Rp. gyorskorcsolya: Jól állunk a lábunkon – Bánhidi Ákos

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2021.11.25. 10:25
null
Kónya Zsófia (balra) és Jászapáti Petra egyéniben jól áll, ám a női váltó kvóta szerzéséhez szerencse, már-már csoda kell... (Fotó: Árvai Károly)
Jön a végső ütközet: csütörtöktől vasárnapig Dordrechtben rendezik meg az utolsó kvalifikációs világkupaversenyt a rövid pályás gyorskorcsolyázóknál.

 

A kanapén ülve követte, pontosabban követhette volna a debreceni kvalifikációs világkupaversenyt Bánhidi Ákos, a magyar rövid pályás gyorskorcsolya-válogatott edzője és menedzsere, ám akárcsak tavaly ilyenkor, a csapatot újra megritkította a koronavírus – a kvótaszerzést nézve persze szerencse, hogy ezúttal a stábtagokat – köztük őt is – döntötte le a lábáról a fertőzés.

„Visszanéztem persze a futamokat, de élőben nem ültem oda a tévé képernyője elé, képtelen lettem volna úgy követni a versenyt – árulta el Bánhidi Ákos, aki hétfőn sem utazott el a csapattal a dordrechti, utolsó állomásra, kvótaszerzési esélyeinkről viszont készséggel nyilatkozott: – A papírka, amelyik a világranglistákat tartalmazza, folyamatosan itt van a zsebemben, őrült számolgatás zajlik. Kezdjük a biztossal: a férfiváltónk ott lesz az olimpián, s ha Dordrechtben nem történik katasztrófa női vonalon, és két lányunk is kvótaszerző helyen marad bármelyik távon, akkor a vegyes váltónk is pekingi résztvevőnek tekinthető. A női váltónk kvótaszerzéséhez viszont elég nagy szerencsére lenne szükség…”

Vitázni egyébként is felesleges lenne a magyar short track tudorral, noha sokan vélekednek úgy, hogy női váltónk a három vk-viadalon egyetlen „normális” csapatot sem tudott megverni – ennek az oka, hogy már a negyeddöntőben is összekerült a legjobbakkal. És ez így lesz Dordrechtben is, hiszen a mieink Kínával és Oroszországgal kerültek egy futamba…

Bánhidi Ákos (Fotó: Árvai Károly)
Bánhidi Ákos (Fotó: Árvai Károly)

„Azt sosem mondtam, hogy női csapatunk jelenleg a világ legjobb hat együttese közé tartozik, ám a legjobb nyolcban igenis ott van, de úgy nehéz pontokat szerezni, ha a negyeddöntőben a legjobb hatból rendre megkapunk kettőt. Korábban a negyeddöntőből a legjobb időeredménnyel is tovább lehetett jutni, ám ezt a szabályt eltörölték, pedig a pekingi teljesítményünk kimagasló volt, hiszen a 4:05-ös idő két másodpercre van a világcsúcstól. Most már jóval kisebb az esélye annak, hogy több pontot szerzünk, mint két riválisunk, a francia és a japán csapat” – ismerte el Bánhidi.

Olybá tűnik, mintha még erőteljesebben elvált volna a női és férfivonalunk – az eredmények legalábbis ezt mutatják, ám persze ennek is megvan a miértje.

„Van három világklasszisunk, s bár a melléjük odakerülő negyedik, ötödik, hatodik csapattag nyakába is kerül érem a világkupaversenyek után, nehogy azt gondolja bárki is, hogy fiataljaink jobban szerepelnének egyéniben, mint lányaink. Amikor a lányok közül valaki egyéni érmet szerez, az hatalmas teljesítmény – jelentette ki Bánhidi Ákos. – A három sztárunkon sok múlik, a srácok az ötszázat már nem ronthatják el, hiszen mindhárman a legjobb tízben vannak: ám hiába van zsebben az ötszáz, nem szabad könnyedén venni az utolsó világkupa-viadalon sem ezt a távot, mert az olimpiai rajtpozíciók miatt nem mindegy, milyen helyeken végzünk a ranglistán. Ezerötszázon jól állunk, mindhárom fiú biztos kvótaszerző helyen van, ezer méteren viszont kicsit oda kell figyelni Dordrechtben, mert Liu Shaoang debreceni sárga lapja miatt lejjebb csúszott a harmadik emberünk a ranglistán, de nincs gond, az viszont jó lenne, ha az első körben nem záratnánk ki magunkat, és nem kapnánk újabb sárga lapot. A hölgyeknél mindhárom távon két-két lányunk áll kvótaszerző helyen, reményeim szerint ez így is marad.”

A dordrechti vk-viadalon Burján Csaba is lehetőséget kap, s majd később döntik el az edzők, kik alkotják az öttagú férficsapatot – az biztos, hogy az együttesnek nem lesz tagja Jászapáti Péter, mert hiába korcsolyázik gyorsan és kiválóan, még nem képes kellő erővel meglökni társait a váltóban.

„Nem hazabeszélek, komolyan gondolom: becsülettel kitettünk magunkért eddig, s tartom, nálunk erősebben jelentkezik a sorozatterhelés, mint azoknál a csapatoknál, amelyeknél megvan a lehetőség arra, hogy távspecialistákkal menjenek végig a kvalifikációs versenyeken. Nekünk olyan ez a négy viadal, mintha négy világbajnokság követné egymást – szerintem kiválóan tartjuk magunkat, jól állunk a lábunkon  – összegzett Bánhidi Ákos. – Fáradunk, ez kétségtelen, számomra az az igazán releváns, amit Kínában láttam: az első vk-versenyre mindenki jól »felcsavarta« magát, mi is, és domináltunk. Ugyanezt megcsináljuk az olimpia előtt is, vagyis két hónapig úgy dolgozunk, mint az állat, hogy Pekingben ismét csúcsformában léphessünk jégre.”

Liu Shaoang
Liu Shaoang
LIU SHAOANG MÉG NEM A RÉGI, DE KÖZELEDIK FELÉ – MINIINTERJÚ
– A pjongcsangi olimpia előtt azt mondta magáról, még zöldfülű, s bár azóta mindenféle címet begyűjtött, a debreceni vk-viadal ezerméteres negyeddöntőjében régi önmagát idézte…
– Megszereztem életem első sárga lapját, sajnálom én is. De ez benne van a sportágban, kétszer hibáztam egy futamon belül – ilyen előfordul.


– Nem gonoszkodnék tovább nagyon, de már az első két vk-viadalon is zárták ki.
– Éppen ezért húztam is egy vonalat a két ázsiai verseny után, és úgy fogtam fel, hogy Debrecenben kezdődik számomra a kvalifikációs időszak. Jött a hibázás, kicsit megbillentünk emiatt ezer méteren, de nem lesz gond. És velem sem. Még én sem érzem, hogy visszakaptuk az elmúlt években megszokott Ádót, de közelítünk felé. Az a cél, hogy Dordrechtben kiküszöböljem a korábbi hibákat – nincs könnyű dolgom, de senkinek sem, mert a férfimezőny „összenőtt”, nehéz kiemelkedni és folyamatosan jól szerepelni.

– De ha összeáll a Liu brothers…
– Akkor nincs menekvés. Mindig erre készülünk, mert az nekünk is pluszerőt jelent.

– És akkor Dordrechtben vagy majd Pekingben is megtámadja a bátyját, mint Debrecenben az ötszázas fináléban?
– Honnan veszi, hogy eddig nem próbálkoztam ezzel? Lehet, hogy csak nem voltam elég gyors és erős, azért nem értem utol Shaolint…

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik