Téli paralimpia: Ráérek a rajt előtt izgulni – Dumity Richárd

Vágólapra másolva!
2022.03.08. 22:39
null
Dumity Richárd igyekezett kiismerni a műhavas borítást (Fotó: Hoffer Szilvi/Magyar Paralimpiai Bizottság)
Már mentálisan is hangolódik a paralimpiára egyetlen indulónk, az alpesi síző Dumity Richárd, aki szerint ha a higgadtságát a csütörtöki és a szombati versenyen is meg tudja őrizni, nem lesz gond.

 

Túl van az ismerkedésen az alpesi síző Dumity Richárd, a pekingi téi paralimpia egyetlen magyar versenyzője. Hétfőn szünnapot kapott az edzőitől, de előtte és utána is annyi időt töltött az edzőpályán, amennyit csak tudott és lehetett, igyekezett minél alaposabban kiismerni a műhavas borítás sajátosságait.

TISZTA UKRÁN DOBOGÓ, KÉTSZER IS

Miközben hazájukat lerohanta Oroszország és családjukat féltik a háború miatt, az ukrán paralimpiai csapat kibérelte a dobogót parabiatlonban, kedden két versenyszámban is valamennyi érmet megszerezték a sportolói. A nők tíz kilométeres álló versenyszámában Irina Buj, Olekszandra Kononova és Ljudmila Ljasenko lett az első három sorrendje, míg a férfi 10 kilométeres látássérült kategóriában Vitalij Lukjanenko nyert két honfitársa, Anatolij Kovalevszkij és Dmitro Szujarko előtt. Az ukránok uralják a parasílövészetet, eddig tizenkét számban tizenhat érmet szereztek Pekingben, ebből öt aranyat. Korábban már volt egy tiszta ukrán dobogó, múlt hét szombaton a férfiak 6 kilométeres látássérült versenyszámában diadalmaskodtak.

„Otthon csak videókon láttam ezt a pályát, az alapján próbáltuk belőni, hogy mire is számítsunk, és amit gondoltunk, be is jött. Igazi tapasztalatot azonban csak itt kint lehetett szerezni, az alapján azt mondom, teljesen rendben van – mondta Dumity Richárd a Nemzeti Sportnak. – Az elmúlt években csak néhányszor csúsztam ilyen kemény talajon, de az inkább jeges volt, amin küzdöttem is rendesen, a keménysége ennek is hasonló, de szerkezetileg teljesen más. Mindenesetre az elmúlt napokban sokat puhult, így szerintem minden azon fog múlni, mennyire tudok odafigyelni. Az edzések alapján úgy érzem, a sebességem megvan, a technikám is szépen jön elő, ha mentálisan összeszedett tudok maradni, nem lesz gond.”

A 25 éves versenyző már egy hete a Peking melletti paralimpiai faluban tartózkodik a csapattal, így volt ideje belegondolni, hogy ez eddigi pályafutása legnagyobb versenye, más mint egy világkupa vagy akár a világbajnokság.

„Folyamatosan hangolódom rá, és úgy érzem, jól kezelem. Nem akarom erőltetetten lazán, félvállról venni, de túlizgulni sem. Egyébként meg úgy is minden a rajt előtt derül ki, mert akkor szoktam izgulni – tette hozzá a magyar induló, aki mielőtt kiutazott, azt mondta lapunknak, ha az utazás előtti hetek edzésein nyújtott teljesítményét tudja hozni Pekingben is, ő már elégedett lesz. – Ezt tartom most is. Úgy érzem, jól megy a csúszás itt kint is. Mindkét versenyszámot szeretem, az óriás-műlesiklást és a szlalomot is, de ha választanom kell, akkor inkább az előzőben várok kicsit többet magamtól.”

Dumity Richárd csütörtökön óriás-műlesiklásban, szombaton szlalomban indul a téli paralimpián.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik