nemzetisport.hu
2018.05.01 07:56 Frissítve: 2018.05.01 15:43

Rp. gyorskorcsolya: magyar lehet az amerikaiak olimpiai érmese

Amerikai sajtóhírek szerint magyar színekben folytatná a versenyzést John-Henry Krueger, az amerikaiak olimpiai ezüstérmes rövid pályás gyorskorcsolyázója.

John-Henry Krueger 1000 méteren ezüstérmes lett Pjongcsangban (Fotó: AFP)

A USA Today írta meg, hogy a pjongcsangi játékok 1000 méteres számában ezüstérmes sportoló váltani akar, és ezt az Egyesült Államok korcsolyaszövetsége is megerősítette.

„John-Henry ma elfogadta a magyar szövetség ajánlatát, hogy magyar színekben versenyezzen – írta a Facebookra a sportoló édesanyja. – Tisztázzuk, JH nem a hazáját hagyja el, hanem a szövetséggel szakít, mert az teljesen magára hagyta, nem foglalkozott az igényeivel és a kéréseivel.”

„Büszkén képviselem az Egyesült Államokat, de ilyen formában fenntarthatatlanná vált a versenyzés számomra. Ha így folytatom a karrierem, csődbe viszem a családomat” – idézi a USA Today Kruegert, aki 2016 óta Dél-Koreában, illetve Hollandiában készült.

„Magyarország olyan szinten támogatja az eredményes sportolóit, amit eddig elképzelni sem tudtam, és amit kérni sem mernék az amerikai szövetségtől. Magyarországon úgy élhetem az életem és finanszírozhatom a karrierem, hogy nem sodrom veszélybe a családom anyagi helyzetét. A magyar edzők és versenyzőtársak a világ legjobbjai közé tartoznak, nagyon kíváncsi vagyok, mire leszek képes, ha elhárulnak az eddigi akadályok” – folytatta a sportoló.

Ha az amerikai szövetség elengedi Kruegert, csatlakozhat bátyjához, Cole Kruegerhez, aki 2016-ban kérte az „országváltást”, de a magyar szövetség pjongcsangi olimpiai csapatába nem fért be.

A Krueger testvéreknek anyai ágról a dédszülei magyarok.

A 24.hu megkeresésére a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) ügyvezetője, Orendi Mihály elmondta, az elnökség a múlt héten megtárgyalta John-Henry Krueger kérését és azt a döntést hozta, hogy nem zárkózik el a befogadása elől. Hangsúlyozta, amíg nem lesz kiemelkedő eredménye magyar színekben is, csak a válogatottaknak járó edzőtábort finanszírozzák számára. Amennyiben megkapja az állampolgárságot és olyan eredményt ér el, amely esetén a törvények lehetővé teszik számára, hogy Gerevich-ösztöndíjban részesüljön, azt is megkapja majd.

2023.02.05 12:18:21

Téli sportok nemzetisport.hu

A vk-győzelmek örökranglistáján utolérheti az utolérhetetlennek gondolt Ingemar Stenmarkot.

2022.11.16 16:18:57

Téli sportok nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Az ötös fogatot nem ők, nem a Liu fiúk bontották meg.

2022.11.09 13:52:38

Téli sportok nemzetisport.hu

15 évesen olimpiai érmet nyert, ám élete nagy álma beteljesülésére újabb 12 évet kellett várnia.

2022.10.15 20:35:39

Téli sportok nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Nem mondani akarja, hogy bajnok, hanem mutatni.