Rp. gyorskori: két távon is címvédőként várja az Eb-rajtot Liu Shaolin

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2021.01.21. 12:59
null
Liu Shalolin Sándor már nagyon várta, hogy versenyezhessen (Fotó: Tumbász Hédi)
Majdnem egy éve nem versenyeztek a short trackesek: a sportág Európa-bajnoksága pénteken kezdődik Gdanskban – s remélhetőleg folytatódik az elmúlt évek magyar sikersorozata.

 

„Nagyon izgatottan várom már az Európa-bajnokságot. Az előző Európa-bajnokságon, amit Debrecenben rendeztünk, tele volt a Főnix Csarnok, most nézők nélkül rendezik a versenyt, úgyhogy nagyon kíváncsi vagyok, milyen hangulat lesz a pályán.”

A fentieket Liu Shaolin Sándor még az elutazás előtti órákban nyilatkozta – a magyar rövid pályás gyorskorcsolya-válogatott vasárnap érkezett meg az Európa-bajnokság helyszínére, Gdanskba, azóta napi egy jeges és egy szárazföldi edzéssel készül a pénteki rajtra.

„Kellő izgalom van mindenkiben, hiszen vártuk már nagyon, hogy végre versenyezhessünk. Nem voltunk még ilyen szituációban, de mások sem. Versenyhelyzetben persze másként működik az emberi agy, ám azt hiszem, ezek az érzések, vagy ha úgy tetszik, ösztönök, hamar visszajönnek – mindezt már Bánhidi Ákos, a válogatott edzője és menedzsere jegyezte meg, aki beszámolt arról is, hogy a kezdeti mínusz tizennégy fokos időjárás után enyhébb napok jöttek Gdanskban.

Nulla fok van, ez pedig érződik a csarnok jegén is, hiszen »mállik« kicsit. Összességében annyit mondhatok a rajt előtt, hogy jól vagyunk.”

S bár ezúttal minden más, hiszen például a csapat sohasem étkezik együtt, mert a reggelit, az ebédet és a vacsorát a szobába szervírozzák, a mieink jól veszik az akadályokat.

„A csapatban nagyon jó a hangulat, nagyon pozitívak vagyunk, mindenki várja, hogy újra versenyezzünk, és sikereket érjünk el. A hollandokat és az oroszokat láttuk készülni, nem tudjuk, hogy a többiek milyen szinten állnak, lehet, hogy egy-két versenyző jobb formában van. Ezért izgalmas ez az Európa-bajnokság, mert senki sem tud a másikról semmit, olyan, mintha az első világkupára utaznánk – mondta Liu Shaolin Sándor, aki 500 és 1000 méteren címvédőként léphet jégre a kontinensviadalon.

A váltó kapcsán tavaly a debreceni Európa-bajnokságon rossz döntés született, hiába nyertük meg a döntőt, kizártak minket. Tartom, hogy nem volt jogos az az ítélet. Visszatért közénk Burján Csaba, erősíti a csapatot, reméljük, ebben az összeállításban a bíróknak esélyt sem adunk arra, hogy ilyeneken gondolkozzanak...”

Valóban, Gdanskban végre összejöhet mindaz, amelyre az edzők is rég várnak, hiszen a Liu Shaolin, Liu Shaoang, Krueger John-Henry, Burján Csaba összetételű kvartett bivalyerős – a világ legjobbjai között is favoritnak számítana, Európában végképp. És végre össze is állhat, hiszen előbb Krueger sérülése, majd Burján eltiltása miatt nem volt erre lehetőség.

Ahogy máskor is, ezúttal is szeretném, ha jól szerepelnénk az Európa-bajnokságon, de azt még inkább, ha a verseny nem a sérülésekről szólna, hiszen vannak távlati céljaink is, azok pedig számunkra még fontosabbak. A kontinensviadal kulcskérdése az lesz, ki hogyan tudott alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez. Az ellenfeleinket rég nem láttuk, vagyis nemigen tudunk róluk, ahogyan arról sem, ki hogyan tudott készülni, azt viszont el tudom mondani, hogy mi elég jól felkészültünk, annak ellenére, hogy a koronavírus minket sem kímélt” – zárta Bánhidi Ákos.

Az Európa-bajnokság január 22-én, pénteken 10 órakor a selejtezőkkel kezdődik meg – az egyéni versenyeken a férfiak között Liu Shaoang, Liu Shaolin és Krueger John-Henry, a nőknél Kónya Zsófia és Sziliczei-Német Rebeka képviseli a magyar színeket.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik