően minden szezonon át fut majd az ITF „Road to Budapest” kampánya, így a világban százmilliók fognak találkozni Budapest nevével és szépségével a televíziós vagy online felületeken. Ráadásul, a környező országok versenyzői közül többen is résztvevői lesznek az eseménynek, ami tovább növeli az eseményre érkező turisták számát, végső soron több tízezer vendégéjszakát jelentve a szállodáknak, jelentős bevételt hozva az országnak. Budapest még ismertebb, még kedveltebb és még látogatottabb város lesz a Fed-kupának is köszönhetően a nagyvilágban” – jelentette ki Fürjes Balázs, kiemelt budapesti fejlesztésekért és nemzetközi sportpályázatokért kormánybiztos a huntennis.hu-nak.

„Azáltal, hogy egy egész héten át tartó kiemelkedő teniszeseménnyé tesszük a BNP Paribas Fed-kupa döntőt, új szintre emeljük a női tenisz zászlóshajóját, miközben hűek maradunk a történelmi gyökereihez. Minden érintett szereplővel konzultáltunk, szorosan együttműködtünk a WTA-val és a játékostanáccsal annak érdekében, hogy biztosítsuk: az új formátum a játékosok érdekeit szolgálja” – mondta David Haggerty, az ITF elnöke.


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik